Ο μαθητής γίνεται…. «Παγκόσμιος ενεργός πολίτης»!

Ο «παγκόσμιος ενεργός πολίτης» είναι πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από την ΣΤ2 τάξη του 21ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου με σχέδιο εργασίας (project ),Εργασία σε ομάδες, τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών , τη μελέτη πεδίου, τη βιβλιογραφική έρευνα, την κατάρτιση ερωτηματολογίου, τη συζήτηση, τη συνέντευξη, το παιχνίδι ρόλων και το θεατρικό παιχνίδι.

Σκοπός ήταν να αναδειχθούν τα προβλήματα στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε σχέση με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, η ανισότητα των ευκαιριών και ο κοινωνικός αποκλεισμός που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τα δικαιώματα του παιδιού.

Οι μαθητές  ενεργοποιήθηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες με στόχο να αλλάξουν στάση στα πράγματα, έτσι ώστε να μετασχηματίσουν τις θέσεις τους μέσα από  συλλογικές  δράσεις.

Έγινε εννοιολογική και σημασιολογική προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσαφήνιση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μαθητών στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία. Γνωριμία με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, με τα Δικαιώματα του Παιδιού, την άρση της ρητορικής του μίσους και την ανάπτυξη αντιστάσεων σε ζητήματα και θέματα, που απασχολούν την υφήλιο. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες έγινε συνειδητοποίηση της έννοιας της αποδοχής και της διαχείρισης της διαφορετικότητας, καλλιέργεια της  άρσης των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, την ανάπτυξη της έννοιας  της συλλογικότητας και της  κουλτούρας της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.

Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι μπορούν και οφείλουν να πραγματώσουν κοινωνικές και συλλογικές δεξιότητες, καθώς και πηγαίες και βιώσιμες στάσεις ενεργούς κοινωνικής συμπεριφοράς  μέσα από συλλογικές δράσεις και  λύσεις κι έτσι εννόησαν τον υπεύθυνο ρόλο τους στην κοινωνία.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε  δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος με αφίσες και έκθεση θέσεων και απόψεων των μαθητών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς