Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου πήγαμε την Δευτέρα 1 Απριλίου αναζητώντας τα σημάδια της ιστορίας καθώς συμμετέχουμε στο πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στα Νηπιαγωγεία που επόπτρια καθηγήτρια των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η κ.Αμπαρτζάκη.Η καθηγήτρια , οι φοιτήτριες,εμείς οι Νηπιαγωγοί,η Σύμβουλός μας και άλλοι που συνεργάστηκαν στην πραγματοποίηση του προγράμματος εργάστηκαν πραγματικά για την σωστή διεξαγωγή του που έκλεισε με την επίσκεψη στη Μονή Αρκαδίου το Ολοκαύτωμα της οποίας αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην τοπική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.Τα παιδιά μας ξεχύθηκαν σε ομάδες αναζητώντας τα σημάδια της ιστορίας στο μοναστήρι με ενδιαφέρον και ζωντάνια, ζωγράφισαν ακουμπώντας στους τοίχους στα πεζούλια ό,τι έβλεπαν, προσπάθησαν να προσανατολιστούν στα σημεία που έδιναν οι γρίφοι (μουσικοί γρίφοι σε ρίμες!) , ανακάλυψαν τα σημεία στο χάρτη, αναγνώρισαν κορυφαία σημεία του μοναστηριού τα οποία είχαν επεξεργαστεί στις τάξεις τους. Η επίσκεψή αποτέλεσε εμπειρία μοναδική για όλους μας που ζήσαμε στην πράξη ότι η ιστορία προσεγγίζεται στο Νηπιαγωγείο με την σοβαρότητα και την ευθύνη που της αξίζει χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του Νηπιαγωγείου ,η βιωματική μάθηση, η ελεύθερη έκφραση των νηπίων, η καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων.Μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους και όλες!!!
Και βέβαια το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας που παρείχε τα έξοδα της μετακίνησης μας στη Μονή. Ευχαριστούμε!!!
Οι γρίφοι ακούγονται σε μορφή μελωδίας από τα κινητά τηλέφωνα των φοιτητριών
Το λάβαρο
Η τραπεζαρία
Το κελί του μοναχού
Τα κελλαρικά , τα ιερά άμφια και το Πορτάλι
Η εκκλησία
Το δέντρο με τη σφαίρα
Οι στάβλοι
Αραβουργήματα
Φωτογραφίες, βιβλία και βόλτα στην παλιά πόλη δείχνουν τα σημάδια που άφησαν οι Οθωμανοί στο Ρέθυμνο. Τα κιόσκια στα σπίτια και ο μιναρές στο ωδείο τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα.