Απόκριες 2019

 

Καλώς το καρναβάλι!

Με το αποκριάτικο πάρτυ του Νηπιαγωγείου μας ολοκληρώσαμε τις αποκριάτικες δραστηριότητες μας.Τα παιδιά μας ήρθαν ντυμένα με τις στολές τους, φωτογραφηθήκαμε, παίξαμε αποκριάτικο παιδαγωγικό παιχνίδι με κλόουν, χορέψαμε, κάναμε παρέλαση στην αυλή του Δημοτικού και φάγαμε τα ωραία κεράσματα που ετοίμασαν οι  γονείς μας.Κέφι, χαρά και παρέα…Και του χρόνου!

 

Τσικνοπέμπτη, 28 Φλεβάρη 2019 και τηρούμε το έθιμο στο Νηπιαγωγείο μας χάριν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου που μας πρόσφερε τα σουβλάκια απαραίτητα για την ημέρα.Ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά. Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους και όλες!Και του χρόνου!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κ. Καίτη και η κ. Άννα βάφουν τα πρόσωπα μας αποκριάτικα.

Η ιστορία του Αρλεκίνου από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή (εκδ.Πατάκη) αλλά και ζωγραφικοί πίνακες με θέμα τον Αρλεκίνο μας έδωσαν  την ευκαιρία να σχεδιάσουμε γεωμετρικά  σχήματα και να συνθέσουμε ένα ομαδικό έργο.

Με επιτυχία έγινε ο αποκριάτικος χορός που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου. Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με παιχνίδια και δραστηριότητες, πλούσιος μπουφές και κλήροι με δώρα πολλά και ποικίλα. Τα παιδιά μας ντυμένα με τις αποκριάτικες στολές τους διασκέδασαν, έπαιξαν, χόρεψαν. Ευχαριστούμε το Σύλλογο για την ωραία εκδήλωση. Και του χρόνου!

 

Δημιουργήσαμε μάσκες.

Διδακτικές ασκήσεις β’ εξαμήνου Δ΄ έτους Πανεπιστημίου Κρήτης

 

Φυτεύουμε λουλούδια!

 

Εργαστήρια Τετάρτης 10 Απρίλη 2019

Άνοιξη-λουλούδια

 

Φως και σκιά

 

Αρκάδι

 

Τα γράμματα της Λενιώς μας οδήγησαν στη Μονή Αρκαδίου και στο μοναδικό γεγονός αυτοθυσίας που έγινε το 1866 .

 

 

 

 

Περίπατος στο Ρέθυμνο αναζητώντας τα ίχνη των Οθωμανών μέσα από τα πολλά και υπέροχα μνημεία που βρίσκονται στην Παλιά Πόλη.

 

Εργαστήρια 20 Μάρτη 2019

 

 

 

Ελευθερία ή Θάνατος

Με το  γράμμα ενός  κοριτσιού  6 ετών από το 1866 ξεκίνησε η θεματική ενότητα της τοπικής ιστορίας που προσεγγίζεται από τις φοιτήτριες του Δ’έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης το μήνα Μάρτιο στο Νηπιαγωγείο μας.

Η συνέχεια του γράμματος της Λενιώς αλλά  και πίνακες της οθωμανικής εποχής και της Επανάστασης του 1821 μας εισάγουν στο ιστορικό γεγονός του αγώνα της απελευθέρωσης των  Ελλήνων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

γραφοκινητικές δραστηριότητες

 

 

 

Οι ερωτήσεις μας για τους <<Χοροκρήτες>>

Ζωγραφίζουμε τις εντυπώσεις μας μετά την επίσκεψη των μελών του Λαογραφικού Ομίλου <<Χοροκρήτες>> οι οποίοι μας έμαθαν πολλά για την παραδοσιακή φορεσιά της Κρήτης.

 

 

Εργαστήρια γλώσσας, μαθηματικών, τεχνολογίας, εικαστικών.  

 

 

Αναζητούμε τα οθωμανικά στοιχεία στην πόλη μας μέσα από βιβλία, έντυπα και φωτογραφικό υλικό.

 

Δημιουργήσαμε μια πόλη.

 

 

Η χρονογραμμή μας…μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Τα παιδιά φτιάχνουν το άρμα τους

Βαφόμαστε αποκριάτικα…

Εργαστήρια

 

Ακούσαμε  με τα παιδιά το Καρναβάλι των ζώων του Camille Sean Sans και στη συνέχεια το αναπαραστήσαμε.  Το “Καρναβάλι των ζώων” είναι ένα έργο που περιγράφει διάφορα ζώα μέσα από μουσικές συνθέσεις και μουσικά όργανα διαφορετικά για το κάθε ζώο.

Μέσα από αποκριάτικες δραστηριότητες  συνεχίζουν οι φοιτήτριες του Δ’ έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης να προσεγγίζουν τις  έννοιες του χώρου και του χρόνου την εβδομάδα 25 με 28 Φλεβάρη 2019. 

Το Καρναβάλι ανά την Ελλάδα.

Εργαστήρια  μαθηματικών , εικαστικών, γλώσσας.

Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου προσεγγίζονται από τις φοιτήτριες του Δ΄έτους του Πανεπιστημίου Κρήτης την εβδομάδα 18 με 21 Φλεβάρη 2019 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.Μ.Αμπαρτζάκη. Οι έννοιες προσεγγίζονται με διάφορους και ποικίλους τρόπους μέσα από το θέμα του καρναβαλιού.

Φλεβάρης 2019

Δημιουργούμε τη δική μας ιστορία χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις:

 ποιος, πού, πότε, τι , γιατί, πώς…

 

 

Χρώματα , πιινέλα και φαντασία!

       

 

Ο μύθος της αμυγδαλιάς αλλά και οι αμυγδαλιές του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μας εμπνέουν

Τα σχήματα

 

Η ιστορία του βασιλιά  Ανήλιαγου μας χρησίμευσε ώστε να αλλάξουμε το τέλος της ιστορίας…

Οι ευθείες και οι καμπύλες στο χώρο και στο χαρτί μας μαζί με μία σχετική ιστορία…

 

Το λαογραφικό μουσείο του Ρεθύμνου επισκεφθήκαμε την Παρασκευή 8 Φλεβάρη και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Υφαντική Τέχνη. <<Το πρόγραμμα για την Υφαντική Τέχνη ξεκινάει με την ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων, το μύθο της αράχνης και τις γνωστές υφάντρες της Ελληνικής αρχαιότητας όπως την Πηνελόπη. Εξιστορήθηκε  η  πανάρχαια χρήση της κλωστής, η  κατασκευή των πρώτων όρθιων αργαλειών της ομηρικής εποχής.Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με διάφορα είδη νήματος:βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινάρι. Εξηγήθηκε ο τρόπος επεξεργασίας και βαφής με φυσικά χρώματα. Είδαν τον  αργαλειό , τα διακοσμητικά μοτίβα εμπνευσμένα από το φυσικό μας περιβάλλον ή ιστορικά γεγονότα του τόπου>>. Ευχαριστούμε την εμψυχώτρια του προγράμματος κ. Πετρούλα Βαρθαλίτου για την αμεσότητα και την εγγύτητά της καθώς και τους άλλους υπαλλήλους του Μουσείου. Τα παιδιά μας συμμετείχαν με ενδιαφέρον, προσοχή και έμπνευση  σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.  

 

 

 

 

 

 

Εκφραζόμαστε δημιουργώντας

 

 

Οι εντυπώσεις από την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο μετά την επιστροφή μας στο Νηπιαγωγείο.

 

 

Το βιβλίο <<Ένας γάτος μια φορά>> των Κ. Μάγου και Γ. Γκανάτσιου μας έδωσε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε την ιστορία βρίσκοντας λέξεις που δηλώνουν τη συναισθηματική κατάσταση του  ήρωα αλλά και τη δική μας.

 

<<Ο μικρός πρίγκιπας>> του   Antoine de Saint-Exupéry με τον πλανήτη του και  το τριαντάφυλλό του…

 

Ο κύκλος της μέρας και της νύχτας και  το ηλιακό μας σύστημα.

 

Ο αριθμός 3 και το ζάρι μας για να παίζουμε μαθαίνοντας

 

Ο αριθμός 2…

Μετρούμε 2, το περπατούμε, το γράφουμε , το ζωγραφίζουμε με κιμωλία.

 

 

 

 

 

 

 

 

<<Το δέντρο που έδινε>>  (Σελ Σιλβερστάιν, εκδ. Δωρικός)  παρακολουθήσαμε σε animation  έκδοση, το συζητήσαμε και ζωγραφίσαμε.

Ο παρακάτω σύνδεσμος αφορά το video που είδαμε:

https://www.youtube.com/watch?v=if_PTrX1dNA

Τι θα δίναμε εμείς στο δέντρο…