Άρθρα μαθητών-τριών

Αξιόλογα κείμενα μαθητών-τριών (άρθρα, φιλικές ή επίσημες επιστολές, σελίδες ημερολογίου…) που γράφτηκαν με αφορμή θέματα που κουβεντιάσαμε στο πλαίσιο του μαθήματος της ΝΕ Γλώσσας, Β΄ Γυμνασίου.

  • ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ, ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΕΘΙΜΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 1Η ΕΝΟΤΗΤΑ

«Γνωρίστε τα  Νέα Μουδανιά»

Το πρώτο που θα παρατηρήσει κάποιος  φτάνοντας στα  Νέα Μουδανιά είναι οι φυσικές ομορφιές που κατακλύζουν την πόλη και τη γύρω περιοχή καθώς και οι πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας. Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις απέραντες παραλίες μας με τις χρυσαφιές αμμουδιές και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά τόσο ήρεμα σαν λάδι. Εκεί μπορεί ο καθένας να απολαύσει με ηρεμία το μπάνιο του και να αγναντέψει την απέραντη θάλασσα, σε ένα από τα πολλά beach bars, πίνοντας τον καφέ του και ξεχνώντας όλες τις έγνοιες και τις σκοτούρες της καθημερινής ζωής. Στην προκυμαία μπορεί κανείς να απολαύσει και να γευτεί την νοστιμότατη τοπική μας κουζίνα και να παρατηρήσει στις ταβέρνες τις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από  σκηνές ψαρέματος. Η βόλτα στο κέντρο της πόλης θα σας μείνει, αναμφίβολα, μια αξέχαστη εμπειρία. Μαγαζιά λογής-λογής, καφετέριες, χαρούμενα παιδιά που παίζουν ξέγνοιαστα στην πλατεία, αλλά και η θέα του Θερμαϊκού κόλπου με φόντο τον αγέραστο και οξυκόρυφο  Όλυμπο πραγματικά θα σας μαγέψουν. Όσο για τη διαμονή σας, έχουμε ωραία και φτηνά ξενοδοχεία -με εξυπηρετικό προσωπικό-, που θα σας προσφέρουν ξεκούραση από τις «εξερευνήσεις» σας.

Φυσικά κάθε ταξιδιώτης πρέπει να μαθαίνει για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της πόλης που επισκέπτεται. Γι’ αυτό αξίζει να περιηγηθείτε στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων καθώς και στο Λαογραφικό Μουσείο Βιθυνίας. Στο πρώτο μπορείτε να ανακαλύψετε τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία ψαρέματος, να δείτε εργαλεία ναυσιπλοΐας, καθώς και ενδιαφέρουσες μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών και να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή μας από πανέμορφα κοχύλια και όστρακα. Στο δεύτερο εκτίθενται αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες τους στη Μ. Ασία και έτσι να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή της περιοχής.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε κάποιον κοντινό προορισμό, σας προτείνουμε το σπήλαιο των Πετραλώνων και την αρχαία Όλυνθο. Το καταστόλιστο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σπήλαιο των Πετραλώνων θα σας συναρπάσει. Εκεί βρέθηκε ο αρχαιότερος  Ευρωπαίος (αρχάνθρωπος) καθώς και αρχέγονα παλαιολιθικά εργαλεία. Βρέθηκαν, επίσης, και απολιθώματα από πολλά  εξαφανισμένα είδη ζώων αλλά και τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι πάνω στη γη. Όλα αυτά μπορείτε να τα παρατηρήσετε στο μουσείο του σπηλαίου. Τέλος, η αρχαία Όλυνθος βρίσκεται κοντά στο  μυχό του κόλπου της Κασσάνδρας. Το όνομά της σημαίνει αγριοσυκιά και εκεί κατοικούσαν άνθρωποι από την ύστερη νεολιθική εποχή. Θαυμάσια είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα που βρέθηκαν και τα οποία είναι τα αρχαιότερα γνωστά ελληνικά ψηφιδωτά.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα θα γνωρίσετε στα Νέα Μουδανιά και σίγουρα μετά την πρώτη φορά θα θέλετε να ξαναέρθετε. (άρθρο στη σχολική εφημερίδα, τεύχος 5, Δεκέμβριος 2012)

Πασπαλά Στυλιανή (Β3)

  • ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ (ευχάριστου ή δυσάρεστου, ευτράπελου ή μη…) 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ

“Η γέννηση του αδερφού μου” – Θάνος ΜΠΟΥΛΜΠΟΣ

N. Μουδανιά, 25/12/2011

Αγαπητέ φίλε Κώστα,
Πώς τα περνάς  εκεί στην Κέρκυρα; Πώς περνάς τις διακοπές σου; Εγώ είμαι καλά και για να είμαι ειλικρινής, είμαι τέλεια! Πρόσφατα, μας συνέβη ένα καταπληκτικό γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας ως οικογένεια. Πριν τρεις μέρες  ήρθε στον κόσμο ο αδερφός μου!
Τον περιμέναμε καιρό. Εγώ με τον πατέρα μου κάθε μέρα πηγαίναμε στο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και βλέπαμε τη μαμά. Περιμέναμε πώς και πώς να γεννήσει. Όλες μου τις μέρες τις περνούσα στο νοσοκομείο κάνοντάς της παρέα, δεν ήθελα να φύγω. Εδώ και ένα μήνα δεν σκεφτόμουν τίποτα παρά μόνο τη στιγμή που θα γεννήσει η μητέρα μου τον αδερφούλη μου και θα τον πάρουμε σπίτι. Σκεφτόμουν τις ατελείωτες ώρες παιχνιδιού που θα κάναμε μαζί του και τη φροντίδα που θα του προσέφερα, όταν τη χρειαζόταν.
Τώρα είμαι στο δωμάτιό μου μαζί του και παίζουμε. Είναι πολύ γλυκούλης! Πριν λίγο τον τάισε η μαμά και σε λίγο θα πρέπει να τον βάλω για ύπνο. Ήδη έχει μεγαλώσει. Θυμάμαι την μέρα που τον πήραμε από το νοσοκομείο, ήταν μια σταλιά  και όλη την ώρα έκλαιγε. Στο δρόμο από το νοσοκομείο προς το σπίτι τον είχα στην αγκαλιά μου σε όλη τη διαδρομή και ήμουν εξαιρετικά χαρούμενος. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τι ένιωθα εκείνη τη στιγμή! Τώρα συνέχεια μεγαλώνει και είμαι περήφανος που είναι αδερφός μου. Επιτέλους, τώρα θα έχω έναν αδερφό και στο μέλλον θα μπορώ να συζητώ τα προβλήματά μου μαζί του και να στηρίζομαι επάνω του. Αυτά φίλε μου! Περιμένω σύντομα γράμμα σου.

Ο φίλος σου,
Θάνος


“Ταξίδι στην Ονειρούπολη”- Κατερίνα ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ν. Μουδανιά, 23/12/11

Αγαπημένη μου Δήμητρα,
Σου γράφω για να σου αφηγηθώ τι συνέβη στην οικογένειά μου την προηγούμενη εβδομάδα, στην εκδρομή που πήγαμε αλλά και για να σου εκφράσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου γι’ αυτά που περάσαμε.
Ήταν πολύ πρωί, όταν σηκωθήκαμε από τα κρεβάτια μας και  ετοιμαστήκαμε για να πάμε στην ‘’Ονειρούπολη Δράμας’’.  Αφού επιβιβαστήκαμε στα οχήματα μας (ήμασταν μαζί με μια άλλη φιλική οικογένεια ), ξεκινήσαμε με χαρά  το πολύωρο ταξίδι μας! Εγώ από την αρχή είχα την αίσθηση ότι κάτι θα μας συμβεί, αλλά δεν το είπα στη μαμά μου.
Να, όμως, που έγινε! Κάπου στα μισά της διαδρομής το λάστιχο του αυτοκινήτου μας “σκάει”, με αποτέλεσμα να περιμένουμε επί μία ολόκληρη ώρα να έρθει  η οδική βοήθεια!  Ήδη είχαμε χάσει αρκετή ώρα και η ατυχία συνεχιζόταν! Ένα ατύχημα είχε γίνει και ο δρόμος ήταν κλειστός… Έτσι αναγκαστήκαμε να πάμε από άλλο δρόμο και προφανώς χαθήκαμε…
Τελικά, μετά από λίγη ακόμα ώρα αναζήτησης φτάσαμε στο μαγευτικό εκείνο μέρος, στην «Ονειρούπολη». Ο πατέρας μου και γενικά η παρέα μας είχε ανάμικτα συναισθήματα. Καθώς, όμως, απολαμβάναμε τη ζεστή σοκολάτα μας, συζητούσαμε για τα κωμικά επεισόδια και τις ατυχίες που μας έτυχαν γελώντας! Ευτυχώς, το μέρος μας αποζημίωσε με το παραπάνω και φύγαμε με τις καλύτερες  εντυπώσεις!
Δεν θα ξεχάσω πραγματικά εκείνη την ημέρα! Πέρασα καταπληκτικά! Θα περιμένω απάντηση σ’ αυτήν την επιστολή μου. Θέλω να μου αφηγηθείς και εσύ κάτι κωμικό που σου συνέβη…

Φιλάκια,

Κατερίνα

  • ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 2Η  ΕΝΟΤΗΤΑ

“ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…”

άρθρο της Ευαγγελίας  Σεραφιανού, Β3

Είναι  γεγονός πως τα δικαιώματα των παιδιών είναι  συνταγματικά  κατοχυρωμένα από το κράτος και από τον Ο.Η.Ε. («Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού», 1959 & «Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», 1989).  Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα, τα οποία είναι ανάγκη να γίνονται γνωστά, αλλά και να μην καταπατώνται. Είναι χρέος όλων μας, λοιπόν, να τα γνωρίζουμε  και να τα προστατεύουμε.

Μερικά από τα  πιο σημαντικά  δικαιώματα θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω στη συνέχεια. Πρώτο και πιο σημαντικό είναι το δικαίωμα στη ζωή· κάθε παιδί έχει δικαίωμα  στη ζωή  και κανείς  δεν μπορεί να του το αφαιρέσει. Δεύτερον, όλα τα παιδιά είναι ίσα· δεν πρέπει να γίνονται  ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ανάμεσα τους με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα, τη γλώσσα ή για οποιαδήποτε λόγο… Επίσης, όλα τα παιδιά έχουν  το δικαίωμα να βρίσκονται  στο οικογενειακό  τους περιβάλλον, δηλαδή πρέπει να ζουν με τους γονείς τους (εκτός εάν αυτό είναι αντίθετο με το συμφέρον τους). Επιπλέον, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα ελευθερίας της γνώμης τους, δηλαδή μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να μην καταπιέζονται από άλλους. Έπειτα, έχουν το δικαίωμα να πληροφορούνται  από τα Μ.Μ.Ε. όσα συμβαίνουν, έτσι ώστε να έχουν άποψη  για τα γεγονότα και για να διαμορφώσουν μια σωστή προσωπικότητα· όπως επίσης και για να μην χειραγωγούνται από άλλους. Παράλληλα, τα παιδιά πρόσφυγες και όσα ανήκουν σε μειονότητες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσα με τα υπόλοιπα παιδιά, δηλαδή να έχουν τα ίδια δικαιώματα.  Η εκπαίδευση είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό δικαίωμα, γιατί  με αυτό  τα παιδιά θα έχουν το δυνατότητα να διαμορφώσουν τη ζωή τους.  Τέλος, η παιδική εργασία και εκμετάλλευση πρέπει να τιμωρείται, όπως και οι άλλες μορφές εκμετάλλευσης.

Ωστόσο, σήμερα πολλά από αυτά τα δικαιώματα  καταπατώνται και δεν γίνονται  σεβαστά από όλους μας, παρ’ όλες τις διακηρύξεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται και έχουν ως κύριο στόχο να  γίνουν γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, υπάρχουν πολλές οργανώσεις, όπως η διεθνής οργάνωση Unicef αλλά και  «Το χαμόγελο του Παιδιού» που υποστηρίζουν  και προσπαθούν να  προστατέψουν τα παιδιά από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όμως, η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει απογοητευτική  και δυσάρεστη. Ακόμη  και σήμερα που το βιοτικό επίπεδο θεωρείται υψηλό, 90.000.000 παιδιά στον κόσμο δεν έχουν φαγητό, 640.000.000 δεν έχουν  στέγη για να μείνουν, 270.000.000 δεν έχουν περίθαλψη και 140.000.000 (κυρίως κορίτσια) δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο! Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως όλοι μας οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε και να συμμετέχουμε στις προσπάθειες που γίνονται για να γίνουν γνωστά και αποδεκτά από όλους  τα δικαιώματα των παιδιών…

  • ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – 3η ενότητα

1. Πατήστε εδώ: ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Η κολλητή μου -Σελίδα ημερολογίου

2. Πατήστε εδώH ΦΙΛΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ’ Ν. ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΣ

3. “Κρίση δεν υπάρχει μόνο στην οικονομία αλλά και τη φιλία…”
του Γιώργου ΜΠΟΝΤΟΛΑ, μαθητή της Β΄ γυμνασίου
Πράγματι, στις μέρες μας οι φιλικές σχέσεις περνάνε κρίση, διότι πλέον οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανοιχτοί ώστε να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, είναι πιο καχύποπτοι και πολλές φορές δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια καινούργια φιλία. Επίσης, είναι δύσκολο και για τις δύο «πλευρές» να εντοπίσουν κοινά ενδιαφέροντα, κάτι που θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν να κάνουν παρέα, η οποία παρέα ύστερα από κοινές εμπειρίες και βιώματα μπορεί να οδηγήσει σε μια φιλία.
Πολλοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι στη σύγχρονη εποχή είναι δύσκολο να υπάρχουν αληθινοί φίλοι. Η αντίληψη αυτή πιστεύω πως οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν από κάποια στιγμή και μετά ωριμάζουμε, βλέπουμε τον κόσμο με «άλλο μάτι». Και δυστυχώς πολλοί βλέπουν με «κακό» μάτι τον κόσμο. Δεν φταίνε όμως αυτοί, αλλά οι γύρω τους και όταν λέω οι γύρω τους δεν εννοώ μόνο τους γονείς και τους φίλους τους, αλλά γενικά όλους τους συμπολίτες τους, γιατί ακούνε για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο, την οικονομική κρίση και τόσα άλλα… Ακούγοντας αυτά και άλλα πολλά να συμβαίνουν τόσο πιο κλειστό και καχύποπτο γίνεται ένα άτομο∙ έτσι αρχίζει να μην εμπιστεύεται τους γύρω του και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κάνει  φίλους.
Πιστεύω, βέβαια, πως μια φιλία είναι πολύ σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου, διότι ο φίλος θα σε στηρίξει, θα σου πει τι είναι καλό και τι κακό και θα σε βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Το θέμα είναι ότι όταν ένας άνθρωπος παντρευτεί, κάνει παιδιά, ξεκινήσει μια καριέρα, είναι δύσκολο να κρατήσει φίλους κι αυτό γιατί, όπως πιστεύω, για να κρατήσει μια σχέση με ένα φίλο θέλει χρόνο και υπομονή, θέλει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ώστε μια φιλία να έχει γερά θεμέλια. Αν καταφέρεις, όμως, να κρατήσεις μια φιλία, τότε θα πετύχεις πολλά, γιατί θα έχεις ένα φίλο να σε βοηθάει και να σε στηρίζει!

  • ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ… 4Η ΕΝΟΤΗΤΑ

1. ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – Μ. ΜΠΕΝΤΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  Το σχολείο του μέλλοντοςΜΕΓΚΗ

2. ΑΡΘΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – Δ. ΣΙΕΜΟΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – Θ. ΣΥΡΑΚΗ

  • ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ – 5Η ΕΝΟΤΗΤΑ

1. ΦΙΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Γιάννης ΜΟΣΧΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  Κατασκευαστής ανυψωτικών μηχανημάτων- Γ. ΜΟΣΧΟΥ

2. ΚΕΙΜΕΝΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  Διοίκηση επιχειρήσεων – Χρ. Ούτσιος

  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ , ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ (ΜΜΕ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΤΛ.) –                        6Η ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

1. Επιστολή διαμαρτυρίας σε τηλεοπτικό κανάλι – Νικολέτα ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΗ

2. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ντενίκη Γκλόρια, Παρασκευοπούλου Σοφία, Πυλωρίδου Κυριακή, Σεραφιανού Ευαγγελία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ Επιστολή διαμαρτυρίας 2

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση