EURO 2012: Ας δράσουμε μαζί για τα παιδιά
Ας δράσουμε μαζί για τα παιδιά
Η επιρροή που έχει το ποδόσφαιρο στη ζωή των παιδιών
Αληθινές ιστορίεςΤο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2012, που διοργανώνεται στην Ουκρανία και την Πολωνία από τις 8 Ιουνίου, έως την 1η Ιουλίου 2012, προσφέρει στη UNICEF την ευκαιρία να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των παιδιών.
Πολλά παιδιά στην Ουκρανία, βρίσκονται σήμερα εκτεθειμένα σε φαινόμενα βίας, εκμετάλλευσης και φτώχειας, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.
Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παρουσιάζει τις δικές του προκλήσεις, αλλά και την απειλή μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των παιδιών. Ο παιδικός πληθυσμός στην Ουκρανία είναι πάνω από 8 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και 60.000 ευάλωτων παιδιών.
«Ονειρεύομαι να γίνω ένας διάσημος ποδοσφαιριστής», «Σηκώνομαι κάθε πρωί ελπίζοντας ότι η μητέρα μου θα γυρίσει πίσω», «Εύχομαι η αδελφή μου να γεννηθεί χωρίς AIDS». Όλα τα παραπάνω είναι από πραγματικές ιστορίες παιδιών και νέων στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, οργανώθηκε στη χώρα ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για τα ευάλωτα παιδιά και το θλιβερό ήταν πως οι νικητές δε μπορούσαν να μοιραστούν την επιτυχία τους με τους γονείς. Τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά ή στερούνται της γονικής μέριμνας είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την εγκατάλειψη των παιδιών σε αυτή τη χώρα. Το 30% των οικογενειών με παιδιά ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή εκείνα που έχουν προσβληθεί από AIDS, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, ειδικά χωρίς οικογενειακή φροντίδα. Συνδέονται επίσης με τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού από τη μητέρας στο παιδί, αλλά και με τη χαμηλή ποιότητα της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης για τις μητέρες και τα μωρά. Η βία κατά των παιδιών είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη. Προκαλείται από την αδυναμία του μηχανισμού παιδικής προστασίας, καθώς και από τα αρνητικά στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία. Τα μέτρα πρόληψης και οι κοινωνικές υπηρεσίες για τις οικογένειες δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί επαρκώς.
Παρόλα αυτά, έχουν γίνει βήματα προόδου. Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF, η Ουκρανία άρχισε μεταρρυθμίσεις για το σύστημα παιδικής φροντίδας και οικογενειακής μέριμνας. Επιπλέον, οι εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό και τα θέματα υγείας βοήθησαν να σωθούν πολλές ζωές τα τελευταία χρόνια. Η ενίσχυση της ικανότητας των κοινωνικών λειτουργών, βελτίωσε τα ποσοστά βοήθειας στις ευάλωτες οικογένειες και εμπόδισε πιθανούς κοινωνικούς κινδύνους για τα παιδιά.
πηγή: http://www.unicef.gr/news/2012/fb1206_euro12.php