ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ
Μπήκε ο Μάρτης, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης. Μιλήσαμε για τους μήνες, τα πουλιά που επιστρέφουν, τα ζώα που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, τις γιορτές, τα φρούτα, τα λαχανικά της Άνοιξης αλλά και τις αλλαγές στον καιρό και τη θερμοκρασία. Ο καιρός έτσι κι αλλιώς είναι στην καθημερινή μας ρουτίνα στο νηπιαγωγείο, όμως από που ενημερωνόμαστε για τον καιρό;
Από την τηλεόραση είπαν τα παιδιά και βάλαμε να δούμε διάφορα δελτία καιρού.
Ακούσαμε άγνωστες λέξεις όπως μποφόρ, βαθμοί κελσίου, βοριάδες, βροχόπτωση, νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Μιλήσαμε αρχικά για την θερμοκρασία και τα καιρικά φαινόμενα που την συνοδεύουν. Παρατηρούμε διάφορα θερμόμετρα και μετράμε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και του φαγητού μας.
Ζωγραφίσαμε τα δικά μας δελτία καιρού και γίναμε μικροί μετεωρολόγοι.
Προσπαθήσαμε να ταυτίσουμε καιρικά φαινόμενα με μουσικά όργανα (ιδέα από τη συνάδελφο popi-it.gr)
Στη συνέχεια ζωγράφισε το κάθε παιδί τη δική του παρτιτούρα με καιρικά φαινόμενα και μετά έπρεπε να μας το παρουσιάσει.
Φτιάξαμε τα βάζα των καιρικών φαινομένων.
Ζωγραφίζουμε τον αγαπημένο μας καιρό.
Κατασκευή με πιάτο “Τι καιρό κάνει σήμερα;”
Καταγράφουμε καθημερινά τον καιρό και παρατηρούμε την αναποφασιστικότητα του Μάρτη , που Μάρτης είναι νάζια κάνει ,πότε κλαίει, πότε γελάει. Ακούμε τη ιστορία της μάνας του Μάρτη που όλη μέρα απλώνει και μαζεύει τα ρούχα λόγω του καιρού.
Τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία και γέλασαν με τα καμώματα του Μάρτη.
Ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε τη δική μας μπουγάδα.
Μιλήσαμε για τη βροχή και τον κύκλο του νερού. Είδαμε σχετικά βίντεο. Φτιάξαμε βροχόμετρο και το κρεμάσαμε στην αυλή του σχολείου και παρατηρούμε ανά βδομάδα τα ποσοστά της βροχής.
Μάθαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Από που είσαι ποταμάκι;” και φτιάξαμε το δικό μας κύκλο του νερού.
Βάζουμε στο παράθυρο της τάξης μας μία διαφάνεια με τον κύκλο του νερού παρατηρούμε και καταγράφουμε τις αλλαγές ανάλογα τον καιρό (κύκλος του νερού- εξάτμιση).
Παίξαμε με τη bee bot. Έπρεπε να διαλέξουν ένα σύννεφο και αφού βάλουν τα βελάκια για να σχηματίσουν τη διαδρομή ,όταν έφταναν εκεί έπρεπε να τοποθετήσουν τόσες σταγόνες όσες γράφει ο αριθμός πάνω στο σύννεφο.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Η μικρή σταγόνα” και ζωγράφισαν ελεύθερα.
Είδαμε βίντεο με τα 4 σημεία του ορίζοντα, γίναμε πυξίδες για να προσανατολιστούμε στο χώρο και κάναμε ανάλογες εργασίες.
Παρακολουθήσαμε το μύθο “Ο Βοριάς και ο Ηλιος ” και τον δραματοποιήσαμε.
Μιλήσαμε για τον αέρα. Που βρίσκεται; Τον βλέπουμε; Τον ακούμε; Τον νιώθουμε; Εχει δύναμη;
Μπορούμε να τον φυλακίσουμε μέσα μας; Προσπαθήσαμε να τον φυλακίσουμε μέσα μας, αλλά σκάσαμε….Τον βάλαμε σε σακούλα αλλά ξέφευγε….τον βάλαμε σ ένα μπαλόνι.
Ας ακολουθήσουμε το ταξίδι του στο σώμα μας.
Μπορούμε να τον μετρήσουμε; Φτιάχνουμε όργανα μέτρησης του αέρα. Φτιάχνουμε ανεμόμετρο και το βάζουμε στην αυλή μας. Φτιάχνουμε ανεμούρια ατομικά αλλά και για την αυλή.
Ώρα για πείραμα….ποιο αντικείμενο θα μετακινήσει πιο εύκολα ο αέρας; Βάλαμε στη σειρά στην αυλή βαμβάκι , μαρκαδόρους, τουβλάκια, μπάλα παρατηρήσαμε και καταγράψαμε ποιο μετακινήθηκε πιο εύκολα.
Παίξαμε ποιος θα μετακινήσει πρώτος το πον πον φυσώντας το με ένα καλαμάκι.