Παγκόσμια Ημέρα Φυτοφαγίας

Κάθε χρόνο την 1η Νοέμβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυτοφαγίας (φυτοφαγίας για ηθικούς λόγους για την ακρίβεια από τον αγγλικό όρο veganism). Ως επέτειος παραπέμπει στην 1η Νοεμβρίου 1944, όπου μία ομάδα πρωτοπόρων οραματιστών στην Αγγλία με επικεφαλής τον Donald Watson κατέγραφαν στο λεξιλόγιο της ανθρωπότητας τις λέξεις: vegan και veganism με την ίδρυση της Vegan Society.

Με ελληνικούς υπότιτλους

Ο veganism είναι μια φιλοσοφία δικαιοσύνης που υποστηρίζει την κατάργηση της καταπίεσης οποιουδήποτε όντος, ανθρώπινου ή μη και ουσιαστικά προέρχεται από τον Πυθαγόρα ο οποίος ήταν ο πρώτος που έπαψε να τρώει και να χρησιμοποιεί ζώα ή ζωικά προϊόντα για ηθικούς λόγους.

Σήμερα η φιλοσοφία αυτή συνοψίζεται στη φράση «ο άνθρωπος θα πρέπει να ζει χωρίς να εκμεταλλεύεται τα ζώα» και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν επιλέξει να ζουν με αυτό τον τρόπο ζωής, καταργώντας σε ατομικό επίπεδο κάθε μορφή εκμετάλλευσης των ζώων, είτε αφορά την διατροφή (μη κατανάλωση κάθε ζωικού προϊόντος: κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι και τα παράγωγά τους), την ένδυση, την ψυχαγωγία, τον καλλωπισμό, την καθαριότητα ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Pythagoras

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση