“Ζω καλύτερα – Ευ ζην”
Διατροφή
“Τρέφομαι υγιεινά για να μεγαλώσω σωστά”
2ο εργαστήριο: “Μαθαίνω τις ομάδες των τροφών”
1η δραστηριότητα:
Με την τεχνική της ιδεοθύελλας , καταγράφουμε τις ιδέες (πρότερες γνώσεις) των παιδιών για το ποια τρόφιμα γνωρίζουν. Συγκεκριμένα , τα ρωτάμε τι τρόφιμα μπορούμε να πάρουμε από ένα σούπερ μάρκετ και αν γνωρίζουν που άλλου μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα.
Δείτε τις απαντήσεις τους….
Στη συνέχεια , συζητάμε στην ολομέλεια και εξηγούμε τι σημαίνει τροφή -τρόφιμα, τη σημασία που έχουν στη ζωή μας και μαθαίνουμε ότι τα τρόφιμα χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με τα θρεπτικά τους συστατικά . Παρακολουθούμε και ανάλογη παρουσίαση (slide player) του προγράμματος υγιεινής διατροφής ΕΥΖΗΝ (https://eyzhn.edu.gr/ ) με τίτλο:
Μαθαίνω για τις ομάδες των τροφίμων
2η δραστηριότητα:
Αναζήτηση και συγκέντρωση εικόνων με τρόφιμα, από διάφορα παλιά περιοδικά.
Κάνουν ομαδοποίηση των τροφών σε μεγάλο χαρτί. Τα παιδιά τις κολλούν στην ανάλογη ομάδα και τοποθετούμε τον νέο μας πίνακα με τις ομάδες τροφίμων στην τραπεζαρία μας.
Τα παιδιά δημιουργούν ατομικά , με την τεχνική του κολλάζ , μία από τις ομάδες τροφών και γράφουν όπως μπορούν το όνομά της.
Παιχνίδι εμπέδωσης: Ρίχνουμε μια μπαλίτσα και όποιος την πιάνει πρέπει να βρει ένα τρόφιμο που ανήκει στην ομάδα τροφών που ακούει, π.χ. φρούτο – αχλάδι.
3η δραστηριότητα:
Παίζουμε, μαθαίνουμε και λύνουμε αινίγματα ή γρίφους με διάφορα τρόφιμα.
Τα παιδιά επιλέγουν να κατασκευάσουμε ….καροτάκια , εμπνευσμένα από το αίνιγμα που μόλις έμαθαν…..
Τελείωνουμε το εργαστήριο με άλλο ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης αλλά και αναγνώρισης τροφίμων, μέσα από την αίσθηση της αφής.
Παιχνίδι-Ο τυφλός μπακάλης: Τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν με την αίσθηση της αφής (έχουν κλειστά μάτια) και να ονοματίσουν το τρόφιμο που επέλεξε ο πελάτης τους!
Τραγούδια που ακούσαμε μέσω https://video.link/, χορέψαμε και τραγουδήσαμε:
Το καρότο και η αγγινάρα – Τραγούδι: Ελεονώρα και Γιάννης Ζουγανέλης / Εικονογράφηση του παραμυθοτράγουδου από τα νήπια του 5ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας
Ο μάγειρας – Τραγούδι: Μάριος Φραγκούλης, Ηλίας Μαμαλάκης