Στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο μας με θέμα «Βιοηθικά διλήμματα: Ηθικά και κοινωνικά προβλήματα από τις σύγχρονες εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής», οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν στις 26.3.2018, το Αρεταίειο νοσοκομείο και την Ιατρική σχολή των Αθηνών.
Αρχικά επισκεφθήκαμε τη Β’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου ο καθηγητής κ. Ε. Δεληγεώρογλου, Διευθυντής της κλινικής μας υποδέχθηκε και μας μίλησε για τον ρόλο της κλινικής.
Στη συνέχεια μας μίλησε η κλινική εμβρυολόγος , κα Δ. Τζανακάκη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.Μας είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους προσφεύγει κάποιος στην τεχνική αυτή, όσον αφορά στον άνδρα είναι πιθανό πρόβλημα στην παραγωγή, λειτουργία ή/και έξοδο του σπέρματος. Στη γυναίκα είναι πιθανό να έχουν φραγεί οι σάλπιγγες, να δυσλειτουργούν οι ωοθήκες. Και η ενδομητρίωση είναι ένα ακόμη αίτιο, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, διεξάγονται κάποιες εξετάσεις, όπως η semen analysis, για να ελεγχθεί η ποιότητα του σπέρματος καθώς και η hysterosalpingography, με τη χρήση υπερήχων και καρυοτύπου. Οι δύο πιο σύγχρονες τεχνικές είναι η IUI (ενδομήτρια σπερματέγχυση) και η IVF (γονιμοποίηση στο εργαστήριο).
Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε το Χωρέμειο ερευνητικό εργαστήριο, όπου μας υποδέχθηκε η κ. Ε. Φρυσίρα και στη συνέχεια ο κ. Ν. Μαρινάκης, μεταπτυχιακός ερευνητής (γενετιστής), μας ξενάγησε στους χώρους του εργαστηρίου και μας μίλησε. Μας είπε αρχικά ότι οι συχνότερες γενετικές ασθένειες στην Kαυκάσια φυλή είναι κατά σειρά: η Μεσογειακή Αναιμία, η Κυστική Ίνωση και η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMAI). Στη συνέχεια μας μίλησε για την τεχνική της ανάλυσης DNA (DNA screening) για ιατρικούς λόγους, την αιτιολογία της κυστικής ίνωσης κ.α .
Τέλος επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Νευροανατομίας, όπου μας μίλησαν για την έρευνα που διεξάγουν εκεί όσον αφορά τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν ανθρώπινο εγκέφαλο!
Ήταν όλες οι συναντήσεις πολύ χρήσιμες και οι μαθητές αποκόμισαν πολύ καίριες πληροφορίες για το πρόγραμμα που εκπονούν.
Συνοδοί καθηγήτριες ήταν η κ. Χρύσα Σιδέρη και η κ. Αγγελική Σκαρή.