Καλώς ήρθατε
Στην σελίδα μας θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό
Στην σελίδα μας θα βρείτε εκπαιδευτικό υλικό
Με αφορμή το χιόνι που έπεσε στο χωριό μας, ασχολούμαστε με τον Χειμώνα! Οι αλλαγές στη φύση, στον καιρό και στις συνήθειές μας , μας δίνουν αφορμή για παρατήρηση, έρευνα και πολλές εικαστικές δημιουργίες!!
Διαβάσαμε σχετικά βιβλία, “Ο Χειμώνας” της Ευγενίας Φακίνου και “Ο κλέφτης του χιονιού” της Alice Hemming και του Nicola Slater και ακολούθησε συζήτηση πάνω στην προέλευση του χιονιού αλλά και το τι γίνεται μετά….
Είδαμε βιντεάκι για το πώς δημιουργείται η χιονονιφάδα και το ταξίδι της στη γη….
Και φυσικά βγήκαμε στη χιονισμένη αυλή μας!!!!
Αφήσαμε τα ίχνη μας πάνω στο χιόνι!!
Αφού συνεργαστήκαμε καταφέραμε και φτιάξαμε χιονάνθρωπο!
Και φυσικά παίξαμε χιονοπόλεμο!!!
Στην τάξη αφού το κάθε παιδί πρότεινε το όνομα που θα ήθελε να έχει ο χιονάνθρωπός μας, ακολούθησε ψηφοφορία και το όνομα αυτού….: Σούι- Ούι!
Στη συνέχεια, δημιούργησε ο καθένας τη δική του μοναδική ψηφιακή χιονονιφάδα, καθώς όπως μάθαμε η κάθε χιονονιφάδα είναι μοναδική!
Τέλος, κατασκευάσαμε και χιονονιφάδες με γλωσσοπίεστρα, τις οποίες πήραμε στο σπίτι μας!
Χριστουγεννιάτικος πυρετός επικράτησε στο Νηπιαγωγείο μας αφού έλαβαν χώρα πλήθος χριστουγεννιάτικων δραστηριοτήτων, πολλά μάλιστα με τη βοήθεια των γονέων! Οι δραστηριότητες είχαν στόχο την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας μέσω της ανάγνωσης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από την κατασκευή καρτών, ημερολογίων και άλλων στολιδιών, την ανάπτυξη συνεργασίας μέσα από τη ζαχαροπλαστική και φυσικά, τη δημιουργία κλίματος χαράς και αγάπης που προστάζουν τα Χριστούγεννα!
Πρώτα στολίσαμε τα δέντρα της τάξης μας αλλά και το φυσικό δέντρο της αυλής μας, προσφορά του δήμου μας, με στολίδια που φτιάξαμε οι ίδιοι με ανακυκλώσιμα υλικά.
Αφού πήραμε μέρος στο δίκτυο σχολείων “Ο Ερμής των Χριστουγέννων” και στείλαμε τα δικά μας, χειροποίητα, στολίδια σε 17 σχολεία της Ελλάδας, λάβαμε κι εμείς τα δικά μας από τους συνεργάτες “φίλους” μας με μεγάλη χαρά! Μαζευτήκαμε όλοι μαζί στην παρεούλα, ανοίξαμε τους φακέλους, εντοπίσαμε τα σχολεία στο χάρτη και χαρήκαμε με τις κάρτες και τα στολίδια που πήραμε.
Δημιουργήσαμε πολλές χριστουγεννιάτικες κατασκευές!
Αφού συγκεντρώσαμε ένα μεγάλο ποσό για το “Make a wish”, βοηθώντας να εκπληρωθεί η ευχή ενός παιδιού με βαριά ασθένεια, γράψαμε και στείλαμε τις ευχές μας στα παιδιά του “Make a wish “που δοκιμάζονται από ασθένειες και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Φυσικά, φτιάξαμε κουλουράκια και μελομακάρονα και μοσχοβόλησε το σχολείο μας Χριστούγεννα!
Τέλος, λίγο πριν κλείσει το σχολείο μας για τις διακοπές, είπαμε τα κάλαντα στο χωριό και στο Δημαρχείο!
Ευχαριστούμε όλες και όλους που βοήθησαν να περάσουμε τόσο όμορφα στη χριστουγεννιάτικη προετοιμασία μας και ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!
Αφού λάβαμε την Πρόσκληση Συνεργασίας και συμμετοχής στο Πανελλαδικό Σχολικό Δίκτυο Δράσης “Ο Ερμής των Χριστουγέννων”, από το 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γωνιάς Ν. Ρεθύμνου Κρήτης, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 200 σχολεία.
Κατασκευάσαμε Χριστουγεννιάτικα στολίδια, από ανακυκλώσιμα υλικά, και στολίσαμε στο δένδρο μας.
Μετά αποφασίσαμε με τα παιδιά, αυτά τα στολίδια να τα βάλουμε σε φακέλους και να τα στείλουμε με το Ταχυδρομείο και με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων, στα άλλα σχολεία, της ομάδας μας, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα του “Ερμή των Χριστουγέννων”.
Τις επόμενες ημέρες, αρχίσαμε να παίρνουμε φακέλους, από το Ταχυδρομείο,
με Χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια, από τα άλλα σχολεία της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο ανταλλαγής, χειροποίητων Χριστουγεννιάτικων στολιδιών.
Αφού ανοίξαμε όλους τους φακέλους, με πολύ χαρά και ανυπομονησία.
Στολίσαμε το “Δενδράκι των Σχολείων””, όπως το είπαμε, σε μια γωνιά του Νηπιαγωγείου μας. Στο τέλος της Δράσης, του “Ερμή των Χριστουγέννων” πήραμε το Αναμνηστικό της Συμμετοχής.
Σας προσκαλούμε στη Χριστουγεννιάτικη γιορτούλα μας, στις 19 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00, στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας και των δύο Πρωινών Τμημάτων.
Η 26η Νοεμβρίου θεσπίστηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς. Εμείς δεν είχαμε παρά να τιμήσουμε τη συγκεκριμένη μέρα με διάφορες δράσεις που έλαβαν χώρα εντός αλλά και εκτός του χώρου του νηπιαγωγείου μας.
Για αρχή υποθέσαμε τι γίνεται αν αναμείξουμε λάδι με νερό και καταγράψαμε ομαδικά τις υποθέσεις μας. Στη συνέχεια, κάναμε το πείραμα και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το νερό με το λάδι δεν μπορούν να ανακατευτούν και πως το λάδι ανεβαίνει συνέχεια προς τα πάνω γιατί είναι πιο ελαφρύ από το νερό. Τέλος, βάλαμε στο μείγμα μας και αλάτι, το οποίο βοήθησε μεν το λάδι να βαρύνει και να πέσει προς τα κάτω, μετά όμως διαχωρίστηκαν και πάλι.
Η μέρα μας συνεχίστηκε με την επίσκεψή μας σε έναν ελαιώνα και τα παιδιά με βιωματικό τρόπο έμαθαν για το μάζεμα της ελιάς. Μάλιστα, η συγκομιδή μας ήταν εντυπωσιακά μεγάλη κι έτσι έπρεπε να αποφασίσουμε πως θα αξιοποιήσουμε τόσες πολλές ελιές!
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ζητήσουμε βοήθεια από τις μαμάδες και να επεξεργαστούμε τις ελιές ώστε να μπορέσουμε να τις καταναλώσουμε όταν θα είναι έτοιμες. Εξασκούμαστε και στην υπομονή!!
Αποφασίσαμε όμως να φτιάξουμε και ελιόψωμα για να τα φάμε μαζί με το πρωινό μας. Έγιναν πολύ νόστιμα και όλα τα παιδιά βοήθησαν, προσθέτοντας από ένα υλικό αλλά και ζυμώνοντας τη ζύμη μας.
Με τις ελιές που περίσσεψαν, επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο και μάθαμε από κοντά πώς βγαίνει το λάδι.
Τέλος, δεν παραλείψαμε τις κατασκευές μας, για να θυμόμαστε αυτόν, τον τόσο σημαντικό, καρπό που παράγει ο τόπος μας!
Στο νηπιαγωγείο μας τιμήσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μιλήσαμε για τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας και είδαμε φωτογραφίες. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, δημιουργήσαμε ατομικές κατασκευές και φωνάξαμε συνθήματα!
Εμπνευστήκαμε από το τραγούδι “τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο” και δημιουργήσαμε στον δικό μας τοίχο, “δυο καρδιές κι έναν ήλιο στη μέση”!
Τέλος, παίξαμε κουκλοθέατρο την “Ντενεκεδούπολη” και φτιάξαμε τους δικούς μας ήρωες!
Στην πρώτη θεματική του προγράμματός μας, ασχοληθήκαμε με τα ιστορικά κτίρια και συγκεκριμένα με τις πυραμίδες της Αιγύπτου, ένα από επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου!
Σε πρώτη φάση ελέγξαμε τις αρχικές γνώσεις των παιδιών!
Η δεύτερη δραστηριότητα ήταν παιχνίδι με ανακυκλώσιμα τύπου bowling!
Στην τρίτη δραστηριότητα, μάθαμε να γράφουμε το όνομά μας στα ιερογλυφικά!
Στη συνέχεια, φτιάξαμε τις πυραμίδες ψηφιακά!
Αφού μάθαμε περισσότερο για τις πυραμίδες, μέσα από την προβολή σχετικού βίντεο και ύστερα από απαίτηση της ίδιας της Κλεοπάτρας, λάβαμε σχετική επιστολή, κληθήκαμε να κατασκευάσουμε τις δικές μας πυραμίδες, ύψους 40cm!
Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» ήρθε στο σχολείο μας και μας παρουσίασε τέσσερις μύθους του Αισώπου:
Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά αυτούς τους τέσσερις μύθους.Έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας αναδύονται μέσα από τις ιστορίες που παρουσίασαν οι ηθοποιοί στα παιδιά μας! Οι ηθοποιοί κατάφεραν και μας μάγεψαν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι μας χάρισαν μια πολύ όμορφη εμπειρία!!
Στο τέλος, τα παιδιά ζωγράφισαν τον μύθο που τους άρεσε περισσότερο!
Αφού μιλήσαμε με τα παιδιά, για την ιστορία της Γαλάτιστας και την Απελευθέρωσή της, από τους Τούρκους, την 1η Νοεμβρίου 1912, φτιάξαμε την αφίσα μας, με την οποία θα συμμετείχαμε στην εκδήλωση.
Αφού ετοιμαστήκαμε, παίρνοντας τη Σημαία μας και την αφίσα που φτιάξαμε, περνώντας από τα σοκάκια της Γαλάτιστας, φτάσαμε στην πλατεία του χωριού, όπου θα γινόταν οι εκδηλώσεις.
Εκεί καταθέσαμε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων μας, τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο, παρακολουθήσαμε την ομιλία του κ. Νικολάου Πασχαλίδη, επίτιμο Δικηγόρο – Συγγραφέα (απόγονο των Κρητών Μακεδονομάχων Νταφώτη – Καργιωτάκη) και φωτογραφηθήκαμε μαζί του.
Τις επόμενες ημέρες, κάναμε διερεύνηση, γενικά για την Ιστορία της Γαλάτιστας. Είδαμε βιντεάκια και ψάξαμε πολλά βιβλία, που γράφτηκαν για αυτή. Την βρήκαμε στο χάρτη, με την παλιά της ονομασία “Ανθεμούς” και με τη καινούργια “Γαλάτιστα”. Μιλήσαμε για τη γεωγραφία της, τα προιόντά της, τα ήθη και τα έθιμά της.
Στο τέλος τα παιδιά, ζωγράφισαν τη “Γαλάτιστα”.
Στο νηπιαγωγείο μας και αυτή τη σχολική χρονιά τιμήσαμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με ποικίλες δράσεις.
Αρχικά, αναφερθήκαμε στα ιστορικά γεγονότα μέσα από φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής αλλά και από άλλο εποπτικό υλικό, όπως χάρτες, πίνακες ζωγραφικής και αφίσες! Προσπαθήσαμε να γίνουμε κι εμείς φωτογράφοι της εποχής εκείνης!!
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο “ΟΧΙ” που είπε ο Μεταξάς, εκπροσωπώντας το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής!
Επιπλέον, μιλήσαμε για την Ελληνική σημαία, τα χρώματα, τα σχήματα που την απαρτίζουν και αυτονόητο είναι πως μετρήσαμε τις γραμμές που έχει (άσπρες, γαλάζιες αλλά και όλες μαζί)!
Στη συνέχεια, έπρεπε να τη συναρμολογήσουμε…!
Φυσικά, φτιάξαμε και τα δικά μας σημαιάκια!!!
Τέλος, μιλήσαμε για το ιδανικό της “Ειρήνης” σε αντιδιαστολή με τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου! Δημιουργήσαμε το κανόνι της ειρήνης και τα περιστεράκια σύμβολα της!