Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών 2022

Σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο σχολείο μας πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Τίτλος;

“Καλημέρα! Good morning! Bonjour! Guten tag!Gzien dobry!”

Ας πούμε καλημέρα σε όσο πιο πολλές γλώσσες γίνεται!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης που τραγούδησαν με την ενθάρρυνση της εκπαιδευτικού Γαλλικών, κα Ιωάννας Χαϊδεμένου, το τραγούδι “FrereJacques” στη γαλλική, γερμανική, αγγλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης, οι οποίοι καθοδηγούμενοι από την εκπαιδευτικό Αγγλικών, κα Αθηνά Καζάνα, σε ζευγάρια παρουσίασαν τη σημαία μίας χώρας και πώς λέγεται η λέξη καλημέρα στη χώρα αυτή. Ζωγραφιές, χρώματα, διαφορετικά ακούσματα και προφορές, παράξενες λέξεις και γέλια κατέκλυσαν την ατμόσφαιρα!

Στη συνέχεια, με γνώμονα την πολυγλωσσία του πλανήτη μας οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διαλόγους σε διαφορετικές γλώσσες και να προσπαθήσουν να μαντέψουν τη γλώσσα. Να δουν τις πιο μεγάλες λέξεις του κόσμου και να μάθουν ότι η μεγαλύτερη είναι ελληνική, την οποία επινόησε ο αρχαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Αριστοφάνης! Γνώρισαν τη νοηματική γλώσσα και έμαθαν έναν χαιρετισμό σ’ αυτή! Είδαν πόσες ξένες γλώσσες και ποιες μιλούν οι αγαπημένοι τους celebrities. Με τη βοήθεια του διαδικτύου επισκεφτήκαμε ραδιόφωνα όλου του κόσμου και ακούσαμε μουσική σε απίστευτες και άγνωστες γλώσσες! Από την Κόρινθο μέχρι την Ινδονησία και από την Ταιβάν μέχρι την Αϊτή! Και για το τέλος, «επιβιβαστήκαμε» σε ένα αυτοκίνητο και οδηγήσαμε στους δρόμους σε διάφορες πόλεις του κόσμου, ακούγοντας τη μουσική τους!

Το μήνυμα κατέστη σαφές! Οι γλώσσες του κόσμου μας ενώνουν! Φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και δείχνουν πόσο μοιάζουν μεταξύ τους ακόμη κι αν μιλούν μία διαφορετική γλώσσα! Η γλώσσα μας είναι μία πόρτα ανοιχτή στον κόσμο και τον πολιτισμό! Αυτό μας το έχουν αποδείξει και τα προγράμματα Erasmusπου έχουμε πραγματοποιήσει, αλλά και τα καινούρια μας που θα ξεκινήσουν αυτή τη σχολική χρονιά!

Ευχαριστούμε τις εκπαιδευτικούς κα Ιωάννα Χαϊδεμένου, κα Αθηνά Καζάνα, κα Σταυρούλα Τσιαντούλα, κα Αγλαΐα Αναστασοπούλου για την πρωτοβουλία και συνεργασία τους!

eur lang 2022 5 eur lang 2022 4 eur lang 2022 3 eur lang 2022 2 eur lang 2022 1

Εσωτερικός κανονισμός για το σχολικό έτος 2022-23

Διαβάστε εδώ τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου μας, σύμφωνα με την επικύρωση του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.