Ήρθε και πάλι η Άνοιξη… όπως έρχεται πάντα.
Κι εκείνα τα μικρά ‘’πλασματάκια’’, που τα λένε χελιδόνια, έρχονται μαζί για να επιβεβαιώσουν τον ερχομό της. Kάθε χρόνο εκείνα κάνουν την ίδια διαδρομή και δεν ξεφεύγουν ποτέ από το στόχο τους μιας και έχουν να μας μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Άνοιξης.
Βλέποντας τα πρώτα χελιδόνια αποφασίσαμε και εμείς να τα ζωγραφίσουμε βήμα – βήμα
Αφού κατανόησαμε πως τα χελιδόνια φέρνουν την Άνοιξη, ακούσαμε τα κάλαντα της Άνοιξης που αλλιώς ονομάζονται και ως “Χελιδονίσματα”. Συγκεκριμένα, τα ακούσαμε από το συγκεκριμένο βίντεο:
Ακούγοντας τα, μας άρεσαν πολύ κι έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας χελιδόνια, όμοια με αυτά που κρατούν στα κάλαντα της Άνοιξης.
Αφού, λοιπόν, δημιουργήσαμε τα δικά μας χελιδόνια, μάθαμε τα κάλαντα και τα τραγουδήσαμε όλοι μαζί.
Τις επόμενες μέρες διαβάσαμε το παραμύθι:” Όλες οι εποχές του χρόνου σε ένα δέντρο” το οποίο και μας θύμισε πως πρέπει και εμείς να φτιάξουμε το δέντρο της Άνοιξης. Πιάσαμε τα πινέλα μας, χωριστήκαμε σε ομάδες και στρωθήκαμε στην δουλειά.
Κάποιοι βάψανε κομμάτια από παλιά παζλ με πράσινο χρώμα για να γίνουν φύλλα, κάποιοι ζωγραφίσανε το δέντρο, ενώ κάποιοι άλλοι ζωγραφίσανε τον ήλιο, έκαναν λουλούδια χελιδόνια και πουλιά για να μπουν στο δέντρο μας
γράψαμε και την λέξη Άνοιξη
και αφού κολλήσαμε όλα τα χελιδόνια, τις μέλισσες και τα πουλιά που φτιάξαμε το δέντρο της Άνοιξης είναι έτοιμο!
Δημιούργησε και ο καθένας μας το δικό του ατομικό δέντρο της Άνοιξης.
Δεν σταματήσαμε όμως εκεί! Δώσαμε ανοιξιάτική πνοή και στα παράθυρα μας στολίζοντας τα με χρωματιστά λουλούδια, καταπράσινο χορτάρι και πεταλούδες.
Μπορεί η απουσία μας από το σχολείο να ήταν μεγάλη, αφού δε μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην τάξη μας λόγω των σεισμών, αλλά η αγάπη και η δημιουργικότητά μας επεστρέψαν στο μέγιστο βαθμό.
Έτσι, με αφορμή την καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου 2025 και τις εμπερίες – εντυπώσεις των μαθητών/τριών από το πέταγμα του Χαρταετού, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για αυτό το έθιμο. Σε αυτή μας την προσπάθεια συνέβαλε και η παρακολύθηση του παρακάτω βίντεο:
Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε τους δικούς μας χαρταετούς. Πάνω σε αυτούς όμως, ζωγραφίσαμε την σκέψη μας για το πού θα θέλαμε να ταξιδέψουμε αν ήμασταν κι εμείς ένας χαρταετός.
Στη συνέχεια, τους ενώσαμε και δημιουργήσαμε έναν μεγάλο, δικό μας χαρταετό.
Επιπλέον, διαβάσαμε το παραμύθι “Ουπς” του Jeffers Oliver, που ως θέμα του είχε τη δυσκολία του Φλόιντ να κατεβάσει τον χαρταετό του που μπλέχτηκε σε ένα δέντρο.
Η ιστορία μας φάνηκε ιδιαίτερη και χιουμοριστική και μας δημιούργησε το ερώτημα “Τι θα κάναμε εμείς αν βρισκόμασταν στη θέση του Φλόιντ; Πώς θα κατεβάζαμε τον χαρταετό μας;” Τότε ανέλαβαν τα παιδιά δράση, πήραν χρώματα και χαρτιά και αποτύπωσαν τις δικές τους μοναδικές ιδέες.
Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 24ή Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι αιτήσεις εγγραφών γίνονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής με Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026, θα φοιτήσουν μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές γεννημένοι το 2021 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτό τo έτος.
Στο 1ο Νηπιαγωγείο Φηρών έχουν δικαίωμα εγγραφής οι μαθητές που κατοικούν στα ΦΗΡΑ, ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ, ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ, ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΣ, ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ.
Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/ κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.
Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο γιατο οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,
ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».
Τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) προσκομίζονται στη σχολική μονάδα εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο/η Προϊστάμενος/η-Διευθυντής/ρια του Νηπιαγωγείου.
Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:
ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)
η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
θ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.
Μετά την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».
Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.
Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Νηπιαγωγείο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 22860 – 23423.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣΥΠΟΔΟΧΗΣ
Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής των Νηπιαγωγείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εγγράφονται οι μαθητές/τριες κατόπιν σχετικής αίτησης/δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους. Η φοίτηση των μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.
Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και στις 17.30 για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και στις 17.30 για το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.
Τα εγγεγραμμένα στο 1ο Νηπιαγωγείο προνήπια του σχολικού έτους 2024-2025 (και άρα νήπια του νέου σχολικού έτους) δεν χρειάζεται να επανεγγραφούν, η διαδικασία εκτελείται αυτεπάγγελτα.
Τα δικαιολογητικά των εγγραφών θα γίνονται δεκτά καθημερινά από τις 13:00 έως τις 14:00.
Τα δικαιολογοτικά (φύλλο γνωριμίας μαθητή/τριας, αίτηση για εγγραφή στο Προαιρετικό Ολοήμεο Τμήμα/στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερο Τμήμα / στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής, το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή και η υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης του έτερου γονέα) επισυνάπτονται παράκατω.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Πελεκάνου Αρτεμία στο τηλέφωνο (22860 – 23423).
Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που βοηθούσε στο παρελθόν να μετρούν τις ημέρες της νηστείας ελλείψει ημερολογίων. Το ημερολόγιο αυτό συνόδευε μικρούς και μεγάλους στην νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα.
Αποφασίσαμε και εμείς να φτιάξουμε τη δική μας κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι στο σχολείο! Πήραμε αλεύρι, αλάτι και νερό και ακολουθήσαμε την συνταγή!
Δεν σταματήσαμε όμως εκεί! Φτιάξαμε ο καθένας και την δική του κυρά Σαρακοστή από χαρτί για να μετράμε τις μέρες μέχρι το Πάσχα και στο σπίτι!
Με νερομπογίες φτιάξαμε το φόντο και κάναμε μερικές πιτσιλιές για να γίνει το φόντο μας ακόμη πιο ενδιαφέρον!
Έπειτα βήμα βήμα ζωγραφίσαμε την δική μας κυρά Σαρακοστή
Σήμερα είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην ηλεκτρονική μας τάξη, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, την συγγραφέα κα Εύα Κασιάρου που μας παρουσίασε το παραμύθι “Η Νενέ στη Σαντορίνη” των εκδόσεων Κόκκινη κλωστή δεμένη!
Η Νενέ, μια πανέξυπνη χήνα, γεωλόγος στο επάγγελμα, ταξιδεύει από την Χαβάη στη Σαντορίνη για να μελετήσει το έδαφος του ηφαιστειογενούς αυτού νησιού. Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου την περιμένει ο γαϊδαράκος Γιακουμής ο οποίος αναλαμβάνει να την βοηθήσει στις μετακινήσεις της για όσο καιρό θα είναι στο νησί. Κοντά της μαθαίνει ένα σωρό καινούργια πράγματα για το νησί. Εκτός αυτού, μια υπέροχη φιλία γεννιέται μεταξύ τους.
Η Εύα Κασιάρου διάλεξε να μας μιλήσει για το νησί μας τη Σαντορίνη και το ιδιαίτερο γεωλογικό έδαφος της μέσα από τη μυθοπλασία και το χιούμορ και να μας κάνει μαθήματα γεωλογίας με ξεχωριστό τρόπο. Διαβάζοντας την όμορφη ιστορία φιλίας, οι γνώσεις έφτασαν στα μικρά μας παιδιά αβίαστα και χαλαρά. Κατάφερε μέσα από την ξενάγηση στο νησί, να μεταδώσει πλήθος πληροφοριών στους μικρούς μας μαθητές και ήταν η αφορμή για να μάθουν τι είναι ηφαίστειο, η λάβα, αλλά και να θυμηθούμε πως μετακινούνται οι πλάκες της γης σ’ ένα σεισμό.
Δύσκολες έννοιες και λέξεις όπως το μάγμα, ο μανδύας, ο πυρήνας, η λάβα, έγιναν εύκολα κατανοητές με την βοήθεια της εικονογράφησης, αλλά και με τις έξυπνες παρομοιώσεις και μεταφορές.
Ξαναθυμηθήκαμε και πράγματα που είπαμε στην τάξη μας όταν μαθαίναμε για τους σεισμούς! Θυμηθήκαμε τις λιθοσφαιρικές πλάκες και πως όταν αυτές συγκρούονται μεταξύ τους γίνεται σεισμός.
Την επόμενη μέρα πολλά παιδιά εμπνευσμένα από αυτήν την πολύ όμορφη ιστορία μας στείλανε τις ζωγραφιές τους!
Σας ευχαριστούμε πολύ κα Εύα Κασιάρου για το τόσο όμορφο ταξίδι στην γνώση που μας προσφέρατε σήμερα!
Ο Δήμος Θήρας προτίθεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να υλοποιήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών του νησιού μας.
Κάθε Τρίτη και Τετάρτη θα υλοποιείται στο νησί μας μια σειρά σχετικών δράσεων για παιδιά και γονείς από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό που θα μεταβει για το σκοπό αυτό από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στα σχολεία του Δήμου Θήρας.
«Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής»
Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην υγεία τους ως ενήλικες, όσο και στην ποιότητα ζωής τους. Ενώ η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη, η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και στην εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας από πολύ μικρές ηλικίες. Δεδομένου λοιπόν ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας εντοπίζεται από την παιδική ηλικία, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανάγκη υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου να τροποποιηθούν προς το καλύτερο οι στάσεις και οι αντιλήψεις των παιδιών αυτής της ηλικίας και να υιοθετηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών του Νηπιαγωγείου αλλά και των πρώτων τάξεων Α’ και Β’ Δημοτικού στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η επίτευξη πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της διατροφικής αξίας των προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα προϊόντα κλπ.) καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση ενός νέου διατροφικού προφίλ.
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων στο κέντρο της παρεούλας βρήκαμε ένα κουτί! Αφού διαβάσαμε τι γράφει πάνω του κάναμε υποθέσεις για το περιεχόμενο του κουτιού! Το ανοίξαμε και ανακαλύψαμε πώς μέσα του κρύβονται εικόνες από γλυκά και φαγητά των Χριστουγέννων αλλά κάτι ακόμη…
Αφού βρήκαμε τα ονόματά όλων των φαγητών και τα περιγράψαμε εντοπίσαμε ποια από αυτά καταναλώσαμε και σε τί ποσότητες την περίοδο των εορτών.
Όλοι φάγαμε πολλά γλυκά!!!
Έπειτα ομαδοποιήσαμε τις εικόνες σε δύο κατηγορίες, αυτή των γλυκών και των αλμυρών
τα ζωγραφίσαμε
και στο τέλος τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο αυτές οι τροφές είναι υγιεινές ή ανθυγιεινές και τί αποτελέσματα φέρουν στο σώμα και στην υγεία μας γενικότερα.
Έπειτα μιλήσαμε πολύ για τα φρούτα και τα λαχανικά, μια ομάδα τροφίμων που είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και παίξαμε πολύ με αυτά!
Τα παιδιά φέρανε στο σχολείο πολλά φρούτα τα λαχανικά!
Τα κόψαμε και παρατηρήσαμε πως είναι στο εσωτερικό τους, τα μυρίσαμε,
στύψαμε μερικά πορτοκάλια και μανταρίνια αλλά είδαμε και τον κόκκινο χυμό που μας δίνει το ρόδι.
και τέλος παρατηρήσαμε και μετρήσαμε τα κουκούτσια υπάρχουν μέσα στα μήλα και στα πορτοκάλια!Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε φρουτοσαλάτα! Ήταν η πιο νόστιμη φρουτοσαλάτα και πολλά παιδιά ζήτησαν να ξαναγεμίσουν τα πιάτα τους!
Δεν ξεχάσαμε να αποτυπώσουμε στις ζωγραφιές μας την φρουτοσαλάτα που φτιάξαμε!
Βάψαμε με το πινέλο μας ένα μήλο και ένα αχλάδι και με αυτά κάναμε τυπώματα!
Την επόμενη μέρα διαβάσαμε το παραμύθι Θυμωμένα Λαχανικά του Gobbetti Claudio στο οποίο ο πρωταγωνιστής, ο Χάρης, δεν αγαπούσε τα λαχανικά. Επίσης, δεν αγαπούσε τα φρούτα. Βασικά, δεν έτρωγε τίποτα πράσινο που φύτρωνε στο χώμα.
Αυτό όμως που δεν γνώριζε ο Χάρης είναι ότι ούτε τα λαχανικά τον συμπαθούσαν!
Αφού συζητήσαμε για το παραμύθι και αποφασίσαμε πως πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά γιατί είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε πιο πολύ από το παραμύθι!
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπερδεύτηκαν και εμείς αναλάβαμε δράση και τα χωρίσαμε στη σωστή ομάδα! Βγήκαμε λοιπόν στην αυλή και παίξαμε
και μόλις μπήκαμε στην τάξη κάναμε ένα πίνακα αναφοράς με τα φρούτα και τα λαχανικά
και τα ζωγραφίσαμε!
Μέσα όμως στο κουτί βρήκαμε και τέσσερα παζλ! Παζλ λίγο διαφορετικά τα οποία μας δυσκόλεψαν λίγο! Έτσι χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και η κάθε μια προσπάθησε να συνθέσει το δικό της πάζλ! Τα παιδιά συνεργάστηκαν πολύ ωραία!
Αφού φτιάξαμε τα 4 παζλ προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τι απεικονίζουν!
Εστιάσαμε στις ομοιότητες και διαφορές, στα χρώματα, στον αριθμό και στο περιεχόμενο των ομάδων. Επίσης επιχειρήσαμε να κάνουν υποθέσεις και μία πρώτη ταξινόμηση των εικόνων που τράβηξαμε από το κουτί με την αντίστοιχη διατροφική ομάδα. Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης και προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε και να καταγράψουμε τις πρότερες γνώσεις των παιδιών και τι συγκεκριμένα αναπαριστούν οι διατροφικές πυραμίδες.
Με την τεχνική KWLH καταγράψαμε τι γνωρίζουν ήδη τα παιδιά αλλά και τι θέλουν να μάθουν.
Την επόμενη μέρα με την βοήθεια μαγικής νεραϊδόσκονης μεταμορφωθήκαμε σε Κύριους Λιχούδηδες και με τη βοήθεια μιας ξαπλωμένης καρέκλας ταξιδέψαμε σε χώρες μαγικές! Πρώτα φτάσαμε στην χώρα κύριο Γαριδάκη ο οποίος μας ταΐζει συνέχεια πρωί, μεσημέρι, βράδυ μόνο γαριδάκια. Μετά από μέρες ο κύριος Λιχούδης, ξυπνά με πονόκοιλο και κίτρινα σημάδια στο σώμα του που η/ο εκπαιδευτικός τα σχεδιάζει με μαρκαδόρο. Τα παιδιά αφού άρχισαν να κάνουν υποθέσεις αποφασίζουν να φύγουν!
Επόμενη στάση είναι στον κύριο Λαγό ο οποίος συνέχεια τους ταΐζει καρότα. Αυτό συνεχίζεται για μέρες μέχρι που μια μέρα ξυπνούν γεμάτα με πορτοκαλί σπυράκια. Τα παιδιά “υποψιασμένα” πια κάνουν τις υποθέσεις μόνα τους και καταλήγουν στη λύση να εγκαταλείψουν τη χώρα του Λαγού. Φεύγοντας κάποια εξέφρασαν την απορία πώς αρρώστησαν ενώ κατανάλωναν καρότα που όλοι μας ξέρουμε πως είναι υγιεινά.
Το ταξίδι τους συνεχίζεται και καταλήγουν στη χώρα του βοσκού όπου τρέφονται συνέχεια με γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάλι ξυπνούν και έχουν σπυράκια και φαγούρα στο σώμα τους. Αποφασίζουν να εγκαταλείψουν γρήγορα για άλλη πολιτεία. Τίθεται το ερώτημα από την/τον εκπαιδευτικό γιατί για δεύτερη φορά παρόλο που τράφηκαν με υγιεινές τροφές συνέβει αυτό. Έπειτα φτάνουν στην Ιταλία και συναντούν μία Ιταλίδα που τους ταϊζει όλων των ειδών τα ζυμαρικά. Ο Λιχούδης αυτή τη φορά ξυπνά με ζωγραφισμένα ζυμαρικά πάνω στο σώμα του. Η συζήτηση παίρνει φωτιά αλλά τώρα κάποια από τα παιδιά αρχίζουν να υποψιάζονται. Αποχαιρετούν την Ιταλίδα και φεύγουν. Στο δρόμο συναντούν την Τένια τη Σοκολατένια και όλοι ενθουσιάζονται με τα καλούδια της. Όμως το κακό δεν αργεί να γίνει. Μία μέρα ξυπνούν με μαύρα δοντάκια, αρχίζουν να κλαίνε από τον πονόδοντο.
Ακολουθεί συζήτηση που στόχο έχει να ανασκευάσουν τα παιδιά λανθασμένες αντιλήψεις και ιδέες, να έρθουν σε γνωστική αντιπαράθεση, και να αμφισβητήσουν τις γνώσεις και τις ιδέες που έχουν αποκτήσει με βιωματικό τρόπο. Αντιλαμβάνονται πώς αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί και πώς πρέπει να ψάξουν να βρουν και να αναζητήσουν πληροφορίες που σχετίζονται με την διατροφή και τα μυστικά της διατροφικής πυραμίδας.
Για να βρούμε πολλές πληροφορίες για την διατροφή ψάξαμε πληροφορίες σε βιβλία και παραμύθια! Ψάξαμε όμως πληροφορίες και στην Google και στο youtube που είπαμε πως είναι μια μηχανές αναζήτησης! Τα παιδιά αντιγράψανε την φράση πυραμίδα της διατροφής και διάλεξαν τα βίντεο που παρακολουθήσαμε και τις πληροφορίες που διαβάσαμε!
Με αυτόν τον τρόπο μιλήσαμε και γνωρίσαμε τα μέρη του υπολογιστή και εξοικειωθήκαμε λίγο με αυτά!
Τα παιδιά να παρακολουθήσουμε τα εξής βίντεο
Βρήκαμε στο youtube και το παραμύθι: “Η κυρά διατροφή πρώτη στην μαγειρική” το οποίο και παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε για αυτό!
ενώ στο τέλος ζωγραφίσαμε τι μας άρεσε πιο πολύ από το παραμύθι!
Την επόμενη μέρα με χαρτοταινία σχεδιάσαμε το περίγραμμα μιας μεγάλης επιδαπέδιας πυραμίδας με διαχωριστικές γραμμές αντίστοιχες με τις ομάδες τροφίμων. Φορέσαμε στην κάθε ομάδα παιδιών από ένα διακριτό βραχιολάκι σύμφωνα με το χρώμα που είχαν επιλέξει μόνα τους για την ομάδα τροφών στην οποία ανήκουν και το παιχνίδι ξεκινά! Έχουμε μοιράσει σε όλη την τάξη τις συσκευασίες των προϊόντων που έχουν φέρει τα παιδιά από το σπίτι τους μαζί με τα πλαστικά ομοιώματα από τα φρούτα και τα λαχανικά. Μία μία ομάδα παιδιών, με την συνοδεία μουσικής, σηκώνονται και αναλαμβάνουν να ψάξουν και να βρουν σε συνεργασία όλες τις τροφές και αντικείμενα που ανήκουν στην δική τους ομάδα. Ακολουθεί συζήτηση και αιτιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά για το πού τοποθέτησαν τις τροφές τους και γιατί αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα. Ενθαρρύναμε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις, να αιτιολογούν και να επιχειρηματολογούν για ποιον λόγο και με ποια συχνότητα πρέπει να καταναλώνουν μια τροφή ανάλογα με την θέση της στην διατροφική πυραμίδα (π.χ. στην κορυφή της πυραμίδας, τοποθετούνται τα γλυκά και λιπαρά φαγητά γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε “μια φορά στο τόσο”).
Το παιχνίδι ενθουσίασε τα παιδιά!
Αποφασίσαμε όμως να φτιάξουμε και μια μεγάλη τρισδιάστατη πυραμίδα! Πήραμε πινέλα και συνεργαστήκαμε για να την βάψουμε!
Έπειτα είχαμε μια αποστολή! Φορέσαμε στην κάθε ομάδα παιδιών από ένα διακριτό βραχιολάκι σύμφωνα με το χρώμα που είχαν επιλέξει μόνα τους για την ομάδα τροφών στην οποία ανήκουν και το παιχνίδι ξεκινά!
Έχουμε μοιράσει σε όλη την τάξη τις συσκευασίες των προϊόντων που έχουν φέρει τα παιδιά από το σπίτι τους μαζί με τα πλαστικά ομοιώματα από τα φρούτα, λαχανικά και κάποια ζώα. Μία μία ομάδα παιδιών, με την συνοδεία μουσικής, σηκώνονται και αναλαμβάνουν να ψάξουν και να βρουν σε συνεργασία όλες τις τροφές και αντικείμενα που ανήκουν στην δική τους ομάδα. Ακολουθεί συζήτηση και αιτιολόγηση από τα ίδια τα παιδιά για το πού τοποθέτησαν τις τροφές τους και γιατί αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν λάβει μέχρι τώρα.
Τα παιδιά αντέγραψαν όλες τις λέξεις που τοποθετήθηκαν στην πυραμίδα και τις κολλήσαμε πάνω της!
Ο καθένας μετά ανέλαβε να ζωγραφίσει την δική του πυραμίδα.
Μεγάλη γιορτή σήμερα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! Οι Τρεις Ιεράρχες, o Άγιος Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων και της μάθησης λόγω της εξαιρετικής τους συνεισφοράς στην παιδεία και στην πνευματική ανάπτυξη. Κάθε ένας από αυτούς έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της χριστιανικής διδασκαλίας με τα έργα και τις σκέψεις του.
Αφού γνωρίσαμε και εμείς τους Τρεις Ιεράρχες αποφασίσαμε να τους ζωγραφίσουμε!
Σήμερα στο νηπιαγωγείο μας φιλοξενήσαμε μαμάδες που ήρθαν και μας βοήθησαν να φτιάξουμε στις τάξεις μας τις δικές μας βασιλόπιτες! Το σχολείο μας μοσχομύρισε κέικ και όλοι ήμασταν ανυπομονούσαμε να φάμε!
Όσο περιμέναμε να ψηθεί η βασιλόπιτα μας γράψαμε την συνταγή για να την δώσουμε στους γονείς μας και να την φτιάξουμε και στον σπίτι μας!
Αφού βγήκε από τον φούρνο την αφήσαμε λίγο να κρυώσει και την διακοσμήσαμε!
Η όμορφη μυρωδιά μας είχε ανοίξει την όρεξη και περιμέναμε πως και πως να φάμε και να δούμε ποιος/ ποια θα είναι τυχερός!
Οι τυχεροί των τμημάτων εκτός από το φλουρί κέρδισαν και ένα πάρα πολύ ωραίο παραμύθι δώρο από το Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων!
Ο Ανδρέας Μάκαρης που είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους αγγειοπλάστες κεραμίστες της Σαντορίνης και η Κρίστη Καπετανάκη μας υποδέχθηκαν στο Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Χώμα & Νερό που διατηρούν στο Μεγαλοχώρι και προσπάθησαν να μας μάθουν την τέχνη του πηλού. Το κάθε παιδί δούλεψε με τον πηλό και δημιούργησαν πολύ ωραία πράγματα.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή