Το 1ο 5/θέσιο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών «Δήμητρα Μίγγα Κασάπη» στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα “Πέτρου & Παύλου” που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών, στην οδό: Φιλιππουπόλεως 3 και ΤΚ: 58100 Γιαννιτσά. Λειτουργούν έξι (5) τμήματα Β.Υ.Π. – ένα (1) τμήμα ένταξης και τέσσερα (4) τμήματα Π.Ο.Π.
Κυλώντας προς τα κάτω βλέπετε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΤΙΚΕΤΕΣ μπορείτε να δείτε αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά : mail@1nip-giann.pel.sch.gr
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά : Διευθύντρια: Πασχούδη Κυριακή: 2382026925
“Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του ήταν η Μάρθα και η Μαρία . Λίγες μέρες πριν τα πάθη του Ιησού ο φίλος του ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που βρίσκονταν τότε ήταν στη Γαλιλαία, να τον επισκεφθεί. Ο Ιησούς όμως μέχρι να φτάσει στη Βηθανία στο μέρος όπου ήταν ο Λάζαρος άρρωστος , ο Λάζαρος είχε ήθη πεθάνει και ζήτησε να δει το τάφο του.
Όταν έφθασε στον τάφο, δάκρυσε και διέταξε να ανοίξουν τον τάφο. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγες έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του κόσμου που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του.”
Η Ανάσταση του Λάζαρου συμβολίζει τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο. Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ανήμερα της γιορτής του Λαζάρου κατασκεύαζαν το “Λαζαράκι”, ένα ομοίωμα του Λάζαρου και κρατώντας το Λαζαράκι και ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν τα “Λαζαράκια”, τα κάλαντα του Λαζάρου για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού και να μαζέψουν αυγά για το Πάσχα. Επιπλέον οι νοικοκυρές ζυμώνανε “Λαζαράκια”, γλυκά νηστίσιμα ψωμάκια δίνοντάς τους σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα τα χέρια τα οποία ψωμάκια τα δίνανε στα παιδάκια που ψάλανε τα κάλαντα του Λαζάρου μαζί με αυγουλάκια.
Το Σάββατο του Λαζάρου – Ιστορία, Έθιμα, Κάλαντα
Πως γίνεται το “Λαζαράκι”
Πάνω σε δύο ξύλα που τα έδεναν σταυρωτά, σχημάτιζαν μια μεγάλη κούκλα με τα χέρια τεντωμένα στα πλάγια. Έντυναν μετά το “Λαζαράκι” με ένα λευκό ύφασμα και το στόλιζαν με λουλούδια.
Κατασκευάσαμε τα δικά μας “Λαζαράκια” με ξύλινα κουταλάκια, βαμβάκι και λευκή χαρτοπετσέτα τα οποία στολίσαμε με λουλουδάκια και ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Επιπλέον φτιάξαμε λαζαράκια και για τα φιλαράκια μας, τα πρωτάκια του 1ου Δημοτικού Σχολείου για να τους τα χαρίσουμε όταν θα πάμε να τους τραγουδήσουμε τα κάλαντα του Λαζάρου.
Είμαστε έτοιμοι για την συνάντηση με τα πρωτάκια, ανυπομονούμε πολύ! Ξεκινήσαμε με χαρά και αυτοί μας υποδέχτηκαν με μεγαλύτερη χαρά. Τους είπαμε όσα μάθαμε για το έθιμο και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τα κάλαντα Μπορείτε να μας ακούσετε:
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης μας έστειλε σήμερα φωτογραφία με την αφίσα που του προσφέραμε ως δώρο , φτιαγμένη από τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας με αγάπη, φαντασία και έμπνευση από τους 17 βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ.
Η αφίσα μας κοσμεί πλέον το γραφείο του και νιώθουμε ευγνωμοσύνη και τιμή που αυτό το μικρό αλλά ουσιαστικό μήνυμα βρήκε τόσο ζεστή θέση.
Ελπίζουμε ότι έστω και λίγο βάλαμε ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο σαν ενεργοί πολίτες- μικροί και μεγάλοι .
Το Πάσχα πλησιάζει και στο νηπιαγωγείο μας η δημιουργικότητα και ο ενθουσιασμός δεν έλειψαν ούτε στιγμή!
Μαζί με τα παιδιά περάσαμε υπέροχες στιγμές φτιάχνοντας όμορφες και παραδοσιακές κατασκευές.
Ετοιμάσαμε πασχαλινά καλαθάκια για να τοποθετήσουμε μέσα το κόκκινο αυγό μας, βάψαμε αυγά με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φλούδες από κρεμμύδια, και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία.
Δημιουργήσαμε μοναδικές λαμπάδες, φτιαγμένες με αγάπη και φαντασία, καθώς και πασχαλινές κάρτες για να μοιράσουμε ευχές σε αγαπημένα μας πρόσωπα.
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, και τα πασχαλινά κουλουράκια, που μοσχοβόλησαν ολόκληρο το νηπιαγωγείο και μας έφεραν όλους πιο κοντά στις γιορτινές παραδόσεις.
Επιπλέον, επισκεφθήκαμε το παζάρι της πόλης μας, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μοιράσουν φλούδες κρεμμυδιών, δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο την ομορφιά της προσφοράς και της συμμετοχής.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο Γονέων για τα υπέροχα δωράκια που προσέφερε στα παιδιά και στις εκπαιδευτικούς.
Η στήριξή σας είναι πολύτιμη και κάνει τις γιορτές μας ακόμη πιο ξεχωριστές!
Όσο για την Ελισάβετ Ζαφειρίου δεν υπάρχουν λόγια … Κάθε γιορτή, κάθε ιδιαίτερη μέρα, εκείνη είναι πάντα εκεί… με μια σκέψη, ένα δώρο, μια αγκαλιά. Η δική μας μαμά, μια τρυφερή ψυχή, που μας χάρισε και σήμερα –για το Πάσχα– μια υπέροχη καρφίτσα, προσεκτικά τοποθετημένη σε ένα κουτάκι γεμάτο αγάπη και σοκολατάκια. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ευγνωμοσύνη μας. 💝 Μαμά Ελισάβετ , σε αγαπάμε!
Και η γιαγιά μας Αγγελική Παπασταυρούδη … μια καρδιά γεμάτη αγάπη και γλύκα! 🌸 Σε όλα τα παιδάκια πρόσφερε πασχαλίτσες-σοκολατάκια και σε εμάς τους «μεγάλους» τύλιξε γλυκά σοκολάτας, με την ίδια φροντίδα που τύλιγε πάντα τις στιγμές μας με στοργή. Μια μικρή χειρονομία, γεμάτη σημασία. Γιαγιά Αγγελική Παπασταυρούδη , σ’ ευχαριστούμε που μας θυμίζεις τι θα πει αγάπη χωρίς όρια. ❤️🐞🍫
από Αικατερίνη Μαυρογονατου κάτω από: 4ο Τμήμα ΠΟΠ, 5ο Τμήμα ΒΥΠ & Τμήμα Ένταξης | με ετικέτα Πάσχα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Δώρα Καρδιάς, Ζεστές Αγκαλιές και Πασχαλινές Δημιουργίες από Μικρά Χεράκια”. Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)
Μια ευχάριστη πασχαλινή νότα σκόρπισαν σήμερα στο παζάρι τα Μαργαριτάκια που μοίρασαν φλούδες κρεμμυδιού στους περαστικούς και μοιράστηκαν ιδέες για έναν πιο βιώσιμο κόσμο.
Με χελιδονίσματα, κάλαντα των Βαϊων και πολλά ακόμα παιδικά τραγούδια περνάμε από τους πάγκους των παραγωγών , ενώνουμε τις παιδικές φωνές μας και παίρνουμε σε αντάλλαγμα το χαμόγελο όλων .
Ταυτόχρονα εξηγούμε την διαδικασία φυσικής βαφής των αυγών με απλά λόγια και τους προσφέρουμε μία κάρτα που φτιάξαμε στο νηπιαγωγείο μας που από την μία πλευρά υπάρχει ο τρόπος βαφής των αυγών με κρεμμυδόφλουδες και από την άλλη είναι η αφίσα που δημιουργήσαμε ομαδικά στο νηπιαγωγείο με το σύνθημα « Πάσχα παραδοσιακό με αυγό οικολογικό»
Συμμετέχουμε κι εμείς στο παζάρι όχι για να πουλήσουμε αλλά για να προτείνουμε , σαν ενεργοί πολίτες έναν πιο φυσικό τρόπο οικολογικό και δημιουργικό τρόπο για το πασχαλινό έθιμο του βαψίματος αυγών .
Βράζουμε τις φλούδες των κρεμμυδιών με τα αυγά κι έχουμε τα πιο φυσικά πασχαλινά αυγά. Είναι ένας τρόπος απλός, φυσικός παραδοσιακός και πάνω από όλα φιλικός προς το περιβάλλον . Η δράση μας συνδέεται με τον βιώσιμο στόχο 12 : Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.
Επιδιώκουμε να μειώσουμε την χρήση χημικών , να επαναχρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά κα να εκπαιδεύσουμε το κοινό στη σημασία της οικολογικής συνείδησης.
Γιατί τελικά…. Κάθε φλούδα που σώζεται από τα σκουπίδια είναι μια ευκαιρία για λιγότερα χημικά και περισσότερη αγάπη στη φύση.
Κάθε μικρή πράξη φροντίδας .. είναι ένα μεγάλο βήμα για έναν πιο καθαρό και όμορφο κόσμο!
Ευχαριστούμε τις μητέρες που με μεγάλη προθυμία μας συνόδεψαν και σε αυτή την δράση μας κι έκαναν κι αυτή την μετακίνησή μας πιο εύκολη!
Η Μεγάλη εβδομάδα πλησιάζει και η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα θα αρχίσει. Κάθε μέρα είχε την ιεροτελεστία της. Νηστεία, Εγκράτεια, Κατάνυξη… Η Εβδομάδα των Παθών οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου και τη νίκη της ζωής.
Πολλά τα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα τα οποία είναι βγαλμένα από τις ρίζες του πολιτισμού και τις διηγήσεις των γιαγιάδων. Κάθε τόπος έχει τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα. Μέσα από μια παρουσίαση και δύο βίντεο μιλήσαμε για ήθη και έθιμα που κάποια καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα καλούμαστε να τα αναβιώσουμε.
Ένα από τα έθιμα του τόπου μας είναι και η βαφή των αυγών. Τη Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη, όλες οι νοικοκυρές βάφουν κόκκινα αβγά και κρεμάνε κόκκινα μαντίλια στην πόρτα. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το χρώμα το κόκκινο. Άλλοι λένε ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού, το αίμα της θυσίας του. Άλλοι λένε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς και άλλοι διηγούνται ότι: Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε: ” Όταν τα αβγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός”. Και από τότε τα βάφουν κόκκινα.
Το αβγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αβγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη “Ζωή”, αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Σήμερα Πέμπτη μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα και τα Απίθανα Νηπιάκια μας έφεραν από ένα βρασμένο αυγό για να τα βάψουμε κι εμείς κόκκινα σύμφωνα με το έθιμο.
Ήρθε η ώρα της βαφής. Στα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν αυτά τα χρώματα, τα αβγά τα έβαφαν με υλικά που έπαιρναν από τη φύση. Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με ποικιλία από χρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εμείς προτιμήσαμε τον παραδοσιακό τρόπο που είναι οικολογικός και φιλικός με το περιβάλλον και την υγεία μας.
Πήραμε κρεμμυδότσουφλα, τα βάλαμε σε μια κατσαρόλα με νερό και δυο κουταλιές ξύδι,. Βράσαμε το νερό αυτό για 20 λεπτά και στη συνέχεια βουτήξαμε μέσα τα βρασμένα αυγά. Αφήσαμε για αρκετή ώρα μέσα στο χρωματισμένο νερό και το αποτέλεσμα εξαιρετικό πήραν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα..
Τι συμβολίζει όμως το κόκκινο χρώμα; Τα κόκκινα αβγά του Πάσχα: Συμβολισμός και Ιστορία πίσω από την παράδοση.
Στη συνέχεια φτιάξαμε πασχαλινά καλαθάκια, λαγουδάκια από χάρτινα πιάτα. Τα βάψαμε με τέμπερα και τα γεμίσαμε με γλυκές πασχαλινές λοχουδίτσες και τα κόκκινα αβγουλάκια που βάψαμε.
Και ενώ τα αυγά μας μέσα κοκκινίζουν μέσα στο κρεμμυδόχρωμα εμείς διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο: “Το ραγισμένο κόκκινο αυγό”
Το παραμύθι “Το ραγισμένο κόκκινο αυγό” μας αφηγείται την ιστορία του Αναστάση, ενός κόκκινου αυγού που προετοιμάζεται για να είναι δυνατός στο τσούγκρισμα της Ανάστασης. Όμως από μία απροσεξία του ράγισε…
Θερμές ευχαριστίες στις κυρίες Αγάπη Πλούγαρλη και Μαριάννα Στύλου που προσφέρθηκαν να μας φέρουν τα κρεμμυδότσουφλα και τις πασχαλινές λιχουδίτσες των παιδιών που βάλαμε στα πασχαλινά μας καλαθάκια.
