Θεματική ενότητα: Διατροφή

Ξεκινώντας το εργαστήριο μας για την διατροφή διερευνησαμε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες των παιδιών και τις καταγράψαμε, δημιουργώντας τον αρχικό εννοιολογικό χάρτη.IMG 20231017 094254

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον Οκτώβρη -Σπορια και την εποχική εργασία (Σπορά), κατανοώντας την σύνδεση της γεωργικής αυτής εργασίας και των προϊόντων πού φτάνουν στο τραπέζι μας.IMG 20231019 1242012.

 

 

 

IMG 20231019 1240152Είπαμε παροιμίες για τα εποχικά φρούτα και στο τέλος τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους!

Έτοιμο και το σταφύλι μας με δακτυλο μπογιές/πλαστελίνη.IMG 20231019 1242352

Το ουράνιο τόξο της διατροφής μας

Στο εργαστήριο αυτό αξιοποιήσαμε διδακτικά το παραμύθι της Γιολάντας Τσιαμποκαλου “Πώς να καταβροχθισετε ένα ουράνιο τόξο”

Τα παιδιά του πρωινού τμήματος 1 διασκέδασαν με την ιστορία αλλά κ έμαθαν πώς μπορούν να τρώνε υγιεινά, εισάγοντας στο διατροφολογιο τους τροφές από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου κερδίζοντας έτσι έναν θησαυρό!!! Ποιος είναι αυτός;Μα φυσικά ένα υγιές και δυνατό σώμα!!!!

Στη συνέχεια έφτιαξαν το δικό τους ουράνιο τόξο με τρόφιμα από όλα τα χρώματα του και συνεργάστηκαν με επιτυχία να βρουν,να κόψουν και να κολλήσουν εικόνες από φυλλάδια, από τον υπολογιστή, βιβλία.Το αποτέλεσμα…. πολύχρωμο και κυρίως υγιεινό

Τα παιδιά, τέλος, είχαν την ευκαιρία μέσα από την δραστηριότητα αυτή να γνωρίσουν νέα φρούτα/λαχανικά  και να μάθουν περισσότερα για αυτά.IMG 20231102 112755 12IMG 20231031 1131032

Πυραμίδα της διατροφής

Στα πλαίσια του πρώτου Θεματικού Κύκλου Ευ Ζην- Ζω καλύτερα με θέμα την διατροφή ακολούθησε το εργαστήριο “Η πυραμίδα της διατροφής”όπου  μιλήσαμε για την πυραμίδα της διατροφής κ ποιες ομάδες τροφίμων περιλαμβάνει από την βάση μέχρι την κορυφή της, παρακολουθώντας και σχετικό βίντεο.

Τα παιδιά ανέλαβαν με μεγάλη προθυμία και με την συνεργασία των γονέων βρήκαν και έφεραν στο σχολείο εικόνες τροφίμων από την ομάδα που επέλεξαν , προκειμένου να φτιάξουν τη δική τους πυραμίδα.

IMG 20231020 1054063

IMG 20231020 1249153

 

 

Μάγειρες εν δράσει!

Στο πλαίσιο επεξεργασίας του εργαστηρίου δεξιοτήτων “Το ουράνιο τόξο της διατροφής μας”, διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Λαχανούλης και η σωστή διατροφή” (J. Volmert, 2003, εκδ. Modern Times), συζητήσαμε στην τάξη για τη σπουδαιότητα της κατανάλωσης τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες.

 

Και μιας και μας άρεσε η επίσκεψη του Λαχανούλη στην τάξη μας, μέσω του παραμυθιού, μας άφησε κι ένα δώρο για να τον θυμόμαστε… “Το πινακάκι του Λαχανούλη”! Τα παιδιά το χρωμάτισαν όπως τους άρεσε και έτσι τώρα πια θα μπορούν μόνα τους να υπολογίζουν πόσες μερίδες ακόμη χρειάζονται ώστε να φθάσουν τις 5 ημερησίως, όπως άλλωστε μας ενημέρωσε το Ξωτικό!

Πινακάκι Λαχανούλη

 

Πώς όμως θα φθάσουμε τις 5 μερίδες ημερησίως; Τα παιδιά άρχισαν να αναστοχάζονται και να υπολογίζουν νοερά τις μερίδες των φρούτων και λαχανικών που είχαν καταναλώσει μέχρι εκείνη την ώρα… συνειδητοποίησαμε ότι μια λύση θα ήταν να εντάξουμε  και στο γεύμα του ολοήμερου μια μερίδα σαλάτας (για όσους δεν είχαν ήδη φέρει!) αλλά με το βραδινό τι γίνεται;

Έτσι, προέκυψε η σκέψη να συνεργαστούμε με το συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο και εμείς να τους προσφέρουμε μια σαλάτα με λαχανικά εποχής και εκείνοι μια κολοκυθόσουπα με υλικά εποχής αντίστοιχα…και έτοιμο το βραδινό μας!

Έτσι, ξεκίνησε αφενός μια γευστική φιλία ανάμεσα στα δύο συστεγαζόμενα τμήματα, αφετέρου ένα ταξίδι επαφής με νέες -ίσως- γεύσεις!

Και για να πάρουμε μια γεύση, μπορούμε να δούμε το παρακάτω το βίντεο:

https://www.canva.com/design/DAFzgLcKFqQ/dQjYCJvR6_44O4TxCLgfdw/watch?utm_content=DAFzgLcKFqQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση