Online συναντήσεις μαθητών στα πλαίσια προγράμματος eTwinning

Οι μαθητές που ασχολούνται με το πρόγραμμα της Ρομποτικής έχουν καθιερώσει μία online συνάντηση με τους ηλεκτρονικούς συμμαθητές τους στην Πορτογαλία! Μάθηση πέρα από τη σχολική αίθουσα! Νέες γνωριμίες! Καινούργιες φιλίες! Ανταλλαγή απόψεων! Διαφορετικές κουλτούρες! Τόσα χιλιόμετρα μακριά κι όμως τόσα κοινά στοιχεία!
Ευχαριστούμε την κα Lucia Santos Portekiz από το σχολείο της Agrupamento de Escolas de Valongo do Vouga για τη συνεργασία και το υπέροχο βίντεο!
Αθηνά Καζάνα, εκπαιδευτικός Αγγλικών

Αναμνήσεις μαθητών από τα προγράμματα Erasmus του σχολείου μας

Δύο μαθήτριες, οι οποίες συμμετείχαν στα προγράμματα Erasmus τα οποία υλοποίησε το σχολείο μας, δημιούργησαν 2 συγκεντρωτικά βίντεο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Η Βασιλική Μπούρα, μαθήτρια του ΣΤ2 δημιούργησε το βίντεο για τo Digital Society – May the force be with us!. Η Ηρώ Αλεξόπουλου συμμετείχε στο Eco-Us Support και είναι η δημιουργός του 2ου βίντεο.

Κοπή πίτας 2023

Σε μία ευχάριστη και γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σχολείου μας στην ταβέρνα Ψeatopolis της πόλης μας. Παρευρέθηκε η πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων. Η διευθύντρια, κα Αριστέα Παπαδημητρίου, αφού χαιρέτισε το Σύλλογο, απηύθυνε ευχές για υγεία και δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε! Τυχερή της βασιλόπιτας ήταν η γυμνάστρια του σχολείου μας, κα Μαρία Μήτσιου.

Και του χρόνου με υγεία και δημιουργικότητα για τη νέα σχολική χρονιά!

vasilopita 2023 1 vasilopita 2023 2

Ημερίδα για τα προγράμματα Erasmus+

    Την Τρίτη, στις 24 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα  «Τα πρώτα βήματα στο Erasmus+». Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας, και δη του κ Διευθυντή, κ Κωνσταντίνου Γκόλτσου, και της κα Μαρίας Καριτζιά, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων, και έλαβε χώρα στην αίθουσα «Γεώργιος Τζιώτας» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

    Η κα Αθηνά Καζάνα, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας και συντονίστρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και στο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης, Καρδίτσας, σε συνεργασία με την κα Χρύσα Διαμαντή, εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας επίσης, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, παρουσίασαν με ακρίβεια τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να υλοποιήσει στο σχολείο του ένα σχετικό πρόγραμμα. Αφού διέκριναν τα είδη των προγραμμάτων Erasmus+ που υπάρχουν, ΚΑ1 και ΚΑ2, επεξήγησαν τη διαδικασία υποβολής τους, τις προθεσμίες και τις αιτήσεις τους. Τόνισαν επίσης τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ολόκληρου του Συλλόγου Διδασκόντων, τα οφέλη που αποκομίζουν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί στην ανάπτυξη και εξέλιξη των γλωσσικών, τεχνολογικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους και την αναμφισβήτητη προβολή του σχολείου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

      Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με την κα Ελένη Πρίτσα, Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Καλλίθηρου, η οποία παρουσίασε τα επίσης ευρωπαϊκά προγράμματα, eTwinning, τη διαδικασία υλοποίησής τους και ενθάρρυνε όλους τους παρόντες εκπαιδευτικούς στην ενασχόλησή τους μ’ αυτά.

     Στην ημερίδα παρευρέθηκαν η κα Αριστέα Παπαδημητρίου, Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και η δασκάλα της β’ τάξης του 2ου Δημοτικού, κα Ειρήνη Μηλίτση. Προσήλθαν ακόμη διευθυντές εταίρων σχολείων, εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί των σχολείων του Ν. Καρδίτσας.

     Το περιεχόμενο της εισήγησης της μπορείτε να το δείτε εδώ.

erasmus1   erasmus2   erasmus3

 

Πρόγραμμα eTwinning “Edison, come and play with us”

Τη φετινή χρονιά 2022-2023, τo σχολείο μας έχει ιδρύσει  ένα πρόγραμμα e twinning με τίτλο Edison, come and play  with us. Είναι ένα πρόγραμμα Steam– ρομποτικής  που υλοποιεί  το σχολείο μας σε  συνεργασία  με άλλα σχολεία της Ελλάδας (Ρόδος) αλλά και του εξωτερικού (Πορτογαλία, Αγγλία, Τουρκία ) και το κύριο θέμα που διαπραγματεύεται  είναι «Ο κύκλος του νερού». Έχει ως κύριο στόχο να κατανοήσουν οι μαθητές τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης,   πρωτοβουλίας και υπευθυνότητας, καθώς και δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής, της επιστήμης και του μοντελισμού. Επίσης βοηθά να αναζητήσουν οι μαθητές απαντήσεις  σε καθημερινά προβλήματα- ερωτήματα (ο κύκλος του νερού,  η σύστασή του, οι μορφές του, φαινόμενα όπως πήξη- τήξη, η λειτουργία των υδροηλεκτρικών  εργοστασίων, υδροδυναμική, τα μνημεία του νερού που υπάρχουν σε έναν τόπο, μύθοι και ιστορίες…). Μέσω εκπαιδευτικών λογισμικών  και κυρίως μέσω του ρομπότ Edison οι μαθητές  εξοικειώνονται με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης και έρχονται σε επαφή με τη φιλοσοφία του STE(A)M  με βιωματικό τρόπο.

edison brochure

Mediterranean Junior School Master Chef

Το  τμήμα  Α1 της Πρώτης τάξης του σχολείου μας συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα eΤwinning με τίτλο Mediterranean Junior School Master Chef. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η δασκάλα του τμήματος Όλγα Μπαντή. Μαζί με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων από τη Χίο , την Κόρινθο, την Τουρκία, τη Σικελία, την Πορτογαλία,την Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες έρχονται σε επαφή με την έννοια της μεσογειακής διατροφής, αναγνωρίζουν τη θρεπτική αξία των τροφών και τη σημασία τους στη διατροφή, τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους, μαθαίνουν να τρέφονται σωστά και υγιεινά δημιουργώντας τα δικά τους υγιεινά γεύματα!!
Πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε τις δραστηριότητες όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.