Οι “Δωτιείς και ο μαγικός κόσμος του βιβλίου” διαβάζουν το “Μαύρο νερό” και “συναντούν” τον συγγραφέα του, Μιχάλη Μακρόπουλο!

βιβλίο μαύρο νερό

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, «Παγκόσμια ημέρα της ποίησης», επιλέξαμε για να επικοινωνήσουμε ως Όμιλος Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του ΓΕΛ Αγιάς με τον Μιχάλη Μακρόπουλο, τον συγγραφέα του βιβλίου “Μαύρο νερό“- ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε φέτος.

Για άλλη μια φορά η τεχνολογία εκμηδένισε τις αποστάσεις. Μας έδωσε, λοιπόν,  την ευκαιρία να συναντήσουμε τον πολυσχιδή συγγραφέα και να τον γνωρίσουμε ως λογοτέχνη, ως μεταφραστή, ως φιλαναγνώστη, ως άνθρωπο.

στιγμιότυπο από την επικοινωνία μέσα από την αίθουσαστιγμιότυπο οθόνης Μ. Μακρόπουλος στιγμιότυπο οθόνης 2

Συζητήσαμε για πολλά με τον κο Μακρόπουλο. Ταξιδέψαμε μαζί του στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τότε που ήδη το βιβλίο ήταν πολύ καλός του φίλος και η φιλαναγνωσία σημαντικό κομμάτι του ελεύθερου χρόνου του. Θελήσαμε να μάθουμε τι τον έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή και τις μεταφράσεις, παρότι οι σπουδές του αφορούν έναν τομέα πολύ διαφορετικό (Βιολογία) –και τότε μας είπε γι αυτό που  αναγνωρίζει ως κοινό πυρήνα στη βιολογία και τις ιστορίες του, την αγάπη για τη ζωή!  Τον ρωτήσαμε για αυτά που τον εμπνέουν αλλά και για τις αλλαγές που εντοπίζει στον τρόπο που γράφει όλα αυτά τα χρόνια και μας είπε πως με την πάροδο του χρόνου η γραφή του γίνεται όλο και πιο λιτή –«Συχνά η λιτότητα στην έκφραση είναι πιο αποτελεσματική…». Αναζητήσαμε την απάντηση στο ερώτημα αν με τη μετάφραση χάνεται η βαρύτητα από το πρωτότυπο κείμενο και συμφωνήσαμε ότι χωρίς τη μετάφραση δε θα γνωρίζαμε ποτέ τα έργα τόσων αξιόλογων ξένων λογοτεχνών –το εμπόδιο της γλώσσας είναι αδιαμφισβήτητο! Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις απόψεις του,  όταν ζητήσαμε τη γνώμη του για την κλιματική αλλαγή και για τη σχέση των σύγχρονων νέων με το βιβλίο.

Και ασφαλώς ένα μέρος της συζήτησής μας περιστράφηκε γύρω από το “Μαύρο νερό”, μια ιστορία ανθρωποκεντρική, στην οποία κυρίαρχο στοιχείο είναι η αγάπη, όπως μας είπε ο ίδιος ο συγγραφέας, με πολλές άλλες αναφορές, όπως  η οικολογική καταστροφή και η επίδρασή της στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ζωές των ανθρώπων γενικότερα. Διατυπώσαμε ερωτήσεις για τις απορίες που μας γεννήθηκαν κατά την ανάγνωση του έργου και πήραμε την ικανοποίηση ότι κάποιες από τις διαπιστώσεις μας ήταν εύστοχες.

Από την πλευρά μας, του αφιερώσαμε το έργο που φιλοτέχνησε η «εικαστικός» του Ομίλου, η ταλαντούχα μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Χαρά Γκαλιάκη, αλλά και το ποίημα με τίτλο «Μαύρο νερό»,  εμπνευσμένο από τη νουβέλα και βασισμένο στην ιδέα της μαθήτριας Χαράς Ντάγκα-Βρεττοπούλου. Τέλος, του ευχηθήκαμε να είναι «καλοτάξιδο» το νέο του βιβλίο «Μαργαρίτα Ιορδανίδη» που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Απρίλη, αλλά και αστείρευτη έμπνευση για πολλά νέα βιβλία, το ίδιο αξιόλογα με τα προηγούμενα!

αφίσα μαύρο νερό

Ευχαριστούμε κε Μακρόπουλε για την επικοινωνία! Τιμή μας που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας και δώσατε την ευκαιρία στις νεαρές φιλαναγνώστριες του Ομίλου μας να συνομιλήσουν με έναν άνθρωπο που αγαπά το βιβλίο και το εκφράζει με κάθε τρόπο και με κάθε του ιδιότητα! Ο κατάλογος των έργων σας είναι μακρύς… Θα σας συναντήσουμε λοιπόν ξανά, είναι σίγουρο!

Δείτε!!!    “Το Μαύρο Νερό με…  λίγα λόγια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *