O κύκλος του νερού

Παρατηρήσαμε εικόνες και συζητήσαμε με τα παιδιά για τον κύκλο του νερού.

Τι είναι τα σύννεφα και πως δημιουργούνται. Πως δημιουργείται η βροχή και πού καταλήγει.

Κάναμε πειράματα στην τάξη μας:

Τήξη – Πήξη

Φτιάξαμε «ψεύτικη» βροχή. Είδαμε στην ουσία πως λειτουργεί ο κύκλος του νερού. Πήραμε ένα βραστήρα και τον βάλαμε σε λειτουργία. Το νερό έβρασε. Πάνω από τον βραστήρα βάλαμε ένα πιατάκι για να συγκεντρωθούν οι υδρατμοί από το νερό που εξατμίζεται  και είδαμε και ακουμπήσαμε το πιατάκι, το οποίο έσταζε με νερό.

Βάλαμε ένα ποτήρι με νερό στο ψυγείο για να δούμε τι θα πάθει και αν θα αλλάξει η κατάστασή του και νερό στην κατάψυξη.

Βάλαμε παγάκια σε ένα μπρίκι στην φωτιά και είδαμε ότι λιώνουν και γίνονται νερό πιο γρήγορα ενώ αν τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου, θα λιώσουν και πάλι αλλά πιο αργά.

Είδαμε στην υδρόγειο σφαίρα πόσο νερό έχει η γη.

Μιλήσαμε για το νερό στη φύση και που το συναντάμε.

Είπαμε ποιήματα και τραγουδήσαμε για την βροχή και τον κύκλο του νερού.

Τέλος το κάθε παιδί κατασκεύασε τον δικό του κύκλο νερού.

Οι Εσκιμώοι

Μιλήσαμε για το περιβάλλον που ζουν, τις διατροφικές τους συνήθειες, την ενδυμασία τους, την καθημερινότητά τους, τους κινδύνους που τους απειλούν.

Μάθαμε το τραγουδάκι τους:

«Οι εσκιμώοι μένουνε σε μέρη παγωμένα

ακόμα και τα σπίτια τους με πάγο είναι φτιαγμένα.

Με έλκηθρα ταξιδεύουνε, τις φώκιες κυνηγάνε

και για να μη κρυώνουν ρούχα ζεστά φοράνε.»

Κάναμε δύο κατασκευές:

  1. Ιγκλού και Εσκιμώος πάνω στον πάγο.

Χρωματίσαμε τους Εσκιμώους, κολλήσαμε βαμβάκι στη γούνα τους. Βάλαμε και τα προσωπάκια μας και οι Εσκιμώοι έτοιμοι.

  1. Πιγκουίνος σε καλαμάκι.

Ζώα σε χειμερία νάρκη

Μια λούτρινη αρκουδίτσα, που βρέθηκε σε μια ντουλάπα της τάξης μας από ένα παιδί, στάθηκε η αφορμή να ασχοληθούμε με τη χειμερία νάρκη.

Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι η χειμερία νάρκη, ποια είναι τα ζωάκια που κοιμούνται τον Χειμώνα. Γιατί κοιμούνται, αναφέραμε τα σημεία όπου κοιμούνται, πως φτιάχνουν τις φωλιές τους και φτιάξαμε μια ομαδική εργασία.

Είδαμε όμορφα βίντεο από τον αρκτούρο.

Χρησιμοποιήσαμε την αγαπημένη μουσική των παιδιών Vivaldi  και γίναμε αρκουδάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Είναι καλοκαίρι και τα αρκουδάκια παίζουν, χορεύουν, χοροπηδούν. Τον Χειμώνα με το πρώτο χιόνι ξαπλώνουν στις φωλίτσες τους για να κοιμηθούν. Νυστάζουν και κοιμούνται πολύ βαθιά. Την Άνοιξη με τα πρώτα κελαηδήματα των πουλιών ξυπνούν και αρχίζουν και πάλι τα παιχνίδια.

Διαβάσαμε το παραμύθι ζώα σε χειμερία νάρκη και στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν το ζωάκι που τους άρεσε ή τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το παραμύθι.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το θέμα, λάτρεψαν την αρκουδίτσα που είχαμε στην τάξη μας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν κάποιο παιδί φώναζε δυνατά του λέγανε: Σσσσσσσ ησυχία θα ξυπνήσεις την αρκουδίτσα που κοιμάται στην φωλιά της, που τα παιδιά την ετοίμασαν με πολύ αγάπη!!!!!!

 

 

 

Ευχαριστήριο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου Μακροχωρίου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν ολόψυχα όλους όσους προσέφεραν από το υστέρημα τους για τον Αλέξανδρο Μελισσινό από την Κοζάνη.
Διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα στον μηρό και οι γιατροί θεωρούν επιβεβλημένη τη μεταφορά του στο εξωτερικό για περαιτέρω νοσηλεία.

Καλώς ήρθες 2018 !!!

Τι σημαίνει αυτό; Από τι αποτελείται ένας χρόνος; Πόσοι είναι οι μήνες; Ποιοι είναι; Ποια είναι η σωστή σειρά τους; Αφού απαντήσαμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα, πήραμε τις εικόνες των μηνών από το ημερολόγιο της τάξης, προσπαθήσαμε από το σύμβολο τους να τους αναγνωρίσουμε και να τους βάλουμε, στη διαδοχική τους σειρά.

Τακτικοί αριθμοί: πρώτος μήνας, δεύτερος μήνας κ.τ.λ. Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι οι μεγάλοι, όταν γράφουν την ημερομηνία, χρησιμοποιούν πιο συχνά τον αριθμό και όχι το όνομα του μήνα.

Αφού βάλαμε τους αριθμούς μέχρι το δώδεκα στη σωστή σειρά, συνεχίσαμε βάζοντας τους μήνες δίπλα στο σωστό αριθμό.

Βρήκαμε σε ποιά εποχή και σε ποιο μήνα έχει ο καθένας μας γενέθλια.

Διαβάσαμε το παραμύθι της κυρα-καλής και της κυρα-κακής και το δραματοποιήσαμε.

Γιατί όμως αλλάζουν οι εποχές:
Είδαμε video για να το καταλάβουμε, κάναμε το πείραμα με την υδρόγειο σφαίρα και τον ήλιο, ζωγραφίσαμε τις εποχές και κατασκευάσαμε το δέντρο των εποχών.

Τέλος διαβάσαμε το μύθο της Περσεφόνης και το ζωγραφίσαμε.

Βασιλοπιτάκια

Τη νέα χρονιά συνηθίζεται να κόβουμε τη βασιλόπιτα σύμφωνα με το έθιμο. Έτσι και φέτος μοιράσαμε τα βασιλοπιτάκια προσφορά του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Τυχερός ήταν ο Θοδωρής στον οποίο δόθηκε δώρο ένα παζλ.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική του χορηγία.