Μάρτης 2019
Λουλούδια, μπαλόνια, χαρούμενα παιδάκια ,κάστρα, καρδούλες….όλα για την Άνοιξη!
Η κάρτα μας για τους καλεσμένους του προγράμματος τοπικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μια ξεχωριστή επίσκεψη δεχτήκαμε στο Νηπιαγωγείο μας σήμερα Τρίτη 26 Μάρτη 2019 στα πλαίσια του προγράμματος τοπικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το γνωστό βιβλίο του κ. Μ.Τρούλη <<Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο>>
Το Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο αντικαθιστά παλαιότερη συγγραφική προσπάθειά μου. Με σεβασμό στους αναγνώστες, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίσουν τον τόπο συντροφιά με ένα βιβλίο που εκδόθηκε πριν από αρκετά χρόνια, συγκεντρώθηκαν σύγχρονες πληροφορίες, ιδιαίτερα για τα πολιτισμικά μνημεία, προσβάσιμες σε όσες και όσους το επιθυμούν. Το “Ταξιδεύοντας στο Ρέθυμνο” περιλαμβάνει κείμενα, που παρουσιάζουν το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, τους ανθρώπους και τις ασχολίες τους, την Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Λαογραφία του Νομού, αλλά και κάθε περιοχή ειδικότερα· διαδρομές στην Παλιά και στη Νέα Πόλη του Ρεθύμνου, στις επαρχίες, στους Καλλικράτειους Δήμους, στα χωριά και στους οικισμούς και περίπου 1.200 σχέδια, χάρτες και φωτογραφίες, που αναδεικνύουν και προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο κάθε γωνιά του τόπου, καθώς και τον Νομό Ρεθύμνου στο σύνολό του. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Η 25η Μαρτίου στο Νηπιαγωγείο μας …
Το άρωμα της Επανάστασης του 1821 απλώθηκε στο Νηπιαγωγείο μας καθώς η εθνική επέτειος προσεγγίστηκε με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες. Διαβάσαμε βιβλία, παρατηρήσαμε εικόνες ηρώων και γεγονότων, δημιουργήσαμε χάρτες, ζωγραφίσαμε φορεσιές διαφόρων περιοχών της πατρίδας μας, τους ήρωες και τις ηρωίδες του αγώνα, κατασκευάσαμε κάρτες αφιερωμένες στην επέτειο, μάθαμε ποιήματα, τραγούδια και χορούς, το μοναδικό <<Ελευθερία ή Θάνατος>> και το Θούριο του Ρήγα Φεραίου.Οργανώσαμε μία γιορτή κατά την οποία βιώσαμε κάποια στιγμιότυπα του αγώνα αναπαριστώντας ήρωες και ηρωίδες, τα Κλεφτόπουλα, το Κρυφό Σχολειό και χορέψαμε κυκλικά παραδοσιακά τραγούδια.
<<Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα μεθύστε με το αθάνατο κρασί του 21>>, Κ.Παλαμάς
Και του χρόνου!
Τα “Ελληνάκια μας” ντυμένα με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Κρήτη, Πελοπόνησσος, Νησιά, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος….
….Μου ξανάρχονται ένα -ένα χρόνια δοξασμένα….
Γνωρίζουμε τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας παρατηρώντας χάρτες, τις ονομασίες τους, φορεσιές της πατρίδας μας και καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας.
Ένα παραμύθι για την Καθαρή Δευτέρα και … την πίστη στο όνειρο,
”Το καλάμι που ονειρευόταν να πετάξει” ( συγγραφή Ελένη-Ξένη Τσούση), διαβάσαμε την Τρίτη 12 Μάρτη 2019 και ζωγραφίσαμε τις εικόνες του όπως τις φανταζόμαστε.
https://zikidis.blogspot.com/2017/03/blog-post.html?fbclid=IwAR1_FlcmoPf6ODtuiGoFIW_-RJAtH5VBLVhF35m9HBt8V6dgwGjWBW_VekI ο παραπάνω σύνδεσμος οδηγεί στην ιστορία <<Το καλάμι που ονειρευόταν να πετάξει>>
Το έθιμο της Σαρακοστής κρατήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας και ετοιμάσαμε τη Σαρακοστή μας για να μετρούμε το χρόνο μέχρι το Πάσχα.
Μια ξεχωριστή επίσκεψη είχαμε στο Νηπιαγωγείο μας την Πέμπτη 7 Μάρτη 2019 από μέλη του Λαογραφικού Ομίλου <<Χοροκρήτες>>. Με σεβασμό και γνώση της παράδοσης η κ. Μαρία Τσαγλιώτη απάντησε στις ερωτήσεις και τις απορίες μας ως προς την κρητική φορεσιά που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της λαογραφίας της Κρήτης. Τα παιδιά μας παρατήρησαν με προσοχή το Λευτέρη και την Βασιλίνα οι οποίοι ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά και το παράστημά τους αποτέλεσαν ζωντανό παράδειγμα λεβεντιάς και κάλλους. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της τοπικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ευχαριστούμε πολύ το Λαογραφικό Όμιλο <<Χοροκρήτες>> για την διάθεση και την προθυμία τους να συμβάλλουν στην επαφή των παιδιών μας με την παράδοση.
Η παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού που είναι στις 6 Μαρτίου μας έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούμε και μέσα από παιχνίδια ρόλων να προσεγγίσουμε το θέμα. Ένα ομαδικό κολλάζ αποτυπώνει τις σκέψεις και τις ιδέες μας.
<<…να παίζουμε μαζί και σωστά…, να μην κοροϊδεύουμε, να μην τρομάζουμε τους άλλους>> μερικά από τα λόγια των παιδιών