STEM FOR A CLEANER WORLD
Το πρόγραμμα etwinning με θέμα Stem for a Cleaner World, συνεχίζεται με επιτυχία. Στο παρακάτω ppt, συνοψίζονται οι βασικές δράσεις των μαθητών.
Το πρόγραμμα etwinning με θέμα Stem for a Cleaner World, συνεχίζεται με επιτυχία. Στο παρακάτω ppt, συνοψίζονται οι βασικές δράσεις των μαθητών.
Λίγες από τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες και συνεχίζονται…
Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Τριλόφου χριστουγεννιάτικος στολισμός με την παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών του 1ου και 3ου νηπιαγωγείου Τριλόφου. Με την πολύτιμη βοήθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, δημιουργήθηκε μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με μουσικές, χορό, κάλαντα των παιδιών και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Οι μαθητές στόλισαν το δέντρο με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις αφίσες που έφτιαξαν τα ίδια.
Οι μικροί μας μαθητές είναι πολίτες μια τοπικής κοινωνίας και μαθαίνουν να συμβάλλουν ενεργά σε δράσεις του τόπου τους, ομορφαίνοντάς τες με τα γέλια και τον ενθουσιασμό τους! Ευχαριστούμε θερμά τα ζαχαροπλαστεία Άλευρον και Αρτοχώρα, το φροντιστήριο ξένων γλωσσών On Target, το βιβλιοπωλείο Υφήλιος, την Εθελοντική Προστασία Μίκρας, τον Κο Α. Ζαφειρίου και τα ΚΤΕΛ θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε τις συναδέλφους και τους γονείς του 3ου νηπιαγωγείου για τη στήριξη και την άψογη συνεργασία!
https://www.canva.com/design/DAG7TjBjIW0/ktNQbGMZepEtMfWrWxy0IA/edit?ui=e30
Ευχαριστούμε τις κυρίες Δέσποινα Αμπατζή και Ελισάβετ Πάνου, που επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο μας και μας ταξίδεψαν με τις αφηγήσεις και τα τραγούδια τους στα Χριστούγεννα περασμένων εποχών. Η επίσκεψή τους αποτέλεσε μια ζεστή γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και την παράδοση, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν έθιμα και ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν του Τριλόφου. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον, τραγούδησαν, ρώτησαν, μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους για όσα άκουσαν και ευχαρίστησαν τις κυρίες με χριστουγεννιάτικες κάρτες. Η δράση ενίσχυσε τον παιδαγωγικό μας στόχο για επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία διαγενεακής συνάντησης, που μετέδωσε στα παιδιά την αίσθηση της κοινότητας και της συνέχειας.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μικροί και μεγάλοι απήλαυσαν ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρτι με μουσικές, εδέσματα και χριστουγεννιάτικες δράσεις. Τα παιδιά έγραψαν γράμμα στον Αη Βασίλη, έκαναν facepainting, τραγούδησαν, έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και, μαζί με τους γονείς τους , στόλισαν το αληθινό έλατο που φυτεύτηκε στην αυλή μας από τον Σύλλογο!
https://www.canva.com/design/DAG7Iq1tqx4/Xo3WxZ9DwVWbWe0iEkCbyw/edit?ui=e30
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων για το υπέροχο χριστουγεννιάτικο παζάρι που διοργανώσατε στο νηπιαγωγείο μας.
Με την αγάπη σας και τη δημιουργικότητά σας γεμίσατε το σχολείο μας με χαμόγελα, λάμψη και γιορτινή μαγεία. Τα παιδιά χάρηκαν κάθε στιγμή και αυτό είναι το πιο όμορφο δώρο για όλους μας. Εκτιμούμε βαθιά το χρόνο που αφιερώσατε και τη ζεστή παρουσία σας που κάνει τη σχολική μας κοινότητα να νιώθει σαν οικογένεια.
Ευχαριστούμε επίσης όλους τους γονείς που συμμετείχαν και πρόσφεραν πλούσια εδέσματα για τον μπουφέ, κάνοντας τη γιορτή μας ακόμη πιο όμορφη και ζεστή.
Με εκτίμηση οι εκπαιδευτικοί του σχολείου
Από την αρχή του φθινοπώρου τα παιδιά παρατήρησαν τις συχνές μεταβολές του καιρού, ενώ μια καινούρια γωνιά παιχνιδιού δημιουργήθηκε, η γωνιά του καιρού.
Σιγά σιγά τα παιδιά άρχισαν να παρατηρούν και τις αλλαγές στην αυλή, τα φύλλα που έπεφταν, τα χρώματά τους που άλλαζαν, τα δέντρα που γύμνωναν.
Τα ερωτήματα τους για το φθινόπωρο ήταν πολλά: γιατί πέφτουν τα φύλλα; γιατί αλλάζουν χρώμα; γιατί το φθινόπωρο το λέμε φθινόπωρο; Αυτά και άλλα καταγράφηκαν σε ένα διάγραμμα ΚWHL στο Padlet. Εκεί καταγράφηκαν και όσα τα παιδιά ήδη γνώριζαν για το φθινόπωρο, για να εντοπιστούν τόσο οι προϋπάρχουσες ιδέες τους, όσο και ενδεχόμενες γνωστικές συγκρούσεις. Με το παραμύθι «Ο Φλέτσερ και τα φθινοπωρινά φύλλα» της Julia Rawlinson σε εικονογράφηση της Tiphanie Beeke (https://www.youtube.com/watch?v=ncylvyqL_ag) τα παιδιά εστίασαν στην αλλαγή του χρώματος των φύλλων και την πτώση τους το φθινόπωρο.
Διερευνώντας το ζήτημα που τα απασχολούσε στο διαδίκτυο είδαν σχετικά βίντεο που απαντούσαν στα ερωτήματά τους. Έχοντας μάθει από αυτά κάποιες νέες λέξεις όπως χλωροφύλλη, φωτοσύνθεση και γλυκόζη τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, για να σκεφτούν λέξεις που συνδέονται με το φθινόπωρο και που στη συνέχεια καταγράφηκαν σε ένα φθινοπωρινό συννεφόλεξο στο Word Art.
Στην αυλή συνέλεξαν φθινοπωρινά φύλλα και με αυτά προχωρήσαμε σε ένα πείραμα για τα χρώματα που κρύβουν μέσα τους. Οι προβλέψεις και οι παρατηρήσεις τους καταγράφηκαν σε ένα ψηφιακό καμβά στο Collaboard. Μετά από μια εβδομάδα παρατήρησης κατέγραψαν εκεί και τα συμπεράσματά τους.
Ήρθαν σε επαφή με έργα τέχνης από την παγκόσμια εικαστική δημιουργία που έχουν ως θέμα τους το φθινόπωρο μέσα από ένα διαδραστικό βίντεο. Αφού τα παρατήρησαν και τα περιέγραψαν, συνεργάστηκαν σε ζευγάρια, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του βίντεο. Στη συνέχεια σε ομάδες ζωγράφισαν στο Tux Paint τους δικούς τους φθινοπωρινούς πίνακες ζωγραφικής.
Σειροθέτησαν φύλλα με τη σειρά που αλλάζει το χρώμα τους το φθινόπωρο και ακολουθώντας την κατάφεραν με τη γραφίδα στο διαδραστικό πίνακα να μαζέψουν τα φύλλα, για να τα πάνε στο σκαντζόχοιρο, που πέφτει σε χειμερία νάρκη, προκειμένου να φτιάξει τη φωλιά του.
Έπαιξαν παιχνίδια με τα φθινοπωρινά φύλλα στην αυλή και γέλασαν πολύ.
Δημιούργησαν μια δική τους φθινοπωρινή ιστορία με τίτλο «Μια μέρα με ένα φύλλο» που την εικονογράφησαν σε ομάδες και πήρε τη μορφή ψηφιακού βιβλίου.
Συνεργάστηκαν σε ομάδες, προκειμένου να σκεφτούν τι εντολές θα ήθελαν να δώσουν στην τεχνητή νοημοσύνη (Craiyon), για να δημιουργήσει για λογαριασμό τους φθινοπωρινά έργα τέχνης και ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα.
Διαβάσαμε το παραμύθι «Το τελευταίο κίτρινο φύλλο» (Stef Wade) με αφορμή το οποίο τα παιδιά μοιράστηκαν και συζήτησαν τους δικούς τους αδικαιολόγητους φόβους. Βγαίνοντας έξω στην αυλή ψιθύρισαν γλυκά λόγια ενθάρρυνσης στα φύλλα που φοβούνται να πέσουν.
Αξιολογήσαμε το πρόγραμμα για το φθινόπωρο τόσο με το Padlet, όπου καταγράφηκαν όσα τα παιδιά έμαθαν, όσο και με ερωτηματολόγιο Google forms.
Τέλος, μετά από πρόταση των ίδιων των παιδιών παρουσίασαν μια φθινοπωρινή παράσταση, για να αποχαιρετήσουμε το φθινόπωρο.