Η 25η Μαρτίου 1821 προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο μας με διαθεματικού χαρακτήρα δραστηριότητες μέσα από τις τέχνες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά, την τεχνολογία με ποιήματα, κείμενα, βιβλία, εικαστικές δημιουργίες, εικόνες και φωτογραφίες, videos και τραγούδια. Οργανώνουμε μαζί με τα παιδιά τη γιορτή για την επέτειο ενεργοποιώντας το ενδιαφέρον και τη δημιουργικότητα τους.
25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Να ΄την έφτασε και φέτος
της Ελλάδας η γιορτή
και μεις όλα τα παιδάκια
έχουμε χαρά τρανή.
Τι κι αν είμαστε μικρούλια
και δεν ξέρουμε πολλά
η καρδιά μας όμως ξέρει
την Ελλάδα ν΄αγαπά.
Παρακολουθούμε videos σχετικά με την 25η Μαρτίου
Τα Ελληνάκια της Ευγενίας Φακίνου μας εμπνέουν
Οι κάρτες μας για την 25η Μαρτίου με το διπλό μήνυμα του Ευαγγελισμού και της Επανάστασης!
Βρίσκουμε πληροφορίες στα βιβλία…
Παρακολουθούμε σχετικά με τους ήρωες video στον υπολογιστή…
Βιντεοσκοπήσαμε το τραγούδι μας και το αξιολογούμε…
Οι ήρωες
Συζητούμε και αποφασίζουμε για τη γιορτή μας
6 Μαρτίου ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και το βιβλίο <<Ο λαγός και η χελώνα>> της Μπέκη Μπλουμ (Εκδ. Ταξιδευτής) μας έδωσε την ευκαιρία να ζωγραφίσουμε μαζί και να συγκεντρώσουμε σε μία χελώνα word art λέξεις που δείχνουν το ομαδικό πνεύμα που καλλιεργούμε στο Νηπιαγωγείο μας.
Οι συγκρούσεις και η επίλυσή τους μας μέσα από διάφορες και ποικίλες δραστηριότητες μας δίνουν την ευκαιρία για προβληματισμό, έκφραση συναισθημάτων και ιδεών. Ητεχνική της ηρεμίας μας γίνεται γνωστή από την χελώνα Ηρεμία.
Εκφράζουμε συναισθήματα που βιώνουμε σε καταστάσεις συγκρούσεων και πώς συμπεριφερόμαστε.
Καλό μήνα!
Ήρθε ο Μάρτιος και μας έφερε τα έθιμά του, το βραχιολάκι και τα χελιδονίσματα.
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα.
Την πρώτη μέρα του Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν τα κάλαντα της άνοιξης, τα χελιδονίσματα.
Έτσι και εμείς δημιουργήσαμε τις χελιδόνες μας για να υποδεχτούμε την για να τραγουδήσουμε και να υποδεχθούμε την Άνοιξη. Να τραγουδήσουμε τα γνωστά χελιδονίσματα και να βιώσουμε το έθιμο της χελιδόνας, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Την «χελιδόνα» σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ανοιξιάτικα λουλούδια, κι αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά. Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά που γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα.
Η δική μας χελιδόνα κρατά το παρακάτω χελιδόνισμα:
Ήρθε , ήρθε χελιδόνα/ήρθε κι άλλη μελιδόνα,
κάθισε και λάλησε/και γλυκά κελάηδησε :
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,/και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις /καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις , κι αν κακίσεις,/πάλιν άνοιξη θ’ ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα,/τη στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα , / έσπειρα ‘ κονόμησα.
Έφυγα κι αφήκα σύκα/ και σταυρόν και θημωνίτσα.
Κι ήρθα τώρα κι ηύρα φύτρα/κι ηύρα χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.