Περιήγηση στο Μουσείο «Λινός», των μαθητών της Γ΄ Δημοτικού.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές

Περιήγηση στο Μουσείο «Λινός», των μαθητών της Γ΄ Δημοτικού.

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 2018, φτάσαμε στο Σολομό Κορινθίας και στο Μουσείο «Λινός». Σε μικρή απόσταση , από το Μουσείο, αντικρίσαμε τον επιβλητικό Ακροκόρινθο.

  

Μπαίνοντας στο Μουσείο μας υποδέχτηκε ο κ. Παντελής , η γυναίκα του,  η κόρη του η Ελένη και η Κατερίνα. Μέχρι να ξεκινήσουμε το πρόγραμμά μας περιηγηθήκαμε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Είδαμε το αμπέλι, τον κήπο, το περιβόλι, … τις κοτούλες, τα κουνέλια, …  Καθίσαμε στο κιόσκι και πήραμε το πρωινό μας.

    

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η ομάδα μας , με την κ. Ελένη, ξεκίνησε από το πέτρινο χωριάτικο σπίτι του 19 ου αι. Στην πρώτη αίθουσα γνωρίσαμε  το χωριάτικο δωμάτιο. Καθίσαμε στα καρεκλάκια γύρω από τη χαμηλή τάβλα, στο κρεβάτι και σε μαξιλαράκια .Ήταν βέβαια λίγο σκοτεινά. Μάθαμε ότι εκείνη την εποχή δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά λάμπες πετρελαίου για φωτισμό. Υποδυθήκαμε ρόλους και ταξιδέψαμε στο παρελθόν αναπαριστώντας τη ζωή μιας πολυμελούς οικογένειας.  Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας σηκώθηκε νωρίς το πρωί για να βοηθήσει τη μάνα της στις δουλειές του σπιτιού … Άναψε το τζάκι, ετοίμασε το πρωινό, η μάνα θήλασε το μωρό… Ξύπνησαν και τα άλλα μέλη της οικογένειας, πήραν το πρωινό τους και ήταν έτοιμοι για τις εργασίες τους, …στα χωράφια, στα κοπάδια, … . Οι μικρότεροι ήταν έτοιμοι για το σχολείο.

Στο χωριάτικο δωμάτιο γνωρίσαμε αντικείμενα  (τζάκι, κρεβάτι, την κούνια του μωρού, την τάβλα, τη φλοκάτη, τα πολύχρωμα υφαντά στους τοίχους, τη ραπτομηχανή,…) και πολλά μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή ( το εικονοστάσι,… την πιατοθήκη, το ψυγείο, τα πήλινα πιάτα, πιρούνια, κουτάλια, ταψιά, …)

Στην δεύτερη αίθουσα γνωρίσαμε τα επαγγέλματα της εποχής. Είδαμε τον πάγκο του μαραγκού, το φυσερό και το αμόνι του σιδερά, τον αργαλειό της νοικοκυράς και τον πάγκο του μπαλωματή.

      

Η Τρίτη αίθουσα, με το λιγότερο φυσικό φως, μάθαμε ότι είναι αφιερωμένη στο κρασί. Αυτό παρασκευάζονταν σε σφυρηλατημένο μπακιρένιο καζάνι. Οι μεγάλοι εδώ μπορούν να δοκιμάσουν το κρασί και το τσίπουρο από την απόσταξη των σταφυλιών.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, με την κ. Κατερίνα, επισκεφθήκαμε το σχολείο του 19ου αι.  Γνωρίσαμε την παλιά σχολική τάξη. Είδαμε το θρανίο, τις τσάντες των μαθητών και του δασκάλου, την έδρα, την εικόνα του Χριστού, τον χάρτη της Ελλάδας, εικόνες ηρώων της επανάστασης, το πινακάκι – με το λαγοπόδαρο- που έγραφαν τα παιδιά, τα αναγνωστικά και τα τετράδια …

    

Σε μια πλευρά της αίθουσας είδαμε το παλιό ραδιόφωνο και τη ζυγαριά, …

Στη συνέχεια μάθαμε για την παρασκευή του κρασιού (τον τρύγο, τα κοφίνια,  το μούστο, τη ζύμωση στα ξύλινα βαρέλια κι αργότερα σε μεγάλες μεταλλικές δεξαμενές, …)

  

Πήγαμε στο πατητήρι, …πατήσαμε σταφύλια, …

Τους επισκέπτες (μεγαλύτερης ηλικίας) περιμένει στην πιο ξεκούραστη γωνιά του Μουσείου ένας καφές και τοπικά καλούδια στο Παραδοσιακό Καφενείο-Παντοπωλείο.

Μείναμε ενθουσιασμένοι από αυτό το ταξίδι στο παρελθόν.