Επιστροφή σε Τομείς

Γενικά

          Σύμφωνα με το νέο νόμο 4186-17/09/2013 για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος τίθεται σε ισχύ για τους μαθητές που το σχολικό έτος 2013-14 θα φοιτούν στην Α΄τάξη, το Επαγγελματικό Λύκειο θα προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:

α. το «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και

β. το «Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών», την «Τάξη Μαθητείας».

          Σύμφωνα με το νέο νόμο, στο «Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» στα Ημερήσια ΕΠΑ.Λ.θα λειτουργούν οι Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις.   Στην Α ́ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β ́ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α ́ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ ́ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β ́ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α ́ Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να εγγραφούν στη Β ́ Τάξη του Γενικού Λυκείου.

       Στην «Τάξη Μαθητείας» (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας) η οποία είναι προαιρετική, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιουκύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.. Η «Τάξη Μαθητείας», που εφαρμόζει το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) του Ο.Α.Ε.Δ. έχει διάρκεια ένα (1) έτος και περιλαμβάνει Μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, Μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης της τάξης μαθητείας, της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ. και ο Ο.Α.Ε.Δ.. Η τοποθέτηση σε χώρους εργασίας των φοιτούντων και παρακολούθησή τους θεωρείται άσκηση εκπαιδευτικού έργου. Η «Τάξη Μαθητείας» οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5 σύμφωνα με το νόμο 4386/2016 (ΦΕΚ 83/τΑ/11-05-2016).

      Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου 4327/2015 επανασηστύνονται οι καταργηθείσες ειδικότητες της Δ/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Έτσι, και σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 λειτουργεί από το σχολικό έτος 2015-2016 στο σχολείο μας ο Τομέας Υγείας -Πρόνοιας – Ευεξίας και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, με τις ειδικότητες που αναφέρονται παρακάτω.

      Ο νέος νόμος ΦΕΚ 1489/τΒ’/26-05-2016  τροποποιεί την δομή και τον τρόπο λειτουργίας των τριών τάξεων του ΕΠΑΛ ως εξής:

  • στην Α΄ τάξη οι μαθητές/τριες παρακολουθούν εννέα (9) μαθήματα γενικής παιδείας, τρία (3) μαθήματα προσανατολισμού και τρία (3) μαθήματα επιλογής, τα οποία επιλέγουν από μια λίστα οκτώ (8) μαθημάτων, ανάλογα με τους τομείς που λειτουργούν σε κάθε ΕΠΑΛ. Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων  της Α΄  τάξης.
  • στη Β΄ τάξη οι μαθητές επιλέγουν τομέα και παρακολουθούν εννέα (9) μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά – επαγγελματικά μαθήματα ανάλογα με τον τομέα τους. Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων  γενικής παιδείας της Β΄ τάξης, ενώ μπορείτε να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων του κάθε τομέα στην αντίστοιχη σελίδα του τομέα.
  • στη Γ΄ τάξη οι μαθητές επιλέγουν μια από τις ειδικότητες του τομέα τους και παρακολουθούν  μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά – επαγγελματικά μαθήματα ανάλογα με την ειδικότητά τους.  Δείτε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων  γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης (τ.Β ΦΕΚ 1426/26-04-2017), ενώ μπορείτε να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της κάθε ειδικότητας στην αντίστοιχη σελίδα του τομέα. 

Τέλος, στους σημερινούς αποφοίτους των ΕΠΑΛ χορηγείται Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4 (αντίστοιχο των ευρωπαϊκών) σύμφωνα με το νόμο 4386/2016 (ΦΕΚ 83/τΑ/11-05-2016και οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα:

  • απευθείας ένταξης στην αγορά εργασίας
  • παρακολούθησης του θεσμού του “Προαιρετικού Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας” που δίνει τη δυνατότητα για την ασφαλή ένταξη σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση), συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο και απόκτησης πτυχίου επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις πιστοποίησης. 
  •  εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε τέσσερα (4) μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και δύο μαθήματα ειδικότητας). Στις Ιατρικές Σχολές και στα Πολυτεχνεία σε ποσοστό θέσεων 5% , στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια σε ποσοστό θέσεων 10% και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων.
  •  εγγραφής στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στο τρίτο (3ο) εξαμήνο σπουδών στην ίδια ειδικότητα ή στο πρώτο (1ο) εξαμήνο σπουδών για την απόκτηση διαφορετικής ειδικότητας και απόκτησης πτυχίου επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.
  • επανεγγραφής στην Γ΄ τάξη ΕΠΑΛ για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β΄τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες)

             Στο δικό μας σχολείο, λοιπόν, στην Β΄ τάξη λειτουργούν οι ακόλουθοι τομείς, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες στην  Γ΄ τάξη

ΤΟΜΕΙΣ  2ΟΥ  ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Τομέας Πληροφορικής

1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

2. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής 

3. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας

1. Βοηθός Νοσηλευτή

2. Βοηθός Ιατρικών-Βιολογικών Εργαστηρίων

3. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών (Νέος!! Θα λειτουργήσει η Β’ τάξη το σχολικό έτος 2023-24 )

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση