Στο διάστημα 7-12 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη εκδρομή της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας στην Κρήτη.
Το όνειρο όλων των μαθητών του Λυκείου να απολαύσουν ως τελειόφοιτοι την τελευταία σχολική εκδρομή τους έγινε πραγματικότητα. Οι μαθητές αποκόμισαν πλήθος γνώσεων και εμπειριών.
Με την αποβίβασή μας στο λιμάνι του Ηρακλείου την Παρασκευή (8/12) βαδίσαμε ως την πλατεία με την κρήνη Μοροζίνι (γνωστή ως Λιοντάρια), κατασκευασμένη στις αρχές του 17ου αι. μ.Χ. Επισκεφθήκαμε επίσης το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο Ηρακλείου, την ενετική Λότζια, που, κατά την περίοδο της ενετοκρατίας, αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης ευγενών και αρχόντων.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο θαύμα του μινωϊκού πολιτισμού, ένα συνδυασμό ομορφιάς και καλαισθησίας με φανερά σημάδια οργάνωσης και ισχύος πριν από χιλιάδες χρόνια.
Επόμενος σταθμός μας το Ενυδρείο του Ηρακλείου, ένας μεγάλος εκθεσιακός χώρος υποθαλάσσιας ζωής, με 200 διαφορετικά είδη ψαριών.
Οι ζωντανοί οργανισμοί που φιλοξενούνται στους κόλπους του υγρού στοιχείου, μερικοί υπερμεγέθεις και εντυπωσιακοί προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Στη συνέχεια κατευθήκαμε προς το ξενοδοχείο μας, ένα όμορφο κατάλυμα λίγο έξω από την πόλη των Χανίων.
Τη δεύτερη μέρα (9/12) επισκεφθήκαμε το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου κείτονται γερμανοί στρατιώτες, θύματα της μανίας του πολέμου στη Μάχη της Κρήτης, τον Μάη του 1941, τελευταία πράξη του δράματος της κατάκτησης του νησιού από τους Γερμανούς.
Το μήνυμα προς τους μαθητές μας ήταν καθαρά αντιπολεμικό. Τι κι αν οι νέοι στρατιώτες ήταν Γερμανοί ; Ο πόλεμος έχει πάντα θύματα για τους εμπολέμους.
Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο Θέρισο, διασχίζοντας μια απόσταση αρκετών χιλιομέτρων συνεχών στροφών σ΄ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο χαράδρας αναρριχώμενης σε πανύψηλο βουνό.
Εκεί ψηλά ωστόσο οργανώθηκε η αντίσταση του Κρητικού λαού σε πολλές διαφορετικές περιόδους της ιστορίας του. Στις 10 Μαρτίου του 1905, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης της «Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως»των Βενιζέλου, Μάνου και Φούμη εναντίοντης αρμοστείας του πρίγκιπα Γεωργίου και υπέρ της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το Θέρισο αποτέλεσε την έδρα του ΕΛΑΣ Χανίων.
Επισκεφθήκαμε εκεί το αρχηγείο του Βενιζέλου κατά την επανάσταση του Θέρισου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την πλατεία με τις προτομές ηρώων.
Γνωριστήκαμε με παλιούς αγωνιστές, αντάρτες κατά του κατακτητή και μας αφηγήθηκαν ιστορίες από τη δράση τους. Γευθήκαμε κρητικές παραδοσιακές γεύσεις και το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.
Την Τρίτη μέρα (10/12) επισκεφθήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων. Στον ίδιο χώρο, ο οποίος έχει αρκετά μεγάλη έκταση, βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον ιερέα, ο οποίος πρόθυμα εξήγησε στους μαθητές την ιστορία της περιοχής, την αντίσταση των Κρητών και τον αγώνα τους για την ένωση με την Ελλάδα.
Αυθεντικός, ειλικρινής και γήινος τόσο όσο χρειαζόταν για να μας πείσει για την αυθεντικότητα των λόγων του και τον ρεαλισμό της αφήγησής του.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πόλη των Χανίων. Περπατήσαμε και απολαύσαμε τα στενά δρομάκια και τα όμορφα παραδοσιακά κτίσματα της παλιάς πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο, που στεγάζεται από το 1963 στο Καθολικό της μονής του Αγίου Φραγκίσκου , το Φρούριο Φιρκά, τον Φάρο, το Γιαλί Τζαμί .
Την τελευταία μέρα (11/12) αναχωρώντας για το Ηράκλειο, επισκεφθήκαμε ως ενδιάμεσο σταθμό το Ρέθυμνο. Μία πόλη μαγευτική, στην οποία δεσπόζει το Φρούριο Φορτέτζα, βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αι.
Αργά το απόγευμα φτάσαμε στο Ηράκλειο. Εκεί επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, με εκθέματα από τη νεολιθική εποχή ως τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Απολαύσαμε απογευματινό καφέ και γλυκό, πριν την αναχώρησή μας με το πλοίο της επιστροφής.
Το ταξίδι είναι πλέον για όλους μας μια όμορφη ανάμνηση.
Συνόδευσαν οι καθηγήτριες:κ. Ρομποτή Σταμάτα,κ. Καντέλη Κωνσταντίνα,κ. Παυλίδου Αικατερίνη και κ. Σκαρή Αγγελική.