Η “Κυρά Σαρακοστή” στο Νηπιαγωγείο μας!

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδιασταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεταιένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Έτσι, η κυρά Σαρακοστή ήρθε και στο Νηπιαγωγείο μας…

4028535

Προετοιμασία της γιορτής για την 25η Μαρτίου.

Η προετοιμασία μιας σχολικής γιορτής δεν εστιάζει μονό στη δραματουργία αλλά και στη συνολικότερη διαχείριση της γνώσης σχετικά με το θέμα του εορτασμού. 

Στα πλαίσια της επεξεργασίας των ζητημάτων που προκύπτουν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου του 1821, αξιοποιήσαμε στοιχεία από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη με τίτλο «Ιστορία, Μνήμη, Κοινότητα – Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χ. Μποκόρου 1821, η γιορτή», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Φ.1/ΝΤ/38732-ΙΕΠ/128004/Δ7) και στηρίζεται στο αρθρωτό έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό σε ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2021. 

Θεωρούμε ότι η τέχνη, ως όχημα ανάπτυξης, μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε το βλέμμα των παιδιών, και εν προκειμένω μιας πιο διεισδυτικής ματιάς στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Με αφορμή τα έργα τέχνης σκεφτήκαμε, προβληματιστήκαμε  και δημιουργήσαμε πάνω στις έννοιες της επανάστασης, του ήρωα, της σημαίας και της συλλογικής μνήμης.

Παρακάτω θα βρείτε το Link για την ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση του Χ. Μποκόρου με τίτλο «1821, η γιορτή». Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής σας περιήγησης, μπορείτε να δείτε όλα τα έργα της έκθεσης σε πολύ καλή ανάλυση, καθώς επίσης και τον τίτλο του καθενός, αλλά και μία σύντομη περιγραφή του, πατώντας το σύμβολο “i” που υπάρχει δίπλα σε κάθε εικόνα. 

https://bokoros.com/wp-content/uploads/virtual/vt-giorti/

Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε την πηγή της έμπνευσης για τα εκθέματα στα σκηνικά που θα δείτε από κοντά την Παρασκευή.

20240312 112906
¨ΠΛΕΚΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ”

 

IMG 0e8e746c5314182cbd62dfa6e2395aca V
¨Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ PUZZLE”

 

20240319 090125

20240319 090118

20240320 104815
ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΦΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ

 

Εβδομάδα Αποκριάς !!

Η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς στο Νηπιαγωγείο μας τα είχε όλα!

Αρχικά, κατά την διάρκεια του πρωινού τμήματος 1,συζητήσαμε με τα παιδιά και μάθαμε για τα έθιμα της Τυρινής εβδομάδας, διαβάσαμε την αποκριάτικη ιστορία του Αρλεκίνου, κατόπιν γνωρίσαμε τα “ξακουστά”καρναβάλια, ενώ στη συνέχεια μιλήσαμε και για τον ερχομό της κυρά Σαρακοστής με τα νηστίσιμα εδέσματα και φυσικά τα παιδιά έφτιαξαν τους δικούς τους χαρταετούς για να την υποδεχτούν!

Η τελευταία μέρα της σχολικής εβδομάδας ήταν ξεχωριστή!

Τα παιδιά διασκέδασαν με τους φίλους τους φορώντας τις στολές τους, ενώ παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον”Το τραγούδι της Σεμέλης”,την ιστορία του ξωτικού Ωρίωνα και της Νεράιδας Σεμέλης από την θεατρική ομάδα “Σβούρες”που επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο μας!

Μικροί και μεγάλοι μεταφέρθηκαν στο μαγικό δάσος όπου η Νεράιδα και το ξωτικό μας συνεπήραν με το τραγούδι,τα αστεία και την συγκινητική ιστορία τους!Μια ιστορία για την δύναμη της φιλίας και της αφοσίωσης, ένα τραγούδι για όσους πίστεψαν στο όνειρο!

IMG 20240313 115955 1IMG 20240313 120011

  • IMG 20240313 120000

Συνέχεια ανάγνωσης “Εβδομάδα Αποκριάς !!”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ HELMEPA

Με χαρά σας παρουσιάζουμε τις αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της κας Ελευθερίας και της κας Σοφίας.IMG 5942

IMG 5947

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, διοργάνωσε και φέτος έναν παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο:

«Μην ψαρώνεις! Μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες».

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με ψηφιακές αφίσες γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος και συζητήσαμε πως και γιατί επιλέγουμε συγκεκριμένα στοιχεία για να επικοινωνήσουμε ένα θέμα. Μέσα από τον καταιγισμό ιδεών σχετικά με τον τίτλο της αφίσας προσπαθήσαμε να επιλέξουμε πως θα διαμορφωθούν οι δικές μας αφίσες. Έτσι, σχηματίστηκαν δύο ομάδες και ξεκίνησε η δημιουργία.

Η διαδικασία μας έχει βγάλει ήδη κερδισμένους ανεξάρτητα από τη διάκριση στο διαγωνισμό που φυσικά θα τον υποδεχθούμε με ενθουσιασμό!

Untitled design
Την ώρα της εικαστικής δημιουργίας η επικοινωνία διευκολύνεται και εμπλουτίζεται.

 

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού  και υπό το πρίσμα μιας αγαστής συνεργασίας με το Ολοήμερο Τμήμα του  Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πικερμίου και την συνάδελφο κα Βικτώρια Τσινταράκη, άλλη μια όμορφη δράση πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά του Ολοήμερου.

Κατά τη συζήτησή μας για το πώς χειριζόμαστε μία συμπεριφορά που δε μας αρέσει και κάνοντας αναφορά στην έννοια του σχολικού εκφοβισμού (bullying) που ενδέχεται να συναντήσουν κάποια στιγμή στη σχολική τους ζωή – και για το οποίο καλό είναι να προετοιμαζόμαστε δειλά δειλά – τα παιδιά κατέληξαν σε 3 διαφορετικούς τρόπους χειρισμού μιας τέτοιας κατάστασης, ακολουθώντας κάποια βήματα!

Συνεργασία 1 ΒικτώριαFunPic 20240306 113121461

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μέσα απόΔραματοποίηση τη δραματοποίηση και την εμπλοκή των μαθητών-τριών μας σε συζητήσεις αναστοχασμού ως προς τη διαχείριση δυσάρεστων συμπεριφορών, είχαμε ως στόχο:

  • Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι το πείραγμα και η εξύβριση πληγώνουν τα συναισθήματα των άλλων και δεν είναι σωστές συπεριφορές.
  • Να μάθουν να μιλάνε για τα συναισθήματά τους και να υποστηρίζουν τον εαυτό τους όταν κάποιος τα πειράζει ή τα κοροϊδεύει.
  • Να κατανοήσουν ότι είναι καλό να απευθύνονται σε έναν ενήλικα αν το πείραγμα συνεχίζεται.
  • Να συνηθίσουν τα εφαρμόζουν τα Βήματα Επίλυσης Προβλημάτων που συζητήσαμε.

 

 

 

Έτσι, τα παιδιά συνόψισαν τα παραπάνω  στη φράση ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ! Και επειδή με αφορμή τη Μέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό (6η Μαρτίου) ετοιμάσαμε ένα όμορφο βιντεάκι για να το μοιραστούμε μαζί σας και όχι μόνο…

Προς ενημέρωσή σας, αυτό το video θα εκπροσωπήσει τα Νηπιαγωγεία μας στη Δράση του Χαμόγελου του παιδιού και του YouSmile, με αφορμή αυτή τη σπουδαία μέρα. Σύντομα λοιπόν, θα αναρτηθεί και στην σελίδα του milatora.gr.

Ως τότε ας “πάρουμε μια γεύση” εδώ:

 

4028535

 

“ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ;”

Σήμερα το σχολείο μας το επισκέφτηκαν οι κυρίες Αθηνά Ντόκα (συγγραφέας) και Κατερίνα Σωτηροπούλου (εικονογράφος) για την παρουσίαση του βιβλίου τους “Τι χρώμα έχει η ευτυχία”, Εκδ. Μιχάλη Σιδέρη. Όμως αυτή η δράση δεν ήταν μια απλή ανάγνωση του παραμυθιού, κάθε άλλο. Η κα Ντόκα είχε πλαισιώσει την παρουσίαση του βιβλίου με όμορφες δραστηριότητες για τα παιδιά οι οποίες φάνηκαν να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Η δράση ολοκληρώθηκε με μια σύντομη συνέντευξη των μαθητών προς την κα Σωτηροπούλου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα βιβλιοπαρουσίαση έγινε δωρεάν προς τους μαθητές.

Σύντομα θα μοιραστούμε μαζί σας ένα βίντεο που δημιουργήθηκε απο τη Νηπιαγωγό Έλενα Καλαμίδα, του Νηπιαγωγείου Πικερμίου, για να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σημερίνης μας επίσκεψης.

Ντόκα

Τσικνοπέμπτη στο Νηπιαγωγείο μας!

Σήμερα 7/3 γιορτάσαμε στο Νηπιαγωγείο μας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ! Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Πικερμίου για την ευγενική πρωτοβουλία να προσφέρει στα παιδιά ποικιλία εδεσμάτων και χυμούς!

Τα παιδιά απόλαυσαν τις νοστιμιές κάνοντας πικ νικ στην αυλή του σχολείου και ακολούθησαν χορός και ομαδικά παιχνίδια!

IMG 20240307 113054

IMG 20240307 113044

IMG 20240307 121329

IMG 20240307 1145532

IMG 20240304 112300

IMG 20240305 101740

Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι μάσκες μας αυτή την ημέρα της Αποκριάς!

IMG 20240307 091408

IMG 20240307 092959IMG 20240307 090829

Από όλο το προσωπικό του 2ου Νηπιαγωγείου Πικερμίου

Καλή Τσικνοπέμπτη!

Καλές Απόκριες!

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2024- 2025



Λήψη αρχείου

Έντυπο Γνωριμίας

ΑΔΥΜ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υπεύθυνη Δήλωση για μεταφορά

Υπεύθυνη Δήλωση έτερου γονέα

Η Προϊσταμένη του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πικερμίου

Ελευθερία Μαλισιόβα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση