Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το σχολείο μας ξεκινά μια ξεχωριστή δράση για τη σχολική χρονιά 2026-2027: τη δημιουργία ενός μικρού Λαογραφικού Μουσείου και μιας αίθουσας «Σχολείο των παλαιότερων χρόνων» στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.
Σε κοινόχρηστους χώρους τους σχολείου ήδη έχουν προστεθεί αντικείμενα τα οποία θα μεταφερθούν στο χώρο που θα στεγάσουμε το μουσείο μας. Αυτές τις μέρες εκτίθενται στο χώρο υποδοχής για ευαισθητοποίηση των μαθητών μας. Στόχος της δημιουργίας του μουσείου, είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινή ζωή των προηγούμενων γενεών μέσα από αυθεντικά αντικείμενα και προσωπικές ιστορίες.
Σας προσκαλούμε, να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας, εφόσον επιθυμείτε, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και παλαιότερων εποχών, όπως:
• παλιά σχολικά αντικείμενα
• εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων
• οικιακά σκεύη
• υφαντά και κεντήματα
• φωτογραφίες
• παλιά ραδιόφωνα ή μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης
• ή οποιοδήποτε αντικείμενο έχει ιστορική ή συναισθηματική αξία.
Κάθε αντικείμενο που θα εκτίθεται θα συνοδεύεται από σύντομη αναφορά στην ιστορία του, ώστε να διατηρείται ζωντανή η μνήμη και η διαδρομή του στον χρόνο. Επίσης, εφόσον το επιθυμείτε, θα αναγράφεται και το όνομα του δωρητή ως προσφορά προς το σχολείο μας. Τα αντικείμενα θα φυλάσσονται με ιδιαίτερη προσοχή και θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Πιστεύουμε πως, με τη βοήθειά σας, θα δημιουργήσουμε έναν χώρο γεμάτο μνήμες, γνώση και παράδοση για τα παιδιά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και τη στήριξή σας.

