Επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στις 17 Οκτωβρίου 2016, με τη συνοδεία των δασκάλων τους και της Διευθύντριας του σχολείου, οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων επισκέφθηκαν το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

… Το Μουσείο βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη Στυμφαλία. Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται στη ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων και έχει έκταση 3.500 – 4.000 στέμματα. Είναι μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Ελλάδας ιδιαίτερος υγρότοπος με μεγάλο πλούτο σε είδη ζώων και φυτών, καθώς και καταφύγιο σπάνιων ειδών πουλιών. Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Οικολογικών περιοχών Natura 2000.

… Η λίμνη της Στυμφαλίας μας είναι γνωστή από τον άθλο του Ηρακλή, τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Στην αρχαιότητα ο τόπος κατοικούνταν, είχε μάλιστα ιδρυθεί εκεί η πόλη Στύμφαλος. Ωστόσο, μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. και για πολλούς αιώνες δεν εντοπίζονται ίχνη κατοίκησης, παρά μόνο το 13ο μ.Χ. αιώνα, όταν ιδρύθηκε κοντά στην αρχαία πόλη μοναστήρι Κιστεριανών μοναχών, η Μονή Ζαρακά (εντοπίζονται τα ερείπιά της στη διαδρομή από τη Στυμφαλία προς το μουσείο). Τα χωριά της περιοχής σχηματίστηκαν μετά την κάθοδο των Αρβανιτών στην Πελοπόννησο κατά τον 15ο αιώνα.

…Φτάσαμε στο Μουσείο στις 10.00 π.μ. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και άρχισε η ξενάγηση.

Στην αρχή μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε το γεωλογικό παρελθόν της λίμνης. Έπειτα είδαμε τα εκθέματα με χρονολογική σειρά, απολιθώματα και αρχαιολογικά σπαράγματα (αποσπασμένα κομμάτια), καθώς και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος του προηγούμενου αιώνα.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου μας πρόσφεραν μια όσο το δυνατόν πιο παραστατική και ολοκληρωμένη εικόνα τόσο της ιδιομορφίας της λίμνης Στυμφαλίας όσο και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ανά τους αιώνες.

Στις επόμενες αίθουσες είδαμε εκθέματα σχετικά με τις κύριες ασχολίες των κατοίκων (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, κ.ά.). Επίσης παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον ενημερωτικές αφίσες, παλιές φωτογραφίες και παρακολουθήσαμε τηλεοπτικές προβολές.

Φωτογραφηθήκαμε καθισμένοι πάνω στη βάρκα, στο μεγαλύτερο και πλέον μοναδικού ενυδρείου γλυκού νερού της Ευρώπης.

Τελειώνοντας την ξενάγηση παίξαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι που αποτελεί και πάλι μια διαδρομή στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, αυτή τη φορά όμως με ζάρι και πιόνια.

Ήρθε η ώρα να αναχωρήσουμε από το Μουσείο. Οι υπεύθυνοι πρόσφεραν σε όλους τους μαθητές από ένα βιβλίο, με τίτλο “Ζωγραφίζω, λύνω, κόβω, κολλάω, εξερευνώ, παίζω, γνωρίζω τη Στυμφαλία”

Φεύγοντας από το Μουσείο κινηθήκαμε γύρω από τη λίμνη και παρακολουθήσαμε ζωντανά τη χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης. Η εικόνα ήταν μαγευτική …

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

https://www.youtube.com/watch?v=XsMEiJGszKE