Οι 3 Ιεράρχες

30 Ιανουαρίου, εορτή των 3 Ιεραρχών και  αφιερώσαμε  το πρόγραμμα μας στην ημέρα αυτή!

Η μεγάλη γιορτή των γραμμάτων έγινε αφορμή για να αναπτυχθούν σχετικές δραστηριότητες.

Αναζητήσαμε πληροφορίες και εικόνες για τους 3 Ιεράρχες στον Η/Υ της τάξης μας. Αντιστοιχίσαμε τα ονόματα τους. Ακολούθησαν πολυποίκιλες δράσεις  με τον αριθμό 3.

Τέλος κάναμε μια κατασκευή για να τη βάλουμε στο δωμάτιο μας και να μας δίνουν φώτιση οι 3 Ιεράρχες.

 

Ένας πιγκουίνος… όχι και τόσο τέλειος

Ο πιγκουίνος είναι ένα ζωάκι που μας φέρνει στο μυαλό κρύο και πάγους και προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών. Το παραμύθι “Ένας πιγκουίνος… όχι και τόσο τέλειος” είναι ένα παραμύθι που προάγει τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Έτσι στην “χειμωνιάτικη” αυτή εβδομάδα, διαβάσαμε το παραμύθι , μιλήσαμε για τα συναισθήματα που βιώνονται σε αυτό και προσπαθήσαμε να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του Οδυσσέα, αλλά και των φίλων του.

Στη συνέχεια μάθαμε πληροφορίες για τους πιγκουίνους μέσα από το παρακάτω βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=lZHGm2Xhf1E

Κινηθήκαμε όπως οι πιγκουίνοι…

Ψαρέψαμε για να φάμε…

Συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας με τις νέες γνώσεις μας…

 

Παίξαμε αυτοσχέδιο επιτραπέζιο με πιγκουίνους (αντίστοιχο με το γνωστό φιδάκι)…

Και τέλος φτιάξαμε τους δικούς μας πιγκουίνους, ακολουθώντας οδηγίες βήμα-βήμα…

 

 

 

Είναι υπέροχοι! Όπως και τα παιδάκια μας!

Ο χειμώνας είναι εδώ…

Αφιερωμένη στο χειμώνα αυτή η εβδομάδα…

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το τραγούδι “Α Α Α Αρχίζει η παγωνιά!”, γνωρίσαμε τα φωνήεντα που αναφέρονται στο τραγούδι, μιλήσαμε για τον χειμωνιάτικο καιρό, για τα μέσα θέρμανσης, για τα χειμερινά σπορ και για για τη χειμερία νάρκη. Βρήκαμε τους μήνες του χειμώνα, παίξαμε κινητικά χειμωνιάτικα παιχνίδια, καθώς και γλωσσικά παιχνίδια με λέξεις του χειμώνα.

 

Διαβάσαμε το παραμύθι      

που μας δείχνει πως η αγάπη μπορεί να μας ζεστάνει …

και το δραματοποιήσαμε…

 

 

  Παίξαμε παιχνίδια με αριθμούς με χιονανθρωπους

 

Αποδώσαμε με ψυχοκίνηση παιχνίδια με το χιόνι (φανταστικό χιονοπόλεμο, αγγελάκια στο χιόνι, φτιάξαμε χιονάνθρωπο) και συμπληρώσαμε αντίστοιχο φύλλο εργασίας

 

Μπορεί να μη χιόνισε φέτος, αλλά “Ο χαμογελαστός χιονάνθρωπος” μας πήγε μια φανταστική εκδρομή στα χιόνια!

 

 

Χρόνος είναι και κυλά…

Μια νέα χρονιά ξεκινά και μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο με την έννοια του χρόνου.

Ξεκινήσαμε από την ημέρα που είναι πιο εύκολα κατανοητή στα παιδιά, την εβδομάδα, τον μήνα και το χρόνο.

Μιλήσαμε για την ώρα που περνά σιγά- σιγά.

Γνωρίσαμε τις εποχές μέσα από φωτογραφικό υλικό και αναφερθήκαμε στα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής ξεχωριστά, στον καιρό,  την εναλλαγή των χρωμάτων στη φύση, στα συναισθήματα που μας προκαλεί, στους καρπούς, στις καλλιέργειες.

Πήραμε την υδρόγειο σφαίρα και δείξαμε στα παιδιά το νοητό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η Γη. Εξηγήσαμε ότι η Γη ταυτόχρονα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε μια συγκεκριμένη ελλειπτική τροχιά και για να κάνει μια πλήρη περιφορά περνάει ένας χρόνος. Με την βοήθεια ενός φακού δείξαμε πώς πέφτουν οι ακτίνες του Ήλιου στη Γη. Εξηγήσαμε ότι όταν πέφτουν κάθετα σε έναν τόπο αυτός θερμαίνεται περισσότερο ενώ όταν πέφτουν πλάγια λιγότερο.

Τέλος παίξαμε τα παιχνίδια : «Ήλιος και Γη» «Μέρα και Νύχτα» «Ρολογά ρολογά τι ώρα είναι;».

Βασιλόπιτα 2020

Τηρήσαμε και φέτος το έθιμο της βασιλόπιτας, ένα έθιμο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, μας θυμίζει την καλοσύνη του Αγίου Βασιλείου και χαροποιεί ιδιαίτερα τα παιδιά. Αφού είπαμε την ιστορία της βασιλόπιτας, την κόψαμε και την μοιράσαμε. ​Δύο τυχερά παιδιά, ο Χρήστος από το τμήμα 1 και η Κυριακή από το τμήμα 2 έτυχαν το φλουρί και ένα βιβλίο και ένα παζλ αντίστοιχα. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι για τη συμμετοχή και το γλυκό κομμάτι της βασιλόπιτας που απόλαυσαν.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά των βασιλοπιτών.
Καλή χρονιά και του χρόνου με υγεία!