Η πασχαλινή λαμπάδα είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Εκκλησία. Αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της, το οποίο τελούνταν τη νύχτα της Ανάστασης.
Το έθιμο κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όριζε ότι οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.
Τη λαμπάδα της Ανάστασης τη φέρνει δώρο κάθε Πάσχα ο νονός κάθε παιδιού. Το κάθε παιδάκι με τη λαμπάδα στο χέρι το βράδυ της Ανάστασης θα πάει στην εκκλησία και όταν ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας “Δεύτε Λάβετε Φως” θα την ανάψει και το φως αυτό θα το μεταφέρει στο σπίτι.
Την Παρασκευή του Πάσχα έχουμε τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις λειτουργίες και ανάβουν τις λαμπάδες του Πάσχα τρεις φορές. Μετά μπορεί κανείς να την αφήσει στην εκκλησία ή να την βάλει στα εικονίσματα του σπιτιού του.
Στην αρχή παρακολουθήσαμε την ιστορία με τίτλο: “Μια λαμπάδα έξω φρενών”, συζητήσαμε για την περιπέτεια της Σούλας, της λαμπάδας, για το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας αλλά και τον τρόπο που επιλέγουν τα παιδιά τις λαμπάδες τους και γιατί.
Σκεφτήκαμε να ευχαριστήσουμε τις νονές και τους νονούς που θα μας φέρουν τις λαμπάδες για το φετινό Πάσχα γι’ αυτό και φτιάξαμε τις ζωγραφιές μας, πασχαλινές λαμπάδες για να τις χαρίσουμε ως δώρο. Κι επειδή το σχέδιο δράσης μας έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία μας τις στολίσαμε με σχετικά μπρελόκ.
Σε λίγες μέρες τα σχολεία μας θα κλείσουν για να γιορτάσουμε μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του Χριστιανισμού, το Πάσχα! Το Πάσχα είναι μια από τις πιο μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης,. Σε όλη την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο αναβιώνοντας ήθη κι έθιμα που δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εορταστική αυτή περίοδο.
Ο Ιησούς όταν έγινε 30 χρονών ξεκίνησε να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη διδάσκοντας πολύτιμες αξίες όπως η αγάπη, η προσφορά, ο σεβασμός, η συμπόνια, η αλληλοβοήθεια, η ταπείνωση, η ειλικρίνεια, η συγχώρεση… ώστε αυτοί που πήγαιναν να τον ακούσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Μάλιστα κάποιοι τον πίστεψαν τόσο πολύ που αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν. Αυτοί ήταν οι 12 μαθητές του.
Ο Ιησούς για τρία ολόκληρα χρόνια περιόδευε μαζί με τους μαθητές Του. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας Του έκανε πολλά θαύματα. Έτσι κατάφερε να θεραπεύσει έναν παράλυτο, έναν τυφλό, να μετατρέψει τις κανάτες με νερό σε κρασί, σε ένα γάμο στην Κανά, να σταματήσει τη φουρτουνιασμένη λίμνη και να βοηθήσει τους μαθητές του να σωθούν και πολλά άλλα με το πιο θαυμαστό την ανάσταση του Λαζάρου, του αγαπημένου του φίλου που αρρώστησε και πέθανε.
Διαβάσαμε την ιστορία του Φίλιππου Μαντηλαρά: “Τα θαύματα του Ιησού”
Στη συνέχεια κάναμε ένα αντίστοιχο φυλλάδιο εργασίας, ζωγραφίσαμε τα θαύματα:
Σε όλα τα σχολεία τις μέρες πριν το Πάσχα τα παιδιά προετοιμάζονται για τις Άγιες αυτές μέρες. Οι Πασχαλινές κατασκευές έχουν την τιμητική τους.
Οι κάρτες είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να στέλνουμε ευχές σε αγαπημένα μας πρόσωπα σε διάφορες γιορτές γ’ αυτό κι εμείς κατασκευάσαμε τις πιο όμορφες χειροποίητες καρτούλες με τις πιο θερμές ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Οι μικροί ήρωες της παιδικής Helmepa, δηλαδή οι Μαργαρίτες και τα Μαργαριτάκια , σήμερα πραγματοποίησαν μια κίνηση επίτευξης κάποιων από τους 17 βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ , στο μέτρο των δυνατοτήτων τους πάντα, καλώντας τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη στο νηπιαγωγείο.
Ο κ. Σταμενίτης, συστήθηκε στα παιδιά και τους εξήγησε με απλά λόγια ποιος είναι ο ρόλος του ως υφυπουργός , όπως επίσης τι προσφέρει και τι προσπαθεί να πετύχει το υπουργείο του.
Στη συνέχεια δέχτηκε από τα Μαργαριτάκια το κέρασμα του καλωσορίσματος που δεν ήταν άλλο από ένα αμυγδαλωτό που έφτιαξαν στο Νηπιαγωγείο τις προηγούμενες μέρες και ένα ποτήρι λικέρ αμυγδάλου , θέλοντας έτσι να στηρίξουμε και να προωθήσουμε την ντόπια αγροτική παραγωγή όπως αρμόζει στους αυριανούς ενεργούς πολίτες όπως είμαστε εμείς.
Η εκδήλωση κύλησε παραμυθένια με την βοήθεια του Ραφτάκου των λέξεων και το συμπέρασμα ήταν μέσα από την παρουσίαση ότι μικρές λέξεις όπως Αγάπη , Ελπίδα, Αλληλεγγύη μπορούν να γίνουν η βάση για τις μεγάλες αλλαγές και για την επίτευξη των 17 βιώσιμων στόχων του ΟΗΕ.
Κλείνοντας την δράση μας , χαρίζουμε στον Υφυπουργό το παραμύθι για να θυμάται αυτή την μέρα και την αφίσα που δημιουργήσαμε μόνοι μας με τους στόχους αλλά και μια πασχαλινή λαμπάδα λόγω των γιορτινών ημερών που έρχονται την οποία έχουμε φτιάξει μόνοι μας.
Ο κ Σταμενίτης με την σειρά του χάρισε στο κάθε παιδί ένα πασχαλινό κουτί με γλυκές εκπλήξεις που είναι πάντα ευπρόσδεκτες .
Βέβαια δεν παραλείψαμε να του δώσουμε και τον φάκελο με τα αιτήματά μας για την επίτευξη κάποιων στόχων από τους 17 βιώσιμους στόχους για τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μας τα ικανοποιήσει σύντομα.
Μεταξύ των αιτημάτων μας είναι και ένας κομποστοποιητής για το νηπιαγωγείο έτσι ώστε να γίνει συνείδηση όλων των παιδιών ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι ακόμα και από τις φλούδες των φρούτων , τα τσόφλια των αυγών κ.λ.π. μπορούμε να έχουμε κέρδος ανακυκλώνοντάς τα και δημιουργώντας οργανικό λίπασμα..
Ευχαριστούμε πολύ τον Υφυπουργό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας άμεσα και μας έδωσε την ευκαιρία να αισθανθούμε μικροί ήρωες αλλά και την ελπίδα , με την πραγματοποίηση των αιτημάτων μας , ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ όσο μικροί κι αν είμαστε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην διάσωση του πλανήτη και στην δημιουργία οικολογικής συνείδησης.
από Αικατερίνη Μαυρογονατου κάτω από: Χωρίς κατηγορία | με ετικέτα Δράσεις ενεργού πολίτη | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Νηπιαγωγείο μας. Τμήμα 5, τμήμα Ένταξης και 4ο Ολοήμερο τμήμα ( Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια)
Κάθε χρόνο, η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την κατάσταση των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων στον κόσμο. Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει την ανάγκη να προσφέρουμε φροντίδα, αγάπη και προστασία σε όλα αυτά τα πλάσματα που υποφέρουν στους δρόμους μας.
Στην πόλη μας πολλά αδέσποτα ζώα περιφέρονται χωρίς στέγη και τροφή. Τα περισσότερα από αυτά είναι είτε εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους, είτε γεννήθηκαν στους δρόμους, και η επιβίωσή τους εξαρτάται από την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα.
Στο σχολείο μας μάθαμε πολλά και δώσαμε υπόσχεση πως όταν μεγαλώσουμε θα δράσουμε σωστά και υπεύθυνα για να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα στους δρόμους. Το κουβαδάκι του Αδέσποτου αποτελεί την πρώτη δράση των μαθητών μας και των οικογενειών τους ως ενεργοί πολίτες, όπου προσφέρουν φαγητό στα αδέσποτα ζώα από τα περισσεύματα του φαγητού τους.
Είχαμε τη χαρά να μας επισκεφθεί ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πέλλας κ. Νικόλαος Δόντσης. Τα όσα μάθαμε του τα μεταφέραμε με παραμύθι και τραγούδι αλλά και με μία διαδήλωση με αίτημα μας “Κάντε κάτι για τα αδέσποτα”. Ο ίδιος μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά να είναι υπεύθυνος για το δεσποζόμενο ζώο του και να μην το εγκαταλείπει.
Ας κάνουμε αυτή την ημέρα ευκαιρία για δράση και φιλανθρωπία. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο για τα αδέσποτα ζώα και να τους προσφέρουμε τη ζωή που τους αξίζει!
Ευχαριστούμε πολύ τον Αντιδήμαρχο που με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας! Η παρουσία του στο σχολείο μας έδωσε στους μαθητές μας το αίσθημα ευθύνης. Παρά το μικρό της ηλικίας τους ένιωσαν πως ο λόγος τους μπορεί να ακουστεί και μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες με δίκαιο και όμορφα αιτήματα για τις ζωές των ανθρώπων και των ζώων και για την αρμονική συνύπαρξη τους!
Όλα έτοιμα για την εκδήλωση της Κυριακής 6 Απριλίου 2025 , για την ημέρα δηλαδή , που σαν ενεργοί πολίτες καλούμε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη στο νηπιαγωγείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος της παιδικής Helmepa, να συζητήσουμε μαζί του για τους 17 βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ και να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε όσους στόχους από αυτούς τον αφορούν και που είναι στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων.
Η συζήτηση δεν μπορεί παρά να γίνει με έναν παραμυθένιο τρόπο έτσι όπως αρμόζει σε Μαργαριτάκια , με το παραμύθι δηλαδή του Αντώνη Παπαθεοδούλου με τίτλο « Ο ραφτάκος των λέξεων» και που μέσα από αυτή την παρουσίαση θα τεθούν και τα προβλήματα του πλανήτη μας , που για να λυθούν πρώτα από όλα χρειάζεται Αγάπη, Αλληλεγγύη, Κατανόηση…. Μικρές λέξεις με μεγάλη αξία .. με τόση αξία όση και όλα τα πλάσματα του κόσμου αυτού.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης..
Ευχαριστούμε τον κ. Διονύση Σταμενίτη που με χαρά δέχτηκε την πρόσκλησή μας , την εταιρία infinity clothing για την προσφορά των υφασμάτων για να γίνουν οι στολές των παιδιών, τις κ. Κατερίνα Σιγκούδη, Δέσποινα Αγιαννίδου και Βασιλική Δελιτζάκη για την προσφορά των υλικών για να φτιάξουμε τα αμυγδαλωτά, την κ. Κατερίνα Σιγκούδη για τα κεράσματα στους προσκεκλημένους μας και φυσικά όλους εκείνους τους γονείς που στηρίζουν κάθε δράση των παιδιών τους και μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους ακόμα και τις Κυριακές!
Robert Fulghum «Όσα πραγματικά θα έπρεπε να ξέρω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο»
Αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα:
Ο Γέροντας Παΐσιος για το νηπιαγωγείο
«Για μένα, ενώπιον του Θεού, το πιο υπεύθυνο επάγγελμα, που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι νηπιαγωγός. Αλλά και το πιο δύσκολο, γιατί πλάθει ψυχές. Και πλάθοντας ψυχές, πλάθεις ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατ’ εικόνα του Θεού πλασμένοι. Και έτσι γίνεσαι συνεργός του Θεού, όπως γίνονται και οι γονείς, όταν τεκνοποιούν». Και συνέχισε: «Αν δεν έχεις τα κότσια να γίνεις νηπιαγωγός, να γίνεις δάσκαλος. Είναι το ίδιο υπεύθυνο. Κι αν δεν μπορείς ούτε δάσκαλος, τότε να γίνεις καθηγητής»!
Σαν σήμερα
22/4/: Ημέρα της Γης Η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης το 1970 με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για σεβασμό στο περιβάλλον. - Σχετικές αναρτήσεις
22/4/1906: Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσοολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Εξερευνήστε ψηφιακά το Μουσείο Ακρόπολης στο Google Art Project.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή