Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία(ΑΜεΑ)

 

3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 2 ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δ΄ΑΘΗΝΑΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρέχοντας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Στο σχολείο μας, με αφορμή αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, συζητήσαμε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, τις δυσκολίες που  αντιμετωπίζουν στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και τις ικανότητες που έχουν. Γι’ αυτό τον λόγο επικεντρωθήκαμε στο παραμύθι- ποίημα  «Η Αργυρώ γελάει», όπου η Αργυρώ, αν και  είναι ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο , μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

PAGKOSMIA HMERA ATOMON ME ANAPHRIA page 0001

IMG 20251204 101326 horz

Κάναμε και μία online δραστηριότητα σειραθέτησης για την ιστορία: https://learningapps.org/watch?v=p9zj1e01j23

 

Για να εμπεδώσουν τα παιδιά πώς αισθάνεται ένα άτομο που έχει κάποια αναπηρία υλοποιήσαμε τις ακόλουθες βιωματικές δράσεις:

  • Πήραμε ένα καρότσι μωρού και τα παιδιά έκαναν βόλτα την κούκλα που καθόταν στο καρότσι. Έτσι διαπίστωσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑΜεΑ και τις ελλείψεις της σχολικής μονάδας μας.

 

IMG 20251203 102448 horz

  • Κλείσαμε με μαντίλια  τα μάτια των παιδιών και προσπάθησαν να κινηθούν στην αυλή με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού.

IMG 20251203 103952 horz

IMG 20251203 104356 horz

  • Πήραμε μαρκαδόρους  και ζωγραφίσαμε όχι με τα χέρια αλλά… με το στόμα!

ba2d9711 ddf5 43fb b3cd 6a0a70e9d02d horz IMG 20251205 101653

Μέσα από τις προηγούμενες δραστηριότητες τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι τα ΑμεΑ μπορούν να κάνουν τις δραστηριότητες που κάνουν όλοι οι άνθρωποι, απλά ίσως με λίγο διαφορετικό τρόπο!