
Στις 15 Ιουνίου 2021 οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης επισκέφθηκαν με τον δάσκαλό τους Θανάση Μπουκουβάλα, τη διευθύντρια κα Παναγιώτα Τσαγκούλη και την δασκάλα της πληροφορικής κα. Νικολέτα Μπουντούρη τις Μηλιές Πηλίου. Συγκεκριμένα ξεναγήθηκαν στην εκκλησία των Ταξιαρχών 1741μ.Χ. όπου ο πάτερ Κωνσταντίνος Κουκουβίνης με πολύ όμορφα λόγια μίλησε στα παιδιά για την ιστορία της εκκλησίας και τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής της.
Εξωτερικά ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένος με τρόπο που να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, λόγω της τουρκικής κατοχής, χωρίς καμπαναριό, με συμβατική στέγη, με την απουσία παραθύρων, και άλλων εκκλησιαστικών δειγμάτων.

Στην εσωτερική κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές και πρωτοποριακές λύσεις ώστε να έχει εξαιρετική ακουστική και συγχρόνως να περιοριστεί ο ήχος προς τα έξω. Κάτω από το δάπεδο του ναού υπάρχει ένα σύστημα από τέσσερα πηγάδια στις γωνίες και ένα στο κέντρο που επικοινωνούν με χιαστούς διαδρόμους – κανάλια τα οποία εξασφαλίζουν την στεγανότητά του, ενισχύοντας παράλληλα τους μπάσους ήχους, ενώ στις βάσεις των θόλων υπάρχουν ενσωματωμένα σαράντα οκτώ αναποδογυρισμένα πιθάρια, τέσσερα σε κάθε τρούλο τα οποία ενισχύουν τους πρίμους ήχους.
Δίκαια έχει χαρακτηριστεί, ως η «Αγία Λαύρα» του Πηλίου. Και αυτό γιατί στις 7 Μαΐου 1821 ο Μηλιώτης Διδάσκαλος του Γένους Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής κήρυξε, μετά τη Θεία Λειτουργία, τη Θεσσαλική Επανάσταση. Ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού. Η σημαία σώζεται μέχρι και σήμερα στη βιβλιοθήκη Μηλεών “Ψυχής Ακος”, στο πάνω μέρος της πλατείας. Αντίγραφο της σημαίας υπάρχει στο Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών.
Έπειτα μέσα από ένα πανέμορφο καλντερίμι κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών, το τέρμα της διαδρομής του τρένου του Πηλίου, του διάσημου “Μουτζούρη” .





