Την Τρίτη 11.2.2020 οι μαθητές της Β΄τάξης επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο της Αθήνας στο Θησείο. Πιο συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου που βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο, στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτήριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γ. Σίνα, επιχειρηματία και Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τ. Hansen.
Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και είδαν ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα γνώρισαν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο J. Schmidt, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα. Στον χώρο της βιβλιοθήκης βρίσκεται και ένα πιστό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικηθύρων, το οποίο είναι λειτουργικό.
Δίπλα στο κτήριο Σίνα βρίσκεται ένα μικρό κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα E. Ziller και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Α. Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.
Ξεναγός μας στους χώρους του αστεροσκοπείου ήταν ο κ. Δ. Τσιμπίδας.
Συνοδοί καθηγητές ήταν οι Α. Γιώτης, Η. Γιασεμής και Β. Καμπέρου.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία