Ας καθαρίσουμε τη γειτονιά μας

Συνεχίσουμε τις δράσεις για να ενδυναμώσουμε την οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές μας και τι πιο σημαντικό από το να διατηρούμε καθαρή τη γειτονιά μας. Βάλαμε λοιπόν γάντια, πήραμε μεγάλες σακούλες, χωριστήκαμε σε ομάδες και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η κάθε ομάδα συγκέντρωσε από 3 μεγάλες σακούλες  με πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτιά ή χαρτόνια που γέμισαν τους κάδους ανακύκλωσης. Όλοι, δάσκαλοι και μαθητές, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε καθαρή τη γειτονιά μας αλλά και πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ!

.jpg 1 2

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

Ας δημιουργήσουμε το δικό μας οικολογικό σχολείο!

Τη φετινή σχολική χρονιά και στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος «Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για επικοινωνία, δημιουργική σκέψη και κριτικό αναστοχασμό με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συνείδησης», το σχολείο μας ξεκίνησε προσπάθεια ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης  μαθητών και εκπαιδευτικών με μία σειρά δράσεων όπως η δημιουργία βιβλιοθήκης με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, η εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης στο χώρο του σχολείου, η ενημέρωση για την ανταποδοτική ανακύκλωση κ.α. Στις 9-16/4 οι εκπαιδευτικοί Τζίμπουλα Αρετή και Λογοθέτης Σωτήρης, μετακινήθηκαν στο Παρίσι όπου παρακολούθησαν το σεμινάριο «Δημιουργώντας το οικολογικό μας σχολείο». Το «οικολογικό σχολείο» αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο και στοχεύει στην ενημέρωση των νέων σχετικά με τον πλανήτη μας και στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης. Η ενημέρωση ξεκινά από την τάξη, διαδίδεται στο σχολείο και επεκτείνεται στην ευρύτερη κοινωνία.  Το σχολείο μας θα συνεχίσει τις δράσεις του προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές την οικολογική ιδέα που θα οδηγήσει στην αλλαγή απλών καθημερινών συνηθειών ώστε να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

2D62EAA30 53FD 44E2 8593 1864BCD9F9D3BEC7692F A8BE 4F42 BF52 0326E4EF6708 5 43

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+, KA1, Δράσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά προγράμματα | Σχολιάστε

Σεμινάριο στο Άμστερνταμ

Το σχολείο μας συνεχίζει την πραγματοποίηση του Erasmus+ προγράμματος που εκπονεί με την παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα που είναι Δημιουργικότητα, Κριτική Σκέψη, Επικοινωνία και Συνεργασία .

Η επικοινωνία και η συνεργασία είναι θεμελιώδεις δεξιότητες ζωής τις οποίες οι μαθητές μπορούν να αντλήσουν από τις καθημερινές τους εμπειρίες στο σχολείο και να διαμορφώσουν την ικανότητά τους να ζουν, να συνδέονται με άλλους και να εργάζονται καλά στο μέλλον τους.

Η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αντιπροσωπεύουν αδιαχώριστες στάσεις και ικανότητες για καινοτομία , οι οποίες, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, μπορούν να διδαχθούν, να διδαχθούν και να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε τάξη.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί Χούνου Μαρία, Μπακλατζή Αναστασία και Μπούτσιου Ευαγγελία και οι γνώσεις που αποκόμισαν θα διαχυθούν στους υπόλοιπους συναδέρφους με σκοπό την ενσωμάτωση καλών πρακτικών και μεθόδων στη διδασκαλία τους.

Μια φανταστική Erasmus εμπειρία με υπέροχους συναδέλφους από Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία προσέφερε το σεμινάριο στο Amsterdam , ένωσε λαούς και κουλτούρες και μας χάρισε μοναδικές στιγμές!

amsterdam amsterdam 2 amsterdam 3 amsterdam4

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Erasmus+ | Σχολιάστε

6 Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

 20220313 202736 Η  Σχολική Βία αποτελεί τον φόβο των περισσοτέρων μαθητών.

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός ορίζουν μία κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από τους συμμαθητές τους.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές  βίας που συναντώνται στα σχολεία  είναι οι εξής:

  • Ο λεκτικός εκφοβισμός( κοροϊδία, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια)
  • Ο κοινωνικός εκφοβισμός (καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, διάδοση φημών, απομόνωση από την ομάδα)
  • Ο σωματικός εκφοβισμός( σπρωξίματα, χτυπήματα, κλωτσιές)
  • Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός ( μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, στο Διαδίκτυο)

Ο σχολικός  εκφοβισμός είναι ένα ομαδικό φαινόμενο που αφορά τα παιδιά θύματα-αυτά που εκφοβίζονται-, τα παιδιά θύτες,-αυτά που εκφοβίζουν- και τους παρατηρητές, παιδιά ή ενήλικες που παρατηρούν τα περιστατικά του εκφοβισμού και είτε παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν το θύμα είτε όχι.

Με αφορμή λοιπόν τη μέρα αυτή, έγιναν διάφορες δράσεις στο σχολείο μας την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, με παρουσιάσεις, προβολή ιστοριών με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και εικαστικές δημιουργίες. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά, εξέφρασαν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, αντάλλαξαν απόψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς. Προτάθηκαν πρακτικές πρόληψης, προφύλαξης και αντιμετώπισης φαινομένων βίας εντός και εκτός του σχολείου με σκοπό τα παιδιά να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια.

Χρήσιμες συνδέσεις:

http://www.antibullyingnetwork.gr/page.aspx?id=106

http://www.antibullying.gr/

http://epsype.blogspot.gr/2012/02/6.html

http://www.hamogelo.gr/4-1/909/Sxolikos-ekfobismos

https://www.youtube.com/watch?v=qvmBbdNzJJU

https://www.youtube.com/watch?v=-U6nGwGonrw

https://www.youtube.com/watch?v=PI3EBPQHcCg

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τα μυστικά της βεντάλιας

parousiasi Konstantinas005

 

 

 

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοπροτάσεις, Ε΄ τάξης | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς

parousiasi Ioustinianou003

 

 

 

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοπροτάσεις, Ε΄ τάξης | Ετικέτες: | Σχολιάστε

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στις 9 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Ε1 επισκέφτηκαν το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης γνωστού σουπερμάρκετ της περιοχής και έμαθαν πώς μπορούν να προσφέρουν μέσα από την ανακύκλωση. Έριξαν πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια καθώς και αλουμινένιες συσκευασίες  στο σωστό μηχάνημα και πρόσφεραν το ποσό που κέρδισαν στο Χαμόγελο του Παιδιού. Τα χαμόγελα τους, κρυμμένα πίσω από τις μάσκες, μας γεμίζουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες πρόθυμους να προσφέρουν ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ!!!!

273249863 368230045132454 6618313859556298063 n272818579 355710803039710 8266063641439019822 n

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

ΧΑΡΙΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Το σχολείο μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από την επικοινωνία και τη δημιουργική και κριτική σκέψη», συνεχίζει τις δράσεις του και ξεκινάει μια προσπάθεια δημιουργίας θεματικού τμήματος βιβλιοθήκης σχετικό με το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.. Ξέρουμε όλοι μας ότι τα βιβλία ανοίγουν ορίζοντες στα παιδιά μας και στην προσπάθεια μας αυτή θα σας θέλαμε αρωγούς.
Στις 14 Φεβρουαρίου θα γιορτάσουμε στο σχολείο μας την Παγκόσμια Ημέρα “Χάρισε ένα βιβλίο” και έτσι ζητάμε από τους μαθητές μας να φέρουν από το σπίτι τους ένα βιβλίο, σε καλή κατάσταση, που θα το έχουν διαβάσει, το έχουν χαρεί και θα ήθελαν να το μοιραστούν με τους συμμαθητές τους. Ετσι, και τα ράφια της βιβλιοθήκης θα γεμίσουν και οι μαθητές θα νιώσουν πως με το μικρό αυτό δώρο τους, βοηθούν το σχολείο τους άρα και τους ίδιους τους εαυτούς τους και τους συμμαθητές τους
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μας για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας δρώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που είναι το διάβασμα. Γιατί όπως υποστήριζε και ο Κικέρωνας…ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ,ΕΧΕΙΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ…

istockphoto 904329204 1024x1024 1

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Το Ημερολόγιο μιας Ξενέρωτης!

parousiasi nikoletas001

 

 

 

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Βιβλιοπροτάσεις, Ε΄ τάξης | Ετικέτες: | Σχολιάστε

Καλά Οικολογικά Χριστούγεννα

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και το σχολείο μας στολίστηκε με δημιουργίες των μαθητών μας! Τα παιδιά στόλισαν  Το Δέντρο της Ανακύκλωσης με στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, έφτιαξαν δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί με το οποίο δημιούργησαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες, στόλισαν δέντρο από εφημερίδες αλλά και ευχήθηκαν στον πλανήτη μας ένα καλύτερο μέλλον! Άλλωστε μόνο αν καταλάβουν τα παιδιά μας την σπουδαιότητα της20211221 0812531 20211220 1303241 οικολογικής συμπεριφοράς  υπάρχει ελπίδα να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον!!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε