Αρχική » Γενικά » ΕΠΙΛΟΓΗ Β’ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του σχολείου μας! Εδώ θα βρείτε με χρονολογική σειρά όλα τα νέα μας καθώς και τις ανακοινώσεις του σχολείου! Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας!

Η ιστοσελίδα μας

Η ιστοσελίδα μας

ΕΠΙΛΟΓΗ Β’ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Αγαπητοί Γονείς 

– Στα χρόνια που η παράλληλη διδασκαλία των ξένων γλωσσών  εφαρμόσθηκε στο δημόσιο σχολείο, όχι μόνον δεν υπήρξαν δυσλειτουργίες αλλά ο μικρότερος αριθμος παιδιων στις τάξεις των ξένων γλωσσων είχε σα συνέπεια μόνο θετικά αποτελέσματα : αρχισαν τα παιδιά να μπορούν να παίρνουν τα πρώτα τους πτυχία ξένων γλωσσων απο το σχολείο τους χωρις να καταφεύγουν στα φροντιστηρια.

Η συνεργασία των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων βοήθησε τη διαθεματικότητα και τις καινοτόμες δράσεις (παρ’ όλη τη μείωση των ωρών σε 2 την εβδομάδα) με αποτέλεσμα το σχολείο μας να μπορεί να χαίρεται πρωτιές σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. 

Πώς λοιπόν το υπουργείο ευαγγελίζεται όλα τα παραπάνω, μεταβάλλοντας το τοπίο και μειώνοντας τις  οργανικές θέσεις καθηγητών ξένων γλωσσών στο μισό ή περισσότερο;
Πώς η απόφαση των παιδιων που θα δηλώσουν την προτίμηση τους σε μία γλώσσα φέτος θα καταδικάζει άλλους μαθητές στο να μη διδάσκονται τη γλώσσα που επέλεξαν τα προηγουμενα χρόνια;

Η βεβαιότητα της υπαρξης «αδίδακτων» μαθητών για τα επόμενα δυο χρόνια διαφαίνεται απο την υπουργική απόφαση.
Ποιος γονέας, λοιπόν, θα ήθελε να είναι το παιδί του «τουρίστας» για κάποιες ώρες στο σχολικό του χώρο και τί επίπτωση θα έχει αυτό στην γενική λειτουργία του σχολείου;
Στην περίπτωση που το παιδί θελήσει να συνεχίσει με τη γλώσσα της επιλογής του θα ‘τιμωρείται’ με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και πιθανόν περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται και οι γονείς με τον φόρο της παραπαιδείας για ακόμη μια φορά.
Η ουσία είναι ότι μια δυνατότητα επιλογής που υπήρχε στο δημόσιο σχολείο,απο το δημοτικό  μέχρι το λύκειο παύει να υπάρχει.
Ψάχνουμε την εφαρμογή της πρώτης δήλωσης της κ. Διαμαντοπούλου: ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ Σίγουρα δεν τη συναντούμε στις τελευταίες αποφάσεις που τόσο βεβιασμένα παίρνονται και ανακοινώνονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς;
Αν συμφωνείτε με αυτό το κείμενο  και θέλετε το παιδί σας να συνεχίσει να διδάσκεται την Β’ ξένη γλώσσα που επέλεξε εκδηλώστε αυτό σας το ενδιαφέρον στο Σύλλογο Γονέων ή στο Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου.
 
 Η  ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΠΩΣ ΕΣΤΑΛΗ  ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 

Έχοντας υπόψη: 

  1. Τις διατάξεις του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ Α΄167) ……………………………Προϋπολογισμού.

ΑποφασίζουμεΣε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της Γαλλικής ή της Γερμανικής ή της Ιταλικής ή της Ισπανικής.  

  1. Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη  οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο.
  2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση ή οργανική θέση έχουν δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο Διευθυντής του Γυμνασίου γνωστοποιεί στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται στο σχολείο.

Οι Διευθυντές Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγούνται στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης που ανήκουν, σχετικά με τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Διευθυντών των Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκπ/σης και μεριμνώντας για την αναλογική κατανομή των γλωσσών, αποφασίζουν μέχρι τις 24 Ιουνίου 2011 για τη δεύτερη ξένη γλώσσα η οποία θα διδάσκεται στα Γυμνάσια κατά το σχολικό έτος 2011-12 και για τα επόμενα σχολικά έτη. 

Για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου οι οποίοι στην Α΄ και Β΄ τάξη διδάχτηκαν διαφορετική γλώσσα από τη γλώσσα επιλογής του σχολείου υπάρχουν οι εξής δυνατότητες: 

  • ή να ισχύσει το Π.Δ. 188/1985 (απαλλαγή μαθητών από την ξένη γλώσσα)
  • ή μετεγγραφή του μαθητή σε όμορο Γυμνάσιο που θα διδάσκεται η ίδια γλώσσα που διδασκόταν ο μαθητής.

Οι με αρ. πρωτ.  85970/Γ2/29-08-2006 (ΦΕΚ Β΄1415) και 89409/Γ2/08-07-2008 (ΦΕΚ Β΄ 1351) Υπουργικές Αποφάσεις και η με αρ. πρωτ. Γ2/4637/04-09-2001 απόφαση καταργούνται. 

Η ισχύς της παρούσης αρχίζει από το σχολικό έτος 2011-12. 

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Δήλωση β’ ξένης γλώσσας. 


Σχολιάστε

H εφημερίδα μας – Διαβάστε online!

Παλαιότερες δημοσιεύσεις

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων