ΦΟ-ΡΑ STOP!
Φόβος – Ρατσισμός STOP!
Ποιος είναι αυτός δίπλα μου;
Γιατί με κοιτάει;
Τι θέλει από μένα;
Γιατί είναι έτσι;
Γιατί είναι διαφορετικός;
Μήπως τελικά δεν είναι τόσο διαφορετικός;
Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, την Τετάρτη, 11-3-2015, οι μαθητές της Γ΄ Τάξης συμμετείχαν στη βιωματική δράση ΦΟ-ΡΑ STOP! (Φόβος – Ρατσισμός stop).
Τη δράση την υλοποίησαν δύο ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου στα πλαίσια ενός προγράμματος δράσης που υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά στα σχολεία με πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου.
Το ΦΟ-ΡΑ STOP! είναι μια κοινωνική δράση που προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια), ένα θεατρικό βιωματικό «παιχνίδι» αλλά και ένας ειλικρινής διάλογος με τα παιδιά και τις αγωνίες τους πάνω σε ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα: τον φόβο του Άλλου.
Τι είναι αυτό που μας κάνει τόσο επιφυλακτικούς και γεννάει τον φόβο;
Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις αναζητούνται μέσω της δράσης αυτής και επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση, η όξυνση της κριτικής σκέψης και η κατανόηση του διαφορετικού. Σε μια περίοδο κοινωνικής κρίσης τα ζητούμενα αυτά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά και η ελευθερία της έκφρασης, του διαλόγου και της ανταλλαγής πρέπει να διαφυλάσσονται.
Μέσα από ένα προωθημένο πρόγραμμα διά-δρασης με τους μαθητές που θα πραγματοποιείται μέσα στη σχολική αίθουσα από ηθοποιούς και δραματολόγους του Εθνικού Θεάτρου, με δραματοποιημένα ντοκουμέντα, θεατρικά κείμενα και ανοιχτό διάλογο, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του Άλλου η οποία συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανόηση του Εγώ, καθώς ο Άλλος δεν μας απειλεί αλλά μάλλον μας συμπληρώνει. Τα όρια –κάθε είδους- άλλωστε είναι όχι μόνο σημείο διαχωρισμού αλλά και ένωσης, όχι μόνο σημείο απόκλισης αλλά και σύγκλισης.
Αφετηρία για το πρόγραμμα αυτό αποτελεί η παράσταση του έργου “Τρίτο Κύμα” των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς που παρακολούθησε η Γ΄ τάξη τον περασμένο Δεκέμβριο στην εφηβική σκηνή στο θέατρο Χώρα.
Το σχολείο μας θα είναι παρόν και θα ενισχύει τέτοιου είδους δράσεις, άλλοτε μικρές, άλλοτε μεγαλύτερες, γιατί πιστεύει πως συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια καταπολέμησης κάθε μορφής ρατσισμού.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ανδρομάχη Μανίκα, Φιλόλογος