ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος: Γνωρίζω τα επαγγέλματα

Εργαστήριο 1:  “Τι επάγγελμα κάνετε…….;”

Τι σημαίνει επάγγελμα ; Ποια επαγγέλματα ξέρετε; ρωτάμε τα παιδιά και απαντούν….

Παρακολουθούμε στο YouTube διάφορα σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο….

Εργαστήριο 2: ” Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;”

Με τα παιδιά συζητάμε για τα επαγγέλματα που κάνουν οι γονείς τους! Τι ακριβώς κάνουν ; Χρησιμοποιούν κάποια εργαλεία; Ποιους βοηθούν με τη δουλειά που κάνουν;  Θεωρούν ότι είναι εύκολη ή δύσκολη δουλειά; κ.α……

Έπειτα τα ρωτάμε τι επάγγελμα θέλουν  να κάνουν τα ίδια όταν μεγαλώσουν. Απαντούν και ζωγραφίζουν…..

Παίζουμε παζλ και παιχνίδια αντιστοίχισης με διάφορα επαγγέλματα! Μαθαίνουμε τα αντικείμενα που χρειάζεται ο κάθε επαγγελματίας και γνωρίζουμε τυχόν δυσκολίες ή οφέλη που αντιμετωπίζουν κατά την εργασία τους!

Καλούμε γονείς- επαγγελματίες στο σχολείο και μας παρουσιάζουν το επάγγελμά τους!

Εργαστήριο 3:  “Επαγγέλματα που χάθηκαν με το χρόνο”

Αναφερόμαστε και στα  επαγγέλματα που χάθηκαν με το χρόνο! Μιλάμε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν παλιά οι άνθρωποι όταν εργάζονταν (συνθήκες εργασίας, ωράριο, έλλειψη τεχνολογίας και μηχανημάτων κ.α.). Βλέπουμε σχετικό βίντεο που δημιουργήθηκε από μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Πετρούπολης.

Προσκαλούμε τα παιδιά να παρακολουθήσουν,  Διαδραστική παρουσίαση παραμυθιού, με τίτλο: ” Ο Μπαρμπα Γιάννης , ο Κανατάς”, της Αφροδίτης Περήφανου, που διοργανώνει το 18ο Δημ. Σχολείο Χαλκίδας .

Τα παιδιά μαθαίνουν για το παλιό επάγγελμα του κανατά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την πάροδο του χρόνου και και την εξέλιξη της τεχνολογίας! Ακολουθεί και εργαστήρι δημιουργίας αγγείων- κανατιών!

Ευχαριστούμε πολύ την Κα Περήφανου για την όμορφη παρουσίαση!

Καθώς δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση όλα τα παιδάκια μας, διαβάσαμε το βιβλίο και στις τάξεις μας! Συζητήσαμε και συναισθανθήκαμε το πρόβλημα του Μπαρμπα Γιάννη του Κανατά και ζωγραφίσαμε κι εμείς όμορφα αγγεία – κανάτες !

Εργαστήριο 4: Επίσκεψη στο πάρκο: “Μια φορά κι έναν Καιρό”

Επισκεφτήκαμε το θεματικό πάρκο: “Μια φορά κι έναν Καιρό”, όπου και ξεναγηθήκαμε σε εγκαταστάσεις με διάφορα παλιά επαγγέλματα!

Εξειδικευμένη υπάλληλος του πάρκου εξηγεί και δείχνει στα παιδιά: το επάγγελμα του τσαγκάρη , του δασκάλου στο παλιό σχολείο, του παντοπώλη, του καφετζή, του ελαιοπαραγωγού, του αγγειοπλάστη και του ξυλουργού, και πολλών άλλων!!

Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεναγούνται στη φάρμα του πάρκου και βλέπουν διάφορα ζωάκια!Κάποια τα ταΐζουν κιόλας!!!

Τρώνε, παίζουν ελεύθερα αλλά και οργανωμένα (τραμπολίνο) και διασκεδάζουν αφάνταστα!!!

Τα παιδάκια μας φεύγουν, έχοντας λάβει νέες και χρήσιμες γνώσεις, αλλά και έχοντας περάσει μια υπέροχη μέρα!!!

Εργαστήριο 5:  “Μαθαίνουμε κώδικα προγραμματισμού”

Σε λίγες μέρες, στο σχολείο μας θα έρθουν κάποια ρομποτάκια, φίλοι του Αστερούλη (μασκότ τάξης) και τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα τους για να μπορέσουν να συνεννοηθούν μαζί τους!

Τα παιδάκια μας, λοιπόν,  έρχονται σε επαφή με την δημιουργία κώδικα προγραμματισμού, με  STEM /εκπαιδευτική ρομποτική!

Η εκπαίδευση STEM δίνει έμφαση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Κυρίαρχο ρόλο  θα διαδραματίζει η επίλυση προβλήματος και η ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση.

Αρχικά μαθαίνουν τα σύμβολα για τη δημιουργία ενός κώδικα….. Ο κώδικας προγραμματισμού γράφεται με βέλη, που δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί ένα “ρομπότ”!

Μπροστά, πίσω , δεξιά, αριστερά! Η κίνηση πίσω – μπροστά δεν τα δυσκολεύει ιδιαίτερα! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις κινήσεις, δεξιά – αριστερά!

Γι αυτό το λόγο, ασχοληθήκαμε λίγο περισσότερο με αυτές. Δημιουργούμε χρωματικά βελάκια που μας βοηθούν να εντοπίσουμε τη σωστή κατεύθυνση!

Ζωγραφίζουμε στο δεξί χεράκι των παιδιών, τον Δεξιούλη, -α, και παίζουν μαζί του/ της δείχνοντας …… σωστά!

Συμπληρώνουν φύλλο εργασίας για καλύτερη εμπέδωση!

Στη συνέχεια, αξιολογούμε τη γνώση που έλαβαν, παίζοντας ένα παιχνίδι προσανατολισμού! Τα παιδιά πρέπει να τοποθετήσουν σωστά τα οχήματα, με βάση την οδηγία που ακούγεται, για να βοηθήσουν τους οδηγούς τους, να κατευθυνθούν προς την κατάλληλη πορεία!

Εργαστήριο 6: Δράσεις κωδικοποίησης – STE(A)M

Τα παιδιά καλούνται να δράσουν και να αποκωδικοποιήσουν σωστά διάφορους κώδικες!

Πρέπει να δημιουργήσουν τον κώδικα της αριθμογραμμής , σύμφωνα με το πρότυπο!

Πρέπει να φτιάξουν τον κώδικα, με τα καπάκια ή τις χάντρες , σύμφωνα με το πρότυπο!

Πρέπει να φτιάξουν την ίδια γραμμή, σύμφωνα με το πρότυπο!

Αξιολογούνται σε ανάλογο φύλλο εργασίας! Πρέπει να βοηθήσουν τον τροχονόμο να  κατευθύνει το όχημα σωστά προς το STOP!

Εργαστήριο 7: “Παρέα με τα ρομποτάκια”

Κώδικας προγραμματισμού και Ρομποτική!

Τα παιδιά σε πρώτη φάση, φτιάχνουν  και εκτελούν κώδικα, με το σώμα τους! Γίνονται προγραμματιστές και ρομπότ, παίρνουν θέσεις και ξεκινούν δουλειά, σε ένα αυτοσχέδιο επιδαπέδιο πλέγμα με χαρτοταινίες!

Πρέπει να βοηθήσουν τον γιατρό να βρει τα χαμένα του εργαλεία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους ασθενείς του!

Ο προγραμματιστής φτιάχνει τον κώδικα και το παιδί – ρομπότ εκτελεί!

Μπράβο παιδιά ! Τα καταφέρατε τέλεια! Είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε τα ρομπότ!!!!

  • Επίσκεψη του Ποντικούλη -Τυροκόμου!!!!

Ο Ποντικούλης -τυροκόμος, φημίζεται για τα υπέροχα τυριά του! Όμως κάποιος του έκλεψε το πιο ακριβό του τυρί και πρέπει να τον βοηθήσουν να το βρεί! Άραγε, θα τον κατευθύνουν σωστά για να τα καταφέρει;

Μήπως ο Ποντικούλης βοηθήσει τους επαγγελματίες να βρούν τα εργαλεία της δουλειάς τους;

  • Επίσκεψη των Μαρκ και Χάνα, 2 γλυκές Bee- bots!

2 υπέροχες Bee -bots, που ξετρελαίνουν τα παιδιά, ήρθαν στο σχολείο! Τις γνωρίζουν και τις βοηθούν προγραμματίζοντάς τες σωστά! Τα παιδιά επιλέγουν τα κατάλληλα βελάκια για να προσανατολίσουν τις Bee -bots σωστά! Πρέπει να καταφέρει ο μάγειρας να βρει το χαμένο του γάντι κουζίνας και ο πυροσβέστης το πυροσβεστικό του όχημα!

Ο προγραμματισμός ενθουσιάζει τα παιδιά! Τα ρομποτάκια γίνονται οι αγαπημένοι τους φίλοι! Οι δράσεις μέσω STEM τους ανοίγουν νέους ορίζοντες και τα παρασέρνουν στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας! Τα παιδιά αποκτούν έτσι δεξιότητες που τα βοηθούν να γινούν ολοκληρωμένοι ψηφιακοί πολίτες της σύγχρονης κοινωνίας!