2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το blog του σχολείου μας

Αρχική » Σχολική Βιβλιοθήκη

Σχολική Βιβλιοθήκη

IMG 20231128 094015 512                 IMG 20231128 094101 946

2023-2024

 

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 2023-2024

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  ΕΚΠ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ              2023-2024

 

                                              IMG 20231128 092954 189

 

                                                 ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!! 

                                                                      Αγαπητά μας παιδιά,

         Η Σχολική μας Βιβλιοθήκη άνοιξε και φέτος και σας περιμένει να την ανακαλύψετε!!

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024

Η Βιβλιοθήκη  λειτουργεί με την παρουσία της Υπεύθυνης Βιβλιοθήκης  η οποία έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων: 

κάθε Τετάρτη και  ώρα 11:30-11:45π.μ. για τις τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄
κάθε  Πέμπτη, ώρα 11:30-11:45π.μ. για τις τάξεις Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄

Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.

 ΕΚΠ/ΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024

 

Το φετινό Πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης

έχει τον τίτλο:

“Λόγος -Κίνηση-Μουσική-Εικαστική έκφραση μέσα από τη βιβλιοθήκη”

Το φετινό Πρόγραμμα έχει ως στόχο :

-Την ευαισθητοποίηση των μαθητών και ο εμπλουτισμός των τρόπων έκφρασης και ψυχαγωγίας τους

μέσα από βιωματικές  δράσεις στο χώρο του σχολείου και σε χώρους πολιτισμού της πόλης μας.

– Την κατανόηση της πολιτιστικής διάστασης και της συμβολής των τεχνών στον πολιτισμό διαχρονικά.

                                              ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ!!

   DSC07863

1)Μέσα από το βιβλίο της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή ” Τα γενέθλια”

πραγματοποιήθηκε η σχολική  γιορτή της Επετείου του Πολυτεχνείου ,

την οποία ανέλαβε να παρουσιάσει η Ε΄ τάξη.

2)”Βιβλιοπαιχνίδια στο μάθημα της Γλώσσας”

2022-2023

 

 Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 2022-2023

       ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

      ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

          ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

                                 Ξεκίνησε και φέτος η λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης

                     και είστε όλοι προσκεκλημένοι στο ταξίδι της γνώσης και της χαράς μέσα από τα βιβλία μας!

Για τη φετινή χρονιά το σχολείο μας ,στα πλαίσια του Προγράμματος της Σύγχρονης Βιβλιοθήκης μας, θα εκπονήσει τα εξής Προγράμματα:

 • «Το άγαλμα που κρύωνε». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την  Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022-2023 :  “Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ”

 

 

                                      ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ !!!!

1) Πρόταση της Ε΄ Τάξης για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022:
                         “Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!”

                              

DSC05365   

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… 
Άραγε τα παιδιά μας, η επόμενη γενιά πόσα γνωρίζει για όλα αυτά; Και τα γνωρίζει ως έχουν; Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας αναγνώστες να μάθουν ευχάριστα για την Πόλη, την Αγιά-Σοφιά, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κι ακόμη για να γίνει μια καλή αρχή ν’ ασχοληθούν περισσότερο σε βάθος καθώς θα μεγαλώνουν. Και για έναν ακόμη λόγο που αφορά όχι μόνο τους μικρούς μα και τους μεγάλους: Για να μην ξεχάσουμε…

 • Αθηνά Ντάσιου – Γιάννου-συγγραφέας

Η Αθηνά Ντάσιου Γιάννου είναι πτυχιούχος νηπιαγωγός του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σπουδάζει θεολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) και είναι επίσης καθηγήτρια αγγλικών και μουσικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής και λογοτεχνίας.
Υπήρξε για πολλά χρόνια παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εκπομπές που απευθύνονταν στο παιδί, και στην ελληνική ιστορία, ενώ δημοσιεύει εργασίες της και άρθρα σε περιοδικά λογοτεχνικού, παιδαγωγικού και θρησκευτικού περιεχομένου.

 

    2) Πρόγραμμα 2022-2023  “Ο συγγραφέας του μήνα” 
 •   Κώστας Στοφόρος-Συγγραφέας 

Στα πλαίσια του Προγράμματος της Βιβλιοθήκης την  Πέμπτη 29/9/2022 και ώρα 10:00-12:30 μ.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα») ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Στοφόρος Κώστας  και θα συνομιλήσει  με τους μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, μέσα από τα βιβλία του  και  πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής  ενώ παράλληλα θα κάνει αισθητή την παρουσία του ως συγγραφέα και στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Πιστεύουμε ότι η επαφή των μαθητών μας με το «βιβλίο» και με το συγγραφέα αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στην ανάπτυξη της κρίσης τους και της ολόπλευρης προσωπικότητάς τους.

ΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ  ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ. Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά  Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ. Περιπέτεια στην Καστοριά  Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, και γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.
Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Συμμετέχει με κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ έχει μεταφράσει, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μαρκουλάκη, το παραμύθι του Hans Christian Andersen Το σπαρματσέτο, εκδόσεις OpenBook, 2013. Έχει δημιουργήσει την «Παραμυθοκουζίνα» σε συνεργασία με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη. Φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Pen Greece και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Κώδικας της Λέρου – Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (2016), Η Πέμπτη πόλη των Δωριέων – Περιπέτεια στην Γκιώνα (2017), Στα ίχνη του Ομήρου – Περιπέτεια στη Χίο (2018), H Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά (2019), Το ελάφι της Ρόδου – Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα (2020), Στον ιστό της Αράχνης – Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά (2021) και Η Πηνελόπη στη Χίο (2022).

DSC05425

DSC05427   DSC05430

DSC05434   DSC05443 

DSC05450 DSC05452

 

                                            ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ!!

1) Πρόταση  για τον μήνα Οκτώβριο 2022

                                        

                                Ταξιδέψτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Ξέρω να λέω ΟΧΙ” .

Το βιβλίο έχει πάρει το  Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

DSC05822  DSC05823

Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα: Η Χριστίνα Ρασιδάκη έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακά στις συμβουλευτικές σπουδές. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών και έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση σχέσεων καθώς και σε θέματα σχολικού εκφοβισμού. Είναι  επίσης γνωστή για τα διαδραστικά σεμινάρια και τις ενδυναμωτικές ομιλίες της σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν παιδιά και εφήβους συνεργαζόμενη με πολλά σχολεία.   Έχει εκπονήσει το πρόγραμμα 3Step: Η επικοινωνία στα δύσκολα, μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών, που βοηθά τους ενήλικους να διαπαιδαγωγούν σωστά προστατεύοντας παράλληλα τη σχέση με το παιδί.  
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΤο ΟΧΙ είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά 8 – 15 ετών και αναφέρεται στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Με πολύ χιούμορ αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα, καθώς και με μια πραγματικά υπέροχη εικονογράφηση, τα μαθαίνει να διακρίνουν τους κινδύνους, να τους αποφεύγουν, και να τους αντιμετωπίζουν κατάλληλα.

             

2)Πρόγραμμα 2022-2023  “Ο συγγραφέας του μήνα” 

     DSC05825

 • Τσιμπλούλης Γεράσιμος-Συγγραφέας
  Στα πλαίσια του Προγράμματος της Βιβλιοθήκης την  Τρίτη 25/10/2022 και ώρα 11:45-13:15 μ.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα»)  ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος κ. Τσιμπλούλης Γεράσιμος  και θα συνομιλήσει  με τους μαθητές της Α΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο του «Η Αλφαβήτα στη Γραμματικούπολη»  και  πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής.

Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης γεννήθηκε και  μεγάλωσε στον Βόλο. Τα καλοκαίρια, ως παιδί,τα περνούσε στις Αφέτες και στην Άφησσο, γενέθλια γη της μητρός του. Τα παιδικά βιώματα θα καθορίσουν επιλογές του. Ο Λαϊκός Πολιτισμός και η Μουσειακή Εκπαίδευση γεμίζουν  δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημίας. Πήρε πτυχίο εξομοίωσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η πορεία του στην εκπαίδευση
Από το 1984 υπηρετεί στην Α/θμια Εκπαίδευση. Σταθμοί στην εκπαιδευτική του διαδρομή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (1996-2001), η θητεία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (2002-2010), η διδασκαλία στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων) και η τρίχρονη θητεία του ως διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου. Συνεχίζει να διδάσκει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναλαμβάνει διευθυντής στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Πιστεύει και αγωνίζεται για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δράσεις για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων με υπεύθυνο τον φιλόλογο-συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή. Εξωτερικός συνεργάτης του Τοπικού Μουσείου Μηλεών. Εμψυχωτής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Μακρινίτσας και Πορταριάς. Συμμετέχει ως εισηγητής ή ως σύνεδρος σε σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τη Μουσειακή Εκπαίδευση και το Περιβάλλον. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη σύνδεση των μουσείων με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του «Ολοκαυτώματος» στο δημοτικό. Οι εργασίες, που έγιναν από τους/τις μαθητές/τριες του, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

DSC05827  DSC05829

 

                                             ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ!!

1)Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την  Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θέμα: «Το άγαλμα που κρύωνε».

Η Παιδική Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά  (ζωγραφική – κεραμική) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση   εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922 – 2022). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το άγαλμα που κρύωνε» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, και αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε  το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κουρουνιώτη στον αρχαιολογικό χώρο του Βουλευτηρίου ή Γεροντικού της Νύσας ( Η Νύσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας, της οποίας τα ίχνη συναντούμε σήμερα στην περιφέρεια του Σουλτανχισάρ, της Επαρχίας Αϊδινίου της Τουρκίας, 50 χλμ. ανατολικά της πόλης της Εφέσου.)   Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο . Από τότε φέρει το όνομα: «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει τα παιδιά  σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του  1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας, τη λογοτεχνία,  τις μαρτυρίες, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και  το λαϊκό πολιτισμό. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικία και τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023

Η υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού»

Τσιμά Παρασκευή

Φωτογραφικό Υλικό από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα

Β΄ΤΑΞΗ

DSC05844  DSC05846  DSC05857

DSC05866  DSC05869

ΣΤ΄ΤΑΞΗ

DSC05882 DSC05885  DSC05889

DSC05894 DSC05895  DSC06007

DSC06013  DSC06009

Ε΄ΤΑΞΗ

DSC05961   DSC05966

DSC05969 DSC05971

DSC05967

Α΄ΤΑΞΗ

DSC06144   DSC06133

DSC06131   DSC06132

Γ΄ΤΑΞΗ

DSC06197  DSC06203

DSC06199  DSC06204

Δ΄ΤΑΞΗ

20221129 091303  20221129 095412

20221129 112119         20221129 112305 

                                                 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ!!

Πρόγραμμα 2022-2023  “Ο συγγραφέας του μήνα

         Δικαίου Ελένη – Συγγραφέας

Την  Παρασκευή 16/12/2022 και ώρα 9:00-10:30 π.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα»)  η συγγραφέας  κ. Δικαίου Ελένη  και θα συνομιλήσει  με τους μαθητές της Α΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο της «Τα Χριστούγεννα της Δέσποινας» Εκδόσεις Πατάκη και  πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής  .

Ελένη Δικαίου: Από τη Μυθολογία έως τα σύγχρονα «δύσκολα» θέματα

Λίγα Λόγια για την Συγγραφέα

Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο, ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό “Διάπλασις των παίδων”. Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους με το μυθιστόρημα “Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά” (Ακρίτας, 1991, 3η έκδ. από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2000), που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά. Ακολουθούν τρία ακόμα μυθιστορήματά της για μεγάλα παιδιά:
– “Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα”, βραβείο Κέντρου Τέχνης Παιδιού, εκδόσεις Πατάκη, 1993, 11η εκδ. 2001
– “Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;”, έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, εκδόσεις Πατάκη, 1994, 13η έκδ. 2001
– “Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες”, τιμητική διάκριση Premio Europeo Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εκδόσεις Πατάκη, 1996, 5η έκδ. 2001.
Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείου Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της “Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα”, μια μυθιστορηματική ανάπλαση της “Οδύσσειας” από τη διπλή σειρά (για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά) με θέματα από την ελληνική μυθολογία.Λήψη αρχείου

 

DSC06358  DSC06356 

DSC06359  DSC06361

                                            ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ!!

Πρόταση της Δ΄ τάξης για τον μήνα Φεβρουάριο 2023

                           Ταξιδέψτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Μέλη και Μελέκ” .

Μέλη και Μελέκ

           Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη ανθρωπιά και ελπίδα.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο βιβλίο, συζήτησαν  για την εποχή που γράφτηκε και την πλοκή του έργου και εξέφρασαν τα συναισθήματα τους. Στη συνέχεια μέσα από τις όμορφες δημιουργίες των παιδιών φτιάχτηκε  το δικό τους βιβλίο.

Κατασκευή χαρτόκουκλας (στολή Ικονίου Μικράς Ασίας)

DSC07112  DSC07113   DSC07117

DSC07478  DSC07479  DSC07481

 

                                                         ΜΑΡΤΙΟΣ!!

Πρόγραμμα 2022-2023  “Ο συγγραφέας του μήνα

        Θάνου Αγγελική – Συγγραφέας

Την  Τρίτη 21/3/2023 και ώρα 10:00-12:15 μ. μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21-3-2023)  η συγγραφέας κα Θάνου Αγγελική και θα συνομιλήσει  με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο της « Ποιήματα -Σχήματα» Εκδόσεις ΠΗΓΗ    και  πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής  .

Πέντε ποιήματα ελεύθερου στίχου και πέντε χαϊκού της Αγγελικής Θάνου - ennepe-moussa.gr | ιστότοπος ποίησης και μουσικής   Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο της Αγγελικής Θάνου «Ποιήματα – Σχήματα» - e-thessalia.gr
Λίγα Λόγια για την Συγγραφέα

H Aγγελική Θάνου γεννήθηκε το 1959 στα Kανάλια της Mαγνησίας, όπου κατοικεί με την οικογένειά της μέχρι σήμερα.
Aποφοίτησε το 1979 από τη Σχολή Nηπιαγωγών της Eκάλης και εργάζεται ως νηπιαγωγός.  Από το Φεβρουάριο του 1998 υπηρετεί με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Eργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, και είναι υπεύθυνη για το Mουσείο Παιδικής Λογοτεχνίας.
Mε τη συνάδελφό της Kατερίνα Παλάσκα εκπόνησαν το μικρό έντυπο αφιέρωμα στον Pήγα Bελεστινλή και τον Διονύσιο Σολωμό με τίτλο “Oι βάρδοι της λευτεριάς”. Έχει δημοσιεύσει ποίηση για μεγάλους στο πολιτιστικό περιοδικό “Έλευσις”, καθώς και διάφορα άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις στην εφημερίδα “Θεσσαλία”. Έχει γράψει το θεατρικό έργο για παιδιά “Tαξίδι με την Aργώ”, ενώ το βιβλίο της για μεγάλα παιδιά “Tο σεργιάνι των χαρταετών”, που αναφέρεται στην Eυρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις “Kαστανιώτη” το Mάιο του 2000.

IMG 20230321 101804 915  IMG 20230321 101845 574  IMG 20230321 101906 220  IMG 20230321 111633 387  IMG 20230321 112317 644

 

                                                             ΑΠΡΙΛΙΟΣ!!

Το σχολείο μας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2/4), πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 • Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
  Καλοσωρίσαμε την Παρασκευή  31/3 τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Βόλου στο σχολείο μας με υπεύθυνη Εκπ/κό την κα Νεκταρία Μαρινάκου.        Οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες και τους χώρους του σχολείου μας από τη Διευθύντρια κα Μουζαλά Δέσποινα και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Σώστε και ανακυκλώστε” από τους μαθητές της Α΄ τάξης με υπεύθυνη Εκπ/κό την κα Χατζηαγγελάκη Ασημίνα.
 • “Η ζωή στον θαλάσσιο βυθό”- Παρουσίαση από τον Επαγγελματία δύτη κ. Ρίζο Νίκο την Παρασκευή 31/3

Ένας ζωντανός εποικοδομητικός διάλογος, μία βιωματική διάδραση μεταξύ ενός επαγγελματία δύτη του κ. Ρίζου και των μαθητών της Ε΄ τάξης του σχολείου μας για τη ζωή του θαλάσσιου βυθού και την ενέργειά του ως πηγή  ζωής για τον πλανήτη Γη. Ο απόλυτος σεβασμός του υγρού στοιχείου είναι καθήκον όλων μας και ένας από τους στόχους της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας. Υπεύθυνη Εκπ/κός: Νιτσάκη Αναστασία

Ένα μεγάλο ευχαριστώ…!!!!

IMG 20230331 115944 284  IMG 20230331 115949 178  IMG 20230331 120144 899  IMG 20230331 123517 533

Πρόγραμμα 2022-2023  “Ο συγγραφέας του μήνα
Με αφορμή  την παγκόσμια ημέρα παιδικής λογοτεχνίας (2/4) ,το σχολείο μας θα φιλοξενήσει την εκπαιδευτικό και συγγραφέα του βιβλίου “Μια μέρα στον βυθό “, Χαριτίνη Μαλισσόβα .
Λίγα λόγια για το βιβλίο  
Τι συμβαίνει μια μέρα στον βυθό όταν ένα καινούργιο ψάρι προσπαθεί να μπει στην παρέα που έχουν ήδη οι γοργόνες και τα ψαράκια;
Γιατί κρύβονται κάθε φορά που τους πλησιάζει; Φταίει το περίεργο, Μεγάλο ψάρι, ή μήπως έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν άλλους στην παρέα τους; Ποιος είναι ο ρόλος της Σοφής γοργόνας; Ποια συμβουλή τους είχαν δώσει οι Νεράιδες και πώς θα βεβαιωθούν ότι είχαν δίκιο;
Τι θα συμβεί στη Μικρή γοργόνα και πότε η παρέα θα καταλάβει τι θέλει το Μεγάλο ψάρι; Τι θα έχει γίνει ως το βράδυ και πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον βυθό;
Ένα παραμύθι για τη φιλία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την αποδοχή του διαφορετικού άλλου.
Επειδή «Μια μέρα στον βυθό» μπορεί να είναι «Μια μέρα οπουδήποτε υπάρχουν παρέες παιδιών».
Περιέχει δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για χρήση του στη σχολική τάξη.
Βιογραφικό της συγγραφέως
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα γεννήθηκε και κατοικεί στον Βόλο. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και ασκεί το λειτούργημα της δασκάλας. Από το 2014 αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης στον τοπικό τύπο. Έχει φιλοξενήσει σε συνεντεύξεις λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς, εικαστικούς και καλλιτέχνες. Συνεντεύξεις της και κριτικές βιβλίων φιλοξενούνται και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο.
Έχει γράψει άλλα τρία παραμύθια, σε θεατρική μορφή, τα οποία επένδυσαν σχολικές γιορτές. Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Ιδεατή ολότητα», που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019 από τις εκδόσεις Αρμός, ήταν υποψήφιο για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας στα βραβεία Jean Moréas.
Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Αρμός, το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο «Σχέσεις γονέων – εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο». Το παραμύθι «Μια μέρα στον βυθό» είναι το τρίτο της βιβλίο.
Η συγγραφέας θα διαβάσει το παραμύθι στα παιδιά ,θα συζητήσει για τις αξίες της φιλίας και της φιλαναγνωσίας και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου .
IMG 20230404 090902 280  IMG 20230404 091444 563  IMG 20230404 093132 302  IMG 20230404 092217 983

 

Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

,    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της,

προσφέρει στο κοινό το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία ψηφιακή υπηρεσία,

η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία,

για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone τους.

 

  

2021-2022

 

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

        2021-2022

DSC04949

 

Η καινούρια μας Βιβλιοθήκη είναι γεγονός!!!! και την εγκαινιάζουμε στις 15/6/2022 και ώρα 8:30-9:30π.μ.

με δρώμενα από τους μαθητές  του σχολείου μας και με τη φυσική  παρουσία των γονέων.

                                         DSC05272

DSC05273    DSC05274

DSC05275     DSC05276

                                  DSC05277

DSC05278    DSC05279

DSC05280    DSC05281

DSC05282   DSC05283

                                    DSC05284

DSC05285    DSC05286

DSC05287     DSC05288

                               DSC05289

DSC05290      DSC05291

DSC05292    DSC05293

DSC05295  DSC05294 1

                                   DSC05297

 

DSC05108  DSC05115

DSC04901    DSC04924

DSC05107  DSC04926

DSC05110  DSC05113  

DSC05109  DSC05120

Δρώμενο, τραγούδια και παρουσίαση βίντεο στα Εγκαίνια της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης

DSC05223

DSC05228  DSC05270

DSC05231     DSC05233

 

DSC05234   DSC05235

DSC05238    DSC05244

DSC05250    DSC05261

DSC05262    DSC05266

 

Το παρακάτω τραγούδι γράφτηκε, μελωποιήθηκε και ερμηνεύτηκε από τους μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας για τα εγκαίνια της καινούριας, εμπλουτισμένης σχολικής Βιβλιοθήκης ( Σχολικό Έτος  2021-2022).

Υπεύθυνη Εκπ/κός Μουσικής: Μαβίδη Αντιγόνη

DSC05240

 

                             Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

 

              Στη βιβλιοθήκη μας, ελάτε όλοι,

                         μικροί, μεγάλοι με χαρά

                         να περάσουμε όμορφα

                          με τα βιβλία αγκαλιά.

 

                          Ένα δύο τρία ξεκινώ

                           να διαβάσω και εγώ

                           στο δεύτερο δημοτικό

                           στο δεύτερο δημοτικό.

 

                           Σε μαγικούς κόσμους

                           παραμυθένιους, εξωπραγματικούς,

                           θα ταξιδεύουμε καθημερινά

                           με τα βιβλία μας, παιδιά.

                       

 

Δωρεάν download για 250 βιβλία τέχνης. | ArtMe Magazine

 

 

Κανονιστικό Πλαίσιο Λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών

από την Y.Α. Φ.14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ 688 Τ. Β΄, 28-02-2018, σ.σ. 8393-8399)

 

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας έχει ενταχθεί από το Σχολικό Έτος 2018-2019 στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων.

 

  Εσωτερικός Κανονισμός

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου συντάχθηκε σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ.: Φ14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ Β΄688/28-02-2018) Υ.Α. Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ίδρυση Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων».

Κάθε Σχολική Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος του Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκει στην ευρύτερη βιβλιοθηκονομική κοινότητα. Οργανικά εντάσσεται στη Σχολική Μονάδα, εντός της οποίας λειτουργεί και ακολουθεί τον δικό της εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες της Σχολικής Μονάδας, απαντά στις τρέχουσες ανάγκες των χρηστών και μπορεί να ανανεωθεί μερικώς ή στο σύνολό του, κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν, όπως αυτές θα εκτιμώνται και θα αναλύονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον/την υπεύθυνο/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία του/της υπευθύνου/ης, που έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), οι οποίες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του σχολείου.

 Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι: 

 

α) Η παροχή σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών.

β) Η υιοθέτηση των αρχών διακήρυξης της UNESCO/IFLA για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, με έμφαση σε αυτές που αναφέρονται στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα μέσα, τις πηγές και τις υπηρεσίες μάθησης που προσφέρονται.

γ) Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών/τριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.

δ) Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.

Για να πετύχει τα παραπάνω, η Σχολική Βιβλιοθήκη, μέσα του/της υπεύθυνου/ης, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, επιδιώκει:
1. Να αγκαλιάσει η Σχολική Βιβλιοθήκη όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εκπαιδευτικού έργου.

2. Να ενημερώσει τους χρήστες και να εμπλουτίσει τη συλλογής της Βιβλιοθήκης.

3. Να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με τη λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

4. Να συμβάλλει στη δικτύωση της Σχολικής Βιβλιοθήκης με άλλες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

α) Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών για ανάγνωση, μελέτη, δανεισμό, παιχνίδι.

β) Παρακολούθηση ταινιών ή εκπαιδευτικών βίντεο.

γ) Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, δημιουργία εικαστικών έργων, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων, φιλοξενία συγγραφέων/εικονογράφων κλπ, σχεδιασμό θεματικού περιοδικού, σχολικής εφημερίδας, κόμικς κ.ά.).

δ) Πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο, για διενέργεια έρευνας, μελέτης, αναζήτησης πληροφοριών και συνεργασίας με άλλα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.

ε) Φωτοτύπηση ελεγχόμενου αριθμού σελίδων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, από υλικό που ενδιαφέρει τα μέλη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρων έργων.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων και η χρήση τεκμηρίων που χαρακτηρίζονται ως σπάνια καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

DSC04687

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

1.Η πρόσβαση στη συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια της βιβλιοθήκης .

2.Μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων, εκτός νερού. Απαραίτητος επίσης είναι και ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης (Η/Υ, φωτοτυπικά, έπιπλα, βιβλία κ.τ.λ.).

3.Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμό.

4.Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν ένα βιβλίο για 15 ημέρες. Ο κάθε μαθητής δανείζεται ένα μόνο βιβλίο και μόνο για τον εαυτό του για 15 μέρες (δεν επιτρέπεται να το δώσει σε άλλους) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος. Έχει δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 15 μέρες.

5.Ο μαθητής που δεν παρέδωσε το βιβλίο με τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει δικαίωμα άλλου δανεισμού.

6.Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει από το εμπόριο ή να το αναπληρώσει με ένα δικό του αντίστοιχης αξίας.

7.Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από τον/την υπεύθυνο/η της Βιβλιοθήκης.

 

Οι εκπ/κοί που απαρτίζουν την τριμελή επιτροπή(2021-2022) είναι:

Μουζαλά Δέσποινα

Παλαμιώτου Βασιλική

Καραγιάννη Θεοδώρα

 

  ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    DSC04688 DSC05111     

 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση