Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, μιας περιόδου γεμάτης παράδοση, έθιμα και δημιουργικές δραστηριότητες. Στο νηπιαγωγείο μας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να βιώσουν αυτές τις ξεχωριστές στιγμές μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων.
Σαρακοστή: Γνωρίζουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις αυτής της περιόδου. Μάθαμε για την Κυρά Σαρακοστή, τη νηστεία, καθώς και για τα φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε αυτή την περίοδο. Δοκιμάσαμε σαρακοστιανά τρόφιμα. Κατασκευάσαμε την Κυρά Σαρακοστή, με τα εφτά πόδια που συμβολίζουν τις εβδομάδες της Σαρακοστής.

Κάποιοι φτιάξαμε ατομική με ζυμάρι και ομαδική από χαρτί και πολλή φαντασία!



Άλλοι την έφτιαξαν χάρτινη ατομική αλλά και μία ομαδική που αντί για επτά πόδια ,έχει επτά καρδιές και κάθε εβδομάδα θα μας χαρίζει ότι σημαντικό γράφει επάνω για να το βάλουμε στη ζωή μας, όπως αγάπη και ειλικρίνεια.. Γιατί νηστεία εκτός από το φαγητό, είναι να κάνουμε καλές πράξεις και να έχουμε καλή συμπεριφορά.
Μία κυρά Σαρακοστή διαφορετική αλλά όλο νοήματα!

Αναπαριστούμε το σαρακοστιανό τραπέζι, κάνουμε μετρήσεις και συγκρίσεις.

Μαθαίνουμε το γράμμα της Σαρακοστής, βρίσκουμε λέξεις από αυτό,το αναγνωρίζουμε όπου υπάρχει μέσα στην τάξη μας, παίζουμε τον τροχό του Σ και τέλος φτιάχνουμε το παζλ της κυρά – Σαρακοστής.( Κόβουν τη Σαρακοστή σε τόσα μέρη όσα είναι και τα γράμματα της ,τα ανακατεύουν και βάζοντας τα ξανά στη σειρά τη φτιάχνουν από την αρχή και την κολλάνε).








Τέλος η bee bot της τάξης μας μεταμορφώθηκε σε Κυρά Σαρακοστή,μια Σαρακοστή πεινασμένη που με τη βοήθεια των παιδιών πήγαινε από το ένα σαρακοστιανό φαγητό στο άλλο μέχρι να χορτάσει.

Αφού χόρτασε τη βοηθήσαμε να ψαρέψει τα γράμματα του ονόματος της και τα βάλαμε στη σειρά.


Χαρταετός
Σε κάθε χώρα, το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς με διάφορους τρόπους, συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.
Αλλά ας γνωρίσουμε καλύτερα τον χαρταετό…
Η ιστορία του…
O χαρταετός ξεκίνησε από την Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα 2000 χρόνια πριν. Οι κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί και τον χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα!
Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.
Εμπνευσμένοι από την Κίνα φτιάξαμε έναν ομαδικό χαρταετό για να στολίσουμε την τάξη μας αλλά και για να στείλουμε τις επιθυμίες μας ψηλά στον ουρανό.

Είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον χαρταετό Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Αυτός που μας έκανε εντύπωση ήταν του σύγχρονου ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά και τον “αντιγράψαμε” φτιάχνοντας τους δικούς μας.

Φτιάξαμε και πίνακα στολίδι με κινούμενο χαρταετό που ψηλά πετά στον ουρανό!

Καλή Σαρακοστή σε όλους.