Feed
Άρθρα
Σχόλια

Είναι ένα θεατρικό κείμενο που γράφτηκε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ατομική βόμβα. Και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, μέσω της ιστορίας του Γαλιλαίου, γράφει το έργο «Ο βίος του Γαλιλαίου» για να σχολιάσει την εμπλοκή και την ευθύνη των ανθρώπων της επιστήμης οι οποίοι συνθηκολογούν με την εξουσία και –εκόντες άκοντες– προσφέρουν τη γνώση τους, που χρησιμοποιείται με καταστροφικό τρόπο για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.

Με αυτό το έργο του Μπρεχτ, τον «Βίο του Γαλιλαίου», το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει για φέτος, από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, το Θέατρο REX – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη». Ο Μπρεχτ επιλέγει την προσωπικότητα του Γαλιλαίου και μας πηγαίνει στον θεοκρατικό 16ο αιώνα, κατά τον οποίο οι δογματικές αντιλήψεις των ηγετών «απειλούνται» από μια νέα επιστημονική αποκάλυψη: ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός Γαλιλαίος επιβεβαιώνει τη θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον ΄Ηλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος. Η ριζοσπαστική του διατύπωση τον οδηγεί ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Ο θεμελιωτής της σύγχρονης επιστήμης υποκύπτει στον εκφοβισμό και στη βία και αποκηρύσσει τη θεωρία του. Μένει μέχρι το τέλος της ζωής του σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά συνεχίζει εκεί την πληθωρική πνευματική του δραστηριότητα.

Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Κοραλία Σωτηριάδου και τη σκηνοθεσία ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Τη μουσική υπογράφει ο Χανς Αϊσλερ, τα σκηνικά η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, τη μουσική διασκευή και την προσαρμογή ο Νίκος Κυπουργός και την απόδοση των τραγουδιών ο Παντελής Μπουκάλας. Στον ρόλο του Γαλιλαίου εμφανίζεται ο Χρήστος Στέργιογλου.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων