Ο Νοέμβρης φέρνει κρύο και το Πολυτεχνείο

Γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μαθαίνουμε τις έννοιες δημοκρατία – δικτατορία. Μιλάμε για την αξία της ελευθερίας και για τη δύναμη που αποκτούν οι άνθρωποι, όταν είναι ενωμένοι. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου «Η κυρά Δημοκρατία και η κυρία Δικτατορία» βγάζουμε το σύνθημα του σχολείου μας << Όλοι μαζί, όλοι μαζί, είμαστε πάντα πιο δυνατοί>>. Τα παιδιά παρακολουθούν παράσταση κουκλοθεάτρου, βασισμένη στο βιβλίο της Ε.Φακίνου «Ντενεκεδούπολη». Ένα παιδικό «παραμύθι» που υμνεί την αξία της ελευθερίας.

Ντενεκεδούπολη

Νοέμβρης, ο μήνας της ελιάς

Γνωρίσαμε την ελιά μέσα από τη θρησκεία, την αρχαία ιστορία και τη μεσογειακή διατροφή. Βρήκαμε στο χάρτη τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα και περιοχές της Ελλάδας, όπου ευδοκιμεί η ελιά. Διαβάσαμε το μύθο για το πως πήρε το όνομά της η Αθήνα, από τη θεά Αθηνά, όταν αυτή πρόσφερε στους κατοίκους της το πολύτιμο δέντρο της ελιάς.

Σειροθέτηση, από τον ελαιώνα στο ελαιοτριβείο.

Μαθηματικά με τα φύλλα της ελιάς.

Αναπαράσταση του μύθου.Ο θεός Ποσειδώνας και η θεά Αθηνά διεκδικούν την ονομασία της Αθήνας.

Τα αγαθά της ειρήνης και τα δεινά του πολέμου

Με αφορμή της ανάγνωση του παραμυθιού «Το κανόνι της ειρήνης» μιλήσαμε εκτενέστερα για τα πολύπλευρα οφέλη της ειρήνης και για τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου.

Παράσταση κουκλοθεάτρου βασισμένη στο παραμύθι «Το κανόνι της Ειρήνης»

28η Οκτωβρίου

Γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο με ποιήματα και τραγούδια. Αναφερθήκαμε στα ιστορικά γεγονότα και στο θάρρος των Ελλήνων. Μιλήσαμε για τις γυναίκες της Πίνδου και τη συμβολή τους στον ηρωικό αγώνα. Φτιάξαμε ελληνικές σημαίες και μάθαμε τον εθνικό μας ύμνο.

Οι γυναίκες της Πίνδου πλέκουν μάλλινα ρούχα για τους Έλληνες στρατιώτες

Βήματα για τη ζωή

Σκοπός του προγράμματος <<Βήματα για τη ζωή>> είναι να διδαχθούν τα παιδιά τον τρόπο να σκέφτονται, και να αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να έχουν ενσυναίσθηση, να αποφεύγουν τις συγκρούσεις και να παίρνουν σωστές αποφάσεις για να λύνουν τα προβλήματά τους.