ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ίδρυση

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1977. Το οικόπεδο ήταν του Δήμου και το κτίριο ήταν δωρεά των αδελφών Αποστόλου, Λέανδρου και Ιωάννας Φωκά, στη μνήμη του αδερφού τους Οδυσσέα, όπως γράφει και η αναρτημένη γι? αυτό το σκοπό πινακίδα στο παλιό διδακτήριο, επί της οδού Οδ. Φωκά 17.

Ο Οδυσσέας Φωκάς γεννήθηκε στο Βατούμ της Ρωσίας το 1925 από οικογένεια αστών. Ο πατέρας του εγκατέλειψε τη Ρωσία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη το 1930. Λόγω της οικονομικής κρίσης και εξ αιτίας της αρρώστιας του πατέρα του, πήγε μόνο 3 χρόνια και σε νυχτερινό γυμνάσιο, γιατί αναγκάστηκε να εργαστεί σε χαλκουργείο. Στη συνέχεια τα αδέρφια «άνοιξαν» ένα καροτσάκι στην οδό Ερμού με κάλτσες και εσώρουχα. Το 1957 ανοίγουν το πρώτο μαγαζί στην Ερμού και οι δουλειές πηγαίνουν καλά. Η οικογένεια Φωκά είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη για τις δωρεές της.
(από συνέντευξη της Ιωάννας Φωκά, αδελφής του Οδυσσέα Φωκά)

Λειτουργία

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων πρώτος Διευθυντής του Σχολείου ήταν ο κ. Καλούδης Ιωακείμ, από το Σεπτέμβρη του 1977 μέχρι τον Αύγουστο του 1984.

Από το σχολικό έτος 2000-01 το σχολείο μας στεγάζεται σε δικό του κτίριο στην οδό Δ.Γληνού 13 στις Συκιές, πάνω στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης με θέα όλη την πόλη!

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δεκαπέντε αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα Σ.Ε.Π., εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο τεχνολογίας, χώρο γυμναστικής και γήπεδα χειροσφαίρισης/ καλαθοσφαίρισης.