Διδακτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Κωνσταντίνος Κούμας” πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του ΓΕΛ Αγιάς, “Οι Δωτιείς και ο μαγικός κόσμος του βιβλίου”.
Οι μαθήτριες Χαρά Γκαλιάκη, Ηλιάνα Γκίτσι, Μελίσα Κουρμπίμπα, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Δέσποινα Μαρούδα, Ραφαέλα Παπαδημητρίου, Γεωργία Τσικρίκη, Χαρά Ντάγκα, Ανδρομάχη Παπαδημητρίου και Αλέσια Σινάνι, που συνοδεύονταν από τη φιλόλογο Ε. Χρυσακοπούλου (υπεύθυνη για τον συντονισμό του Ομίλου) ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο από την κα Ειρήνη Κολλάτου (Αναγνωστήριο, Βιβλιοθήκη Ενηλίκων, Βιβλιοστάσιο κλπ.) και στο ισόγειο από την κα Βάγια Γκουντουβά (Παιδική Βιβλιοθήκη, Αρχείο εφημερίδων, Αρχείο περιοδικών κλπ.).
Τα παιδιά πληροφορήθηκαν τον λόγο για τον οποίο ο Κωνσταντίνος Κούμας, σπουδαίος λόγιος και εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, συνδέεται με την ιστορία της Βιβλιοθήκης και εντυπωσιάστηκαν στη θέα των χιλιάδων βιβλίων της (περισσότερα από 100.000). Πήραν πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργεί το Τμήμα δανεισμού της Βιβλιοθήκης και έμαθαν υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν μέλη της. Έγιναν για λίγο βιβλιοθηκονόμοι και -με απόλυτη επιτυχία- αναζήτησαν ή τοποθέτησαν βιβλία στα εκατοντάδες ράφια. Εντυπωσιάστηκαν από τις πρόσφατες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης με αφορμή τα αφιερώματα που έγιναν για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη και εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους με όρους όπως “παλαίτυπα βιβλία” και “βιβλία που ανήκουν στο πληροφοριακό υλικό”. Τέλος, ενεπλάκησαν σε παιχνίδια γνώσεων αναφορικά με την ιστορία της Βιβλιοθήκης και διασκέδασαν παίζοντας παντομίμα αναζητώντας τίτλους βιβλίων. Ήταν δίχως αμφιβολία μια γόνιμη και εποικοδομητική δράση που πρόσφερε εξαιρετικά ερεθίσματα, νέες γνώσεις και εμπειρίες στις νεαρές φιλαναγνώστριες!
Ευχαριστούμε το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης για τη θερμή υποδοχή, την εγκάρδια φιλοξενία, τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας.
Και – μεταξύ άλλων – κρατάμε αυτό που είπε η Άλκη Ζέη, έτσι όπως το διαβάσαμε σε κάποιο σημείο της Βιβλιοθήκης: “Το διάβασμα είναι η ελευθερία μου.”