Σχολική Βιβλιοθήκη
2023-2024 |
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ 2023-2024 |
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024 |
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Αγαπητά μας παιδιά,
Η Σχολική μας Βιβλιοθήκη άνοιξε και φέτος και σας περιμένει να την ανακαλύψετε!!
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024 |
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία της Υπεύθυνης Βιβλιοθήκης η οποία έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων:
κάθε Τετάρτη και ώρα 11:30-11:45π.μ. για τις τάξεις Α΄,Β΄,Γ΄
κάθε Πέμπτη, ώρα 11:30-11:45π.μ. για τις τάξεις Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄
Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
ΕΚΠ/ΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 2023-2024 |
Το φετινό Πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης
έχει τον τίτλο: “Λόγος -Κίνηση-Μουσική-Εικαστική έκφραση μέσα από τη βιβλιοθήκη” Το φετινό Πρόγραμμα έχει ως στόχο : -Την ευαισθητοποίηση των μαθητών και ο εμπλουτισμός των τρόπων έκφρασης και ψυχαγωγίας τους μέσα από βιωματικές δράσεις στο χώρο του σχολείου και σε χώρους πολιτισμού της πόλης μας. – Την κατανόηση της πολιτιστικής διάστασης και της συμβολής των τεχνών στον πολιτισμό διαχρονικά. |
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ!!
1)Μέσα από το βιβλίο της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή ” Τα γενέθλια”
πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή της Επετείου του Πολυτεχνείου ,
την οποία ανέλαβε να παρουσιάσει η Ε΄ τάξη.
2)”Βιβλιοπαιχνίδια στο μάθημα της Γλώσσας”
2022-2023 |
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ 2022-2023 |
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ |
Ξεκίνησε και φέτος η λειτουργία της Δανειστικής μας Βιβλιοθήκης
και είστε όλοι προσκεκλημένοι στο ταξίδι της γνώσης και της χαράς μέσα από τα βιβλία μας!
Για τη φετινή χρονιά το σχολείο μας ,στα πλαίσια του Προγράμματος της Σύγχρονης Βιβλιοθήκης μας, θα εκπονήσει τα εξής Προγράμματα:
|
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ !!!!
1) Πρόταση της Ε΄ Τάξης για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022: “Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!” |
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος…
Άραγε τα παιδιά μας, η επόμενη γενιά πόσα γνωρίζει για όλα αυτά; Και τα γνωρίζει ως έχουν; Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας αναγνώστες να μάθουν ευχάριστα για την Πόλη, την Αγιά-Σοφιά, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κι ακόμη για να γίνει μια καλή αρχή ν’ ασχοληθούν περισσότερο σε βάθος καθώς θα μεγαλώνουν. Και για έναν ακόμη λόγο που αφορά όχι μόνο τους μικρούς μα και τους μεγάλους: Για να μην ξεχάσουμε…
- Αθηνά Ντάσιου – Γιάννου-συγγραφέας

Η Αθηνά Ντάσιου Γιάννου είναι πτυχιούχος νηπιαγωγός του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σπουδάζει θεολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) και είναι επίσης καθηγήτρια αγγλικών και μουσικής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής και λογοτεχνίας.
Υπήρξε για πολλά χρόνια παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με εκπομπές που απευθύνονταν στο παιδί, και στην ελληνική ιστορία, ενώ δημοσιεύει εργασίες της και άρθρα σε περιοδικά λογοτεχνικού, παιδαγωγικού και θρησκευτικού περιεχομένου.
2) Πρόγραμμα 2022-2023 “Ο συγγραφέας του μήνα” |
- Κώστας Στοφόρος-Συγγραφέας
Στα πλαίσια του Προγράμματος της Βιβλιοθήκης την Πέμπτη 29/9/2022 και ώρα 10:00-12:30 μ.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα») ο συγγραφέας-δημοσιογράφος κ. Στοφόρος Κώστας και θα συνομιλήσει με τους μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης, μέσα από τα βιβλία του και πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής ενώ παράλληλα θα κάνει αισθητή την παρουσία του ως συγγραφέα και στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Πιστεύουμε ότι η επαφή των μαθητών μας με το «βιβλίο» και με το συγγραφέα αποτελεί ένα ακόμη λιθαράκι στην ανάπτυξη της κρίσης τους και της ολόπλευρης προσωπικότητάς τους.
Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, και γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού.
Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Συμμετέχει με κείμενά του σε συλλογικά έργα, ενώ έχει μεταφράσει, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Μαρκουλάκη, το παραμύθι του Hans Christian Andersen Το σπαρματσέτο, εκδόσεις OpenBook, 2013. Έχει δημιουργήσει την «Παραμυθοκουζίνα» σε συνεργασία με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη. Φτιάχνει παραμύθια μαζί με τα παιδιά με τη «Μαγική Τράπουλα» και εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Pen Greece και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ).Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο Κώδικας της Λέρου – Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (2016), Η Πέμπτη πόλη των Δωριέων – Περιπέτεια στην Γκιώνα (2017), Στα ίχνη του Ομήρου – Περιπέτεια στη Χίο (2018), H Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά (2019), Το ελάφι της Ρόδου – Περιπέτεια στα Δωδεκάνησα (2020), Στον ιστό της Αράχνης – Από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά (2021) και Η Πηνελόπη στη Χίο (2022).
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ!!
1) Πρόταση για τον μήνα Οκτώβριο 2022 |
Ταξιδέψτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Ξέρω να λέω ΟΧΙ” .
Το βιβλίο έχει πάρει το Βραβείο Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα: Η Χριστίνα Ρασιδάκη έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακά στις συμβουλευτικές σπουδές. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών και έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση σχέσεων καθώς και σε θέματα σχολικού εκφοβισμού. Είναι επίσης γνωστή για τα διαδραστικά σεμινάρια και τις ενδυναμωτικές ομιλίες της σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν παιδιά και εφήβους συνεργαζόμενη με πολλά σχολεία. Έχει εκπονήσει το πρόγραμμα 3Step: Η επικοινωνία στα δύσκολα, μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση γονέων και εκπαιδευτικών, που βοηθά τους ενήλικους να διαπαιδαγωγούν σωστά προστατεύοντας παράλληλα τη σχέση με το παιδί.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Το ΟΧΙ είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά 8 – 15 ετών και αναφέρεται στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν μεγαλώνοντας. Με πολύ χιούμορ αλλά και με την απαραίτητη σοβαρότητα, καθώς και με μια πραγματικά υπέροχη εικονογράφηση, τα μαθαίνει να διακρίνουν τους κινδύνους, να τους αποφεύγουν, και να τους αντιμετωπίζουν κατάλληλα.
2)Πρόγραμμα 2022-2023 “Ο συγγραφέας του μήνα” |
- Τσιμπλούλης Γεράσιμος-Συγγραφέας
Στα πλαίσια του Προγράμματος της Βιβλιοθήκης την Τρίτη 25/10/2022 και ώρα 11:45-13:15 μ.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα») ο συγγραφέας-εκπαιδευτικός-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος κ. Τσιμπλούλης Γεράσιμος και θα συνομιλήσει με τους μαθητές της Α΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο του «Η Αλφαβήτα στη Γραμματικούπολη» και πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής.
Λίγα Λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Τα καλοκαίρια, ως παιδί,τα περνούσε στις Αφέτες και στην Άφησσο, γενέθλια γη της μητρός του. Τα παιδικά βιώματα θα καθορίσουν επιλογές του. Ο Λαϊκός Πολιτισμός και η Μουσειακή Εκπαίδευση γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημίας. Πήρε πτυχίο εξομοίωσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η πορεία του στην εκπαίδευση
Από το 1984 υπηρετεί στην Α/θμια Εκπαίδευση. Σταθμοί στην εκπαιδευτική του διαδρομή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (1996-2001), η θητεία στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (2002-2010), η διδασκαλία στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων) και η τρίχρονη θητεία του ως διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Σέσκλου. Συνεχίζει να διδάσκει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη αναλαμβάνει διευθυντής στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Πιστεύει και αγωνίζεται για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με δράσεις για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων με υπεύθυνο τον φιλόλογο-συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή. Εξωτερικός συνεργάτης του Τοπικού Μουσείου Μηλεών. Εμψυχωτής εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Μακρινίτσας και Πορταριάς. Συμμετέχει ως εισηγητής ή ως σύνεδρος σε σεμινάρια και συνέδρια που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, τη Μουσειακή Εκπαίδευση και το Περιβάλλον. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη σύνδεση των μουσείων με την εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του «Ολοκαυτώματος» στο δημοτικό. Οι εργασίες, που έγιναν από τους/τις μαθητές/τριες του, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ!!
1)Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Θέμα: «Το άγαλμα που κρύωνε». |
Η Παιδική Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία στη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την ιστορία και την αρχαιολογία και σε συνεργασία με το τμήμα εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά (ζωγραφική – κεραμική) θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922 – 2022). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το άγαλμα που κρύωνε» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, αρχαιολόγου – συγγραφέα, και αναφέρεται στο άγαλμα που βρέθηκε το 1922 σε ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Κουρουνιώτη στον αρχαιολογικό χώρο του Βουλευτηρίου ή Γεροντικού της Νύσας ( Η Νύσα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Ανατολίας, της οποίας τα ίχνη συναντούμε σήμερα στην περιφέρεια του Σουλτανχισάρ, της Επαρχίας Αϊδινίου της Τουρκίας, 50 χλμ. ανατολικά της πόλης της Εφέσου.) Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο . Από τότε φέρει το όνομα: «το προσφυγάκι» και εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του μικρασιατικού ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι την καταστροφή του 1922, μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της γεωγραφίας, τη λογοτεχνία, τις μαρτυρίες, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα έργα τέχνης και το λαϊκό πολιτισμό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τάξεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι προσαρμοσμένο ανά ηλικία και τάξη και ολοκληρώνεται με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής όπου τα παιδιά θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι: 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023
Η υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού»
Τσιμά Παρασκευή
Φωτογραφικό Υλικό από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα
Β΄ΤΑΞΗ
ΣΤ΄ΤΑΞΗ
Ε΄ΤΑΞΗ
Α΄ΤΑΞΗ
Γ΄ΤΑΞΗ
Δ΄ΤΑΞΗ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ!!
Πρόγραμμα 2022-2023 “Ο συγγραφέας του μήνα |
Δικαίου Ελένη – Συγγραφέας
Την Παρασκευή 16/12/2022 και ώρα 9:00-10:30 π.μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα») η συγγραφέας κ. Δικαίου Ελένη και θα συνομιλήσει με τους μαθητές της Α΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο της «Τα Χριστούγεννα της Δέσποινας» Εκδόσεις Πατάκη και πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής .
Λίγα Λόγια για την Συγγραφέα
Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο, ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό “Διάπλασις των παίδων”. Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους με το μυθιστόρημα “Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά” (Ακρίτας, 1991, 3η έκδ. από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2000), που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά. Ακολουθούν τρία ακόμα μυθιστορήματά της για μεγάλα παιδιά:
– “Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα”, βραβείο Κέντρου Τέχνης Παιδιού, εκδόσεις Πατάκη, 1993, 11η εκδ. 2001
– “Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;”, έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, εκδόσεις Πατάκη, 1994, 13η έκδ. 2001
– “Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες”, τιμητική διάκριση Premio Europeo Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εκδόσεις Πατάκη, 1996, 5η έκδ. 2001.
Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείου Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της “Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα”, μια μυθιστορηματική ανάπλαση της “Οδύσσειας” από τη διπλή σειρά (για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά) με θέματα από την ελληνική μυθολογία.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ!!
Πρόταση της Δ΄ τάξης για τον μήνα Φεβρουάριο 2023 |
Ταξιδέψτε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Μέλη και Μελέκ” .
Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Μια τρυφερή ιστορία γεμάτη ανθρωπιά και ελπίδα.
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο βιβλίο, συζήτησαν για την εποχή που γράφτηκε και την πλοκή του έργου και εξέφρασαν τα συναισθήματα τους. Στη συνέχεια μέσα από τις όμορφες δημιουργίες των παιδιών φτιάχτηκε το δικό τους βιβλίο.
Κατασκευή χαρτόκουκλας (στολή Ικονίου Μικράς Ασίας)
ΜΑΡΤΙΟΣ!!
Πρόγραμμα 2022-2023 “Ο συγγραφέας του μήνα |
Θάνου Αγγελική – Συγγραφέας
Την Τρίτη 21/3/2023 και ώρα 10:00-12:15 μ. μ. θα επισκεφτεί το σχολείο μας (στα πλαίσια του φετινού προγράμματος της Βιβλιοθήκης «Ο συγγραφέας του μήνα» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21-3-2023) η συγγραφέας κα Θάνου Αγγελική και θα συνομιλήσει με τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης, μέσα από το βιβλίο της « Ποιήματα -Σχήματα» Εκδόσεις ΠΗΓΗ και πάνω σε θέματα δημιουργικής γραφής .
Λίγα Λόγια για την Συγγραφέα
H Aγγελική Θάνου γεννήθηκε το 1959 στα Kανάλια της Mαγνησίας, όπου κατοικεί με την οικογένειά της μέχρι σήμερα.
Aποφοίτησε το 1979 από τη Σχολή Nηπιαγωγών της Eκάλης και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Από το Φεβρουάριο του 1998 υπηρετεί με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Eργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού, και είναι υπεύθυνη για το Mουσείο Παιδικής Λογοτεχνίας.
Mε τη συνάδελφό της Kατερίνα Παλάσκα εκπόνησαν το μικρό έντυπο αφιέρωμα στον Pήγα Bελεστινλή και τον Διονύσιο Σολωμό με τίτλο “Oι βάρδοι της λευτεριάς”. Έχει δημοσιεύσει ποίηση για μεγάλους στο πολιτιστικό περιοδικό “Έλευσις”, καθώς και διάφορα άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις στην εφημερίδα “Θεσσαλία”. Έχει γράψει το θεατρικό έργο για παιδιά “Tαξίδι με την Aργώ”, ενώ το βιβλίο της για μεγάλα παιδιά “Tο σεργιάνι των χαρταετών”, που αναφέρεται στην Eυρωπαϊκή Ένωση, κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις “Kαστανιώτη” το Mάιο του 2000.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ!!
Το σχολείο μας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2/4), πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:
- Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
Καλοσωρίσαμε την Παρασκευή 31/3 τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Βόλου στο σχολείο μας με υπεύθυνη Εκπ/κό την κα Νεκταρία Μαρινάκου. Οι μικροί μας φίλοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες και τους χώρους του σχολείου μας από τη Διευθύντρια κα Μουζαλά Δέσποινα και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Σώστε και ανακυκλώστε” από τους μαθητές της Α΄ τάξης με υπεύθυνη Εκπ/κό την κα Χατζηαγγελάκη Ασημίνα. - “Η ζωή στον θαλάσσιο βυθό”- Παρουσίαση από τον Επαγγελματία δύτη κ. Ρίζο Νίκο την Παρασκευή 31/3
Ένας ζωντανός εποικοδομητικός διάλογος, μία βιωματική διάδραση μεταξύ ενός επαγγελματία δύτη του κ. Ρίζου και των μαθητών της Ε΄ τάξης του σχολείου μας για τη ζωή του θαλάσσιου βυθού και την ενέργειά του ως πηγή ζωής για τον πλανήτη Γη. Ο απόλυτος σεβασμός του υγρού στοιχείου είναι καθήκον όλων μας και ένας από τους στόχους της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας. Υπεύθυνη Εκπ/κός: Νιτσάκη Αναστασία
Ένα μεγάλο ευχαριστώ…!!!!
Πρόγραμμα 2022-2023 “Ο συγγραφέας του μήνα |
Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος |
, Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της,
προσφέρει στο κοινό το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία ψηφιακή υπηρεσία,
η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία,
για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone τους.
2021-2022 |
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ
2021-2022 |
![]() |
Η καινούρια μας Βιβλιοθήκη είναι γεγονός!!!! και την εγκαινιάζουμε στις 15/6/2022 και ώρα 8:30-9:30π.μ.
με δρώμενα από τους μαθητές του σχολείου μας και με τη φυσική παρουσία των γονέων.
Δρώμενο, τραγούδια και παρουσίαση βίντεο στα Εγκαίνια της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ
Στη βιβλιοθήκη μας, ελάτε όλοι, μικροί, μεγάλοι με χαρά να περάσουμε όμορφα με τα βιβλία αγκαλιά.
Ένα δύο τρία ξεκινώ να διαβάσω και εγώ στο δεύτερο δημοτικό στο δεύτερο δημοτικό.
Σε μαγικούς κόσμους παραμυθένιους, εξωπραγματικούς, θα ταξιδεύουμε καθημερινά με τα βιβλία μας, παιδιά.
|
Κανονιστικό Πλαίσιο Λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών
από την Y.Α. Φ.14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ 688 Τ. Β΄, 28-02-2018, σ.σ. 8393-8399) |
Η Σχολική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας έχει ενταχθεί από το Σχολικό Έτος 2018-2019 στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων. |
Εσωτερικός Κανονισμός
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου συντάχθηκε σύμφωνα με την με αριθ. πρωτ.: Φ14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ Β΄688/28-02-2018) Υ.Α. Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Ίδρυση Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων».
Κάθε Σχολική Βιβλιοθήκη αποτελεί μέρος του Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκει στην ευρύτερη βιβλιοθηκονομική κοινότητα. Οργανικά εντάσσεται στη Σχολική Μονάδα, εντός της οποίας λειτουργεί και ακολουθεί τον δικό της εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες της Σχολικής Μονάδας, απαντά στις τρέχουσες ανάγκες των χρηστών και μπορεί να ανανεωθεί μερικώς ή στο σύνολό του, κάθε φορά που οι συνθήκες το επιβάλλουν, όπως αυτές θα εκτιμώνται και θα αναλύονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον/την υπεύθυνο/η της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία του/της υπευθύνου/ης, που έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου), οι οποίες αναρτώνται σε εμφανή σημεία του σχολείου.
Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι:
α) Η παροχή σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών.
β) Η υιοθέτηση των αρχών διακήρυξης της UNESCO/IFLA για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, με έμφαση σε αυτές που αναφέρονται στην ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα μέσα, τις πηγές και τις υπηρεσίες μάθησης που προσφέρονται.
γ) Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών/τριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση του διαβάσματος.
δ) Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου.
Για να πετύχει τα παραπάνω, η Σχολική Βιβλιοθήκη, μέσα του/της υπεύθυνου/ης, αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, επιδιώκει:
1. Να αγκαλιάσει η Σχολική Βιβλιοθήκη όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εκπαιδευτικού έργου.
2. Να ενημερώσει τους χρήστες και να εμπλουτίσει τη συλλογής της Βιβλιοθήκης.
3. Να εξοικειώσει τους μαθητές/τριες με τη λειτουργία μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.
4. Να συμβάλλει στη δικτύωση της Σχολικής Βιβλιοθήκης με άλλες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:
α) Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών, επιτραπέζιων παιχνιδιών για ανάγνωση, μελέτη, δανεισμό, παιχνίδι.
β) Παρακολούθηση ταινιών ή εκπαιδευτικών βίντεο.
γ) Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, δημιουργία εικαστικών έργων, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων, φιλοξενία συγγραφέων/εικονογράφων κλπ, σχεδιασμό θεματικού περιοδικού, σχολικής εφημερίδας, κόμικς κ.ά.).
δ) Πρόσβαση σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο, για διενέργεια έρευνας, μελέτης, αναζήτησης πληροφοριών και συνεργασίας με άλλα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου.
ε) Φωτοτύπηση ελεγχόμενου αριθμού σελίδων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, από υλικό που ενδιαφέρει τα μέλη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή ολόκληρων έργων.
Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων και η χρήση τεκμηρίων που χαρακτηρίζονται ως σπάνια καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
1.Η πρόσβαση στη συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια της βιβλιοθήκης .
2.Μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων, εκτός νερού. Απαραίτητος επίσης είναι και ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης (Η/Υ, φωτοτυπικά, έπιπλα, βιβλία κ.τ.λ.).
3.Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμό.
4.Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν ένα βιβλίο για 15 ημέρες. Ο κάθε μαθητής δανείζεται ένα μόνο βιβλίο και μόνο για τον εαυτό του για 15 μέρες (δεν επιτρέπεται να το δώσει σε άλλους) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος. Έχει δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 15 μέρες.
5.Ο μαθητής που δεν παρέδωσε το βιβλίο με τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει δικαίωμα άλλου δανεισμού.
6.Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει από το εμπόριο ή να το αναπληρώσει με ένα δικό του αντίστοιχης αξίας.
7.Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από τον/την υπεύθυνο/η της Βιβλιοθήκης.
Οι εκπ/κοί που απαρτίζουν την τριμελή επιτροπή(2021-2022) είναι:
Μουζαλά Δέσποινα
Παλαμιώτου Βασιλική
Καραγιάννη Θεοδώρα
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ |