ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – Δ΄ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ – ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ!!!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

STEM / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ  ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στον 4ο θεματικό κύκλο στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διαπραγματευτήκαμε νέες μεθοδολογίες , όπως αυτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής (STEM) μέσα απο την αναζήτηση μνημείων στον κόσμο.

Το STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Αρχικά, στο νηπιαγωγείο μας , λάβαμε έναν φάκελο ….

Ποιος μας τον έστειλε; Τι ήθελε από εμάς;

Όλα τα ερωτήματά μας λύθηκαν με την ανάγνωση του γράμματος που περιείχε!

IMG 8749 1

Το γράμμα, μας το έστειλε μια ξεναγός, η Κα Μαργαρίτα Παπαδοπούλου. Ήταν φίλη με την Σου, την Κινεζούλα, που γνωρίσαμε στα ταξίδια μας! Ζητούσε τη βοήθειά μας για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και υλικό για τα διάφορα μνημεία που επισκεφτήκαμε και …. όχι μόνο, έτσι ώστε, να μπορέσει να τα διαφημίσει κατάλληλα και να προσελκύσει πελάτες στο τουριστικό της γραφείο!

Φυσικά και δεχτήκαμε να την βοηθήσουμε ! Και κάπως έτσι γίναμε μικροί εξερευνητές και ξεκινήσαμε την αναζήτηση……..!!!!!!

Σε πρώτη φάση, αναρωτηθήκαμε τι είναι μνημείο; Δείτε τις απαντήσεις των παιδιών!

Αφού τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους , αναζητούμε στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, wikipedia, επίσημες απαντήσεις για την ερμηνεία της λέξης μνημείο!

Τώρα που μάθαμε τι σημαίνει  “μνημείο” , μπορούμε άραγε να εντοπίσουμε κάποια;

Τα παιδιά , ως μικροί εξερευνητές , καλούνται να εντοπίσουν μόνο μνημεία, ανάμεσα σε διάφορες εικόνες που τους δίνονται! Χωρίζονται σε ομάδες, παρατηρούν, συνεργάζονται και καταλήγουν σε συμπεράσματα!

– Μπράβο, παιδιά! Τα βρήκατε όλα! Πάμε τώρα να τα κόψουμε και να φτιάξουμε με αυτά μια μεγάλη αφίσα για το πρακτορείο της κας Μαργαρίτας! Με αυτή, θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες!

Στο άλλο τμήμα, οι μικροί εξερευνητές ακολούθησαν μια διαφορετική αναζήτηση μνημείων , μέσα από το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού!

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και αναζητούν μέσα στην τάξη εικόνες μνημείων, τις ανακαλύπτουν,μετράνε πόσες εικόνες ανακάλυψε η κάθε ομάδα και  στο τέλος γράφουν τα ονόματά των μνημείων !

Στη συνέχεια, έπαιξαν  ένα παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνας με λέξη αλλά και ψήφισαν το μνημείο που  τους εντυπωσίασε!

Ηρθε η ώρα να βάλουμε στην εξερεύνηση μας και κώδικα προγραμματισμού ρομποτικής, γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τα σύμβολα του!

Ξεκινήσαμε με τα βελάκια που δείχνουν το αριστερά – δεξιά!

Ξαναθυμόμαστε και παίζουμε με τις έννοιες δεξιά – αριστερά! Ο Δεξιούλης και η Δεξιούλα ζωγραφίζονται στα χεράκια μας και παίζουμε μαζί τους! Σηκώνουμε το δεξί χέρι, πιάνουμε το δεξί αυτί, σηκώνουμε το δεξί ποδι, κ.α.

IMG 8609

Στη συνέχεια, οι Δεξιούληδες και οι Δεξιούλες βοηθούν τους πελαργούς , να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, την Άνοιξη! Πρόκειται για δράση σε παράλληλη θεματική ενότητα που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια του Δ΄ θεματικού κύκλου και αφορά “τα αποδημητικά πουλιά”.Μας βοηθά στην κατανόηση των εννοιών,  δεξιά -αριστερά!

Τα παιδιά τα κρατούν με το δεξί χέρι και ταξιδευούν μαζί τους!Τα πουλιά γέρνουν δεξιά, χάνουν και πέρνουν ύψος στα δεξιά, κ.α.

Στο τέλος, γνωρίζουμε και τα σύμβολα κωδικοποίησης – βέλη,  για το αριστερά – δεξιά! Τα παιδιά καλούνται να ομαδοποιήσουν χελιδόνια, ανάλογα με το που κοιτούν, αριστερά ή δεξιά!

Για καλύτερη εμπέδωση , συμπληρώνουμε φύλλο εργασίας!

Για να μην μπερδευόμαστε με τις  έννοιες, δεξιά – αριστερά, φτιάχνουμε ρολόγια που αντί για ώρα δείχνουν την κατεύθυνση και φοριούνται στο αντίστοιχο χέρι. Αυτή η δραστηριότητα , βοήθησε πολύ τα παιδιά στον προσανατολισμό τους!

Συνεχίζουμε γνωρίζοντας όλα τα σύμβολα -βέλη του κώδικα προγραμματισμού: Δεξιά – αριστερά, μπροστά – πίσω! Επίσης, μαθαίνουμε την αξία του να υπάρχει σημείο εκκίνησης(αρχή) και σημείο τερματισμού (τέλος).

Τα παιδιά επιλέγουν σε ποια μνημεία  θα  ξεναγηθούν οι ταξιδιώτες του πρακτορείου! Η  κυρία Μαργαρίτα τους βοηθά και τους δίνει χρήσιμες πληροφορίες!

Επιλέγουν τον Παρθενώνα της Ελλάδας και τις πυραμίδες της Γκίζας , στην Αίγυπτο!

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Που βρίσκεται ο Παρθενώνας ; Γιατί είναι γνωστό μνημείο του κόσμου; Πως και για πιο λόγο  φτιάχτηκε…..; Πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα που αναζητήσαμε πληροφορίες και συζητήσαμε  με τα παιδιά.

Η κυρία Μαργαρίτα, μέσα απο μια παρουσίαση PowerPoint, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον Παρθενώνα!

Οι μικροί εξερευνητές συνεχίζουν όμως και τη δική τους αναζήτηση! Συγκεντρώνουμε και παρατηρούμε υλικό από εγκυκλοπαίδειες που φέρνουν τα παιδιά, από φωτογραφίες αλλά και απο ψηφιακές 3D παρουσιάσεις  στο διαδίκτυο!

Μέσα απο την αναζήτηση μας, γεννήθηκε η ανάγκη, να αναδημιουργήσουμε κι εμείς , με τον δικό μας τρόπο τον Παρθενώνα!

Τα παιδιά, σε μια ομαδοσυνεργατική δράση , χωρίζονται σε ομάδες και δημιουργούν με υλικά της επιλογής τους τον Παρθενώνα!

Δημιουργούμε χειροτεχνίες με τον Παρθενώνα!

Συμπληρώνουμε φύλλα εργασίας!

Δειλά – δειλά, επιχειρούμε να εκτελέσουμε τον πρώτο  μας ,απλό, κώδικα ρομποτικής (STEM).  Για ταμπλό δράσης θα χρησιμοποιήσουμε το δάπεδο της αυλής μας , με τα ισομεγέθη τετράγωνα με  γράμματα της αλφαβήτας!

Γράφουμε τον κώδικα,από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο προγραμματιστής τον διαβάζει και το ρομποτάκι – παιδί τον εκτελεί!

Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε το ρομπότ-παιδί στο γράμμα Π του Παρθενώνα!

Μπράβο παιδιά , πολύ καλά τα καταφέρατε για αρχή!

Στη συνέχεια, περάσαμε σε μια δράση αποκωδικοποίησης στο πάτωμα της τάξης! Χαρτιά Α4 με σχεδιασμένους κίονες θα αποτελέσουν το ταμπλό δράσης μας!

Στόχος του ρομπότ είναι να συλλέξει σταδιακά, τους κατάλληλους αριθμημένους κίονες, για να φτάσει  στη λύση του γρίφου – κώδικα!

Και πάλι τα παιδιά, σε θέσεις προγραμματιστή και ρομπότ, καταφέρνουν να συλλέξουν τους κατάλληλους κίονες και να αποκωδικοποιήσουν τον γρίφο!

Κατόπιν, συμπληρώνουν και φύλλο εργασίας, με χρωματικό κώδικα…..

Τέλος, προσπαθήσαμε συλλογικά, σε μια προσπάθεια μηχανικής , να αναδημιουργήσουμε τον Παρθενώνα ! Δείτε το αποτέλεσμα!

Το πάτωμα, αποφασίσαμε να το φτιάξουμε με αλατοζύμη!

Για τους κίονες χρησιμοποιήσαμε κανελόνια και για τη σκεπή, κόψαμε χαρτόνια! Το αέτωμα , το φτιάξαμε με φωτοτυπία παράστασης και την κολλήσαμε πάνω στη σκεπή! Γράψαμε τη λέξη Παρθενώνας και προσθέσαμε και φυσικά μαρμαράκια για τα σκαλιά!

Φτιάξαμε και τη θεα Αθηνά με κανελόνι, που το τυλίξαμε με πλαστελίνη! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό!

Ο προγραμματισμός ενθουσίασε τα παιδιά!!!

Σε άλλη δράση, τα παιδιά δημιουργούν ένα αυτοσχέδιο ταμπλό με χαρτοταινία στο πάτωμα και με αυτό εκτελούν “ρομποτικές διαδρομές”! Αναζητούν τα μνημεία του κόσμου!

Και αφού μιλάμε για… ρομποτική και ρομποτάκια,  ας παίξουμε λιγάκι και ας κινηθούμε και εμείς ως ρομπότ!

 

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

Το επόμενο μνημείο που ξεναγηθήκαμε, ήταν οι γνωστές Πυραμίδες της Αιγύπτου!

Η Κα Μαργαρίτα μας ξεναγεί και μας μαθαίνει χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το επιβλητικό μνημείο, μέσα από παρουσίαση PowerPoint! Επιπλέον, συλλέγουμε και άλλες πληροφορίες από το διαδίκτυο και απο φωτογραφικό υλικό!

Τα παιδιά θέλουν να “χτίσουν” τις δικές τους πυραμίδες!!! Αναζητούν τρόπους και υλικά για να δημιουργήσουν μια πυραμίδα!

IMG 9264

Εργάζονται ε σε ομάδες και δημιουργούν με υλικά της τάξης μας , φανταστικές πυραμίδες!!! Μπράβο παιδιά!!!

Συμπληρώνουν φύλλα εγασίας!

Δημιουργούν πυραμίδες με αντιγραφή προτύπου! Αρχικά στο πάτωμα και στη συνέχεια σε χαρτί!

Αφού περάσαμε όλες τις δοκιμασίες και χρησιμοποιήσαμε διάφορες παραλλαγές STEM με επιτυχία,  επιτέλους, έφτασε η ώρα να υποδεχτούμε τον Ποντικούλη- ρομπότ και να παίξουμε μαζί του! Για να μας επισκεφτεί έπρεπε να μάθουμε καλά τη γλώσσα του (κώδικα) για να μπορούμε να συνεννοηθούμε! Και τα καταφέραμε μια χαρά! Μπορούμε και να γράφουμε κώδικα αλλά και να τον διαβάζουμε!

-Ποντικάκι που είσαι;;;;;

IMG 9349

Ο Ποντικούλης – ρομπότ ήρθε και μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε! Μέσα στην Πυραμίδα του Χέοπα βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι τυρί! Θέλει πολύ να το φάει!!! Ε! Λοιπόν, μας ζήτησε να τον βοηθήσουμε να φτάσει στην Πυραμίδα!

Κι εμείς , ως γνήσιοι εξερευνητές, τα καταφέραμε!!!!

Τέλος , εργαστήκαμε συλλογικά και φτιάξαμε μεγάλες τρισδιάστατες πυραμίδες από χαρτόκουτα!

Τη μια την διακοσμήσαμε με άμμο θαλάσσης και την άλλη με διάφορα αιγυπτιακά σύμβολα!!!Μέχρι και τη μούμια του φαραώ φτιάξαμε!

 

Στο τέλος,συμπληρώσαμε και ένα φύλλο εμπέδωσης! Το βρήκαμε στο διαδίκτυο και το τροποποιήσαμε λιγάκι…..

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 

Τα καταφέρατε τέλεια!!!

Η ξεναγός Μαργαρίτα είχε τους καλύτερους βοηθούς ! Γι’ αυτό σας αξίζει ένα μεγάλο βραβείο!!!