285621138 3240744132872647 6913880892785020570 n

Το ηφαίστειο Αίτνα

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamatτο βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu. Συνέχεια

286367445 615347549439123 9158408384795695148 n 1

Επίσκεψη στην Ιταλία

Στις 20/05/2022 διεκπεραιώθηκε με επιτυχία η 6η και τελευταία κινητικότητα των χωρών, Ελλάδα-Ιταλία-Σλοβενία-Εσθονία-Βουλγαρία στην Ιταλία, με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Erasmus+ KA229 “Eco-us support”.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η  διευθύντρια του σχολείου κα Αριστέα Παπαδημητρίου, η εκπαιδευτικός Αγγλικών κα Αθηνά Καζάνα, η εκπαιδευτικός Αγγλικών κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου και οκτώ μαθητές.

286071324 3461438480750106 2045084885480767542 n

Στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+, στα οποία συμμετέχει το 2ο Δημοτικό και ειδικότερα στο πρόγραμμα με τίτλο “Eco-us support” πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη Κατάνια, στη Σικελία.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης η υποδοχή και η φιλοξενία από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου Federico ll di Svevia υπήρξε θερμή και πραγματικά εγκάρδια. Οι μαθητές όλων των τάξεων υποδέχτηκαν τους εταίρους με χειροποίητες σημαίες όλων των συμμετεχόντων χωρών, ενώ παρουσίασαν δρώμενα με Ιταλικά τραγούδια και χορούς. Οι μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα, περιηγήθηκαν στην πόλη και απέκτησαν νέες, πολύτιμες εμπειρίες.

Στα πλαίσια των επισκέψεων στο σχολείο μαθητές και εκπαιδευτικοί με πολύ καλό πρόγραμμα και σειρά προχώρησαν σε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και παρουσίασαν το δικό τους τρόπο εκπαίδευσης. Όλοι οι συμμετέχοντες γνώρισαν, αντάλλαξαν γνώσεις και ιδέες σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία και πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις στο σχολείο όπου φιλοξενήθηκαν.

1

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Επισκέφτηκαν το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου θαύμασαν πάρκα, ναούς και κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, έκαναν πεζοπορία στο χώρο του ηφαιστείου της Αίτνας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και μπήκαν σε μία σπηλιά που δημιουργήθηκε από λάβα,  επισκέφθηκαν τις περιοχές Acitrezza και Acicastello που είναι διάσημα για τα Κυκλώπεια Νησιά και το αρχαίο κάστρο, το φαράγγι Alcantara  Le gurne με τις μικρές λίμνες και την πόλη Giardini Naxos που ιδρύθηκε ως αποικία της Νάξου το 734 π.Χ.

Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου θα ήθελαν να συγχαρούν τις μαθήτριες που συμμετείχαν αλλά και όλους τους υπόλοιπους εδώ που συνέβαλαν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων. Μακάρι το σχολείο να παρέχει τέτοιες δυνατότητες στους μαθητές του να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίζουν καινούριους τόπους και νοοτροπίες, να κάνουν εξάσκηση της γλωσσομάθειας και να επιστρέφουν με αποσκευές που δεν χωράνε τις νέες εμπειρίες και γνώσεις τους!

phoca thumb l 2

Επίσκεψη στην Βουλγαρία

Τη Μεγάλη Βδομάδα, 18-22/04/2022, επισκεφθήκαμε την πόλη Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα το 4ο Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA229 “Eco us support”. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η διευθύντρια του σχολείου κα Αριστέα Παπαδημητρίου, η εκπαιδευτικός Αγγλικών κα Αθηνά Καζάνα και πέντε μαθητές. Τη Μεγάλη Τρίτη ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και παρακολουθήσαμε διάφορες δραστηριότητες από τους μαθητές του σχολείου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και να μαγειρέψουν μία βουλγάρικη σούπα και μία τοπική σαλάτα. Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Μπλαγκόεβγκραντ και οι μαθητές μας συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία σε κουίζ γνώσεων.

phoca thumb l 1

phoca thumb l 2

Τη Μεγάλη Τετάρτη επισκεφθήκαμε το Μπάνσκο και θαυμάσαμε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σκι. Τη Μεγάλη Πέμπτη έγιναν οι παρουσιάσεις από όλες τις χώρες με θέμα την υγιεινή διατροφή και τη σωματική ευεξία. Οι μικροί μας μαθητές έβαψαν κόκκινα αυγά σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο, συμμετείχαν σε τοπικούς χορούς, παρακολούθησαν μία θεατρική παράσταση από τους μαθητές εκεί και συμμετείχαν σε γυμναστικές εκδηλώσεις με την Tsvetelina, γνωστή τραγουδίστρια εκεί. Οι δραστηριότητες στο σχολείο ολοκληρώθηκαν με την απονομή των certificates από τον Διευθυντή του Σχολείου. Ολόκληρο το πρόγραμμα βιντεοσκοπήθηκε και συμπεριέλαβαν το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην εθνική βουλγαρική τηλεόραση. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στην Παλιά Πόλη, τη συνοικία Βαρόσα της πόλης και παρακολουθήσαμε τη λειτουργία στην Χριστιανική Εκκλησία της Παναγίας στη βουλγαρική γλώσσα.

Τελευταία μέρα του ταξιδιού επισκεφθήκαμε τη Σόφια. Ήταν αξέχαστη εμπειρία. Ξεναγηθήκαμε στα ιστορικά κτήρια της πόλης , στη Ρώσικη εκκλησία και στο Μουσείο εικονικής πραγματικότητας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία τους και την άριστη συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του προγράμματος! Τα εύσημα που λάβαμε για το επίπεδο της Αγγλικής τους Γλώσσας ακόμη μία φορά ήταν πολλά! Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους γονείς τους!

phoca thumb l 3