«Γέφυρες Συμπερίληψης: Μια ξεχωριστή συνάντηση στο Μέτσοβο»
Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με άξονα την Αγωγή Υγείας και τίτλο «Γέφυρες Συμπερίληψης και συνεργασία μαθητών ΕΠΑ.Λ Μετσόβου και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ιωαννίνων», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δύο σχολείων στο Μέτσοβο, σε ένα κλίμα χαράς, δημιουργίας και ουσιαστικής επικοινωνίας.
Η δράση ξεκίνησε με την επίσκεψη των μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ιωαννίνων στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μιχαήλ Τοσίτσα, έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για την πρώτη γνωριμία των μαθητών. Εκεί, μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού «Ο Αυτιάς», οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την έννοια της διαφορετικότητας και άνοιξαν έναν ειλικρινή διάλογο γύρω από τα συναισθήματα και την αποδοχή.
Στη συνέχεια, οι μαθητές εργάστηκαν σε μικτές ομάδες και συμμετείχαν σε κοινές βιωματικές δράσεις, όπως καλλιτεχνικές δημιουργίες και ασκήσεις έκφρασης συναισθημάτων. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η δημιουργία του «Δέντρου της Συμπερίληψης», ενός συλλογικού έργου που αποτύπωσε με συμβολικό τρόπο τη σημασία της συνεργασίας, του σεβασμού και της αποδοχής.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια όμορφη περιήγηση στα γραφικά σοκάκια του Μετσόβου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και να συμμετάσχουν στο φωτογραφικό project «Το Μέτσοβο μέσα από τα μάτια μας», καταγράφοντας στιγμές της κοινής τους εμπειρίας.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στην ευαισθητοποίηση απέναντι στα άτομα με αναπηρία και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Η πρώτη αυτή συνάντηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία για όλους τους μαθητές, αποδεικνύοντας ότι όταν δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, η επικοινωνία και η σύνδεση μπορούν να ανθίσουν με φυσικό και αυθεντικό τρόπο.
Οι «γέφυρες» που δημιουργήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση αποτελούν τη βάση για τη συνέχεια του προγράμματος και για ακόμη περισσότερες κοινές δράσεις στο μέλλον.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαγρηγορίου Νεκταρία ΠΕ80, Παπουτσή Σοφία ΠΕ02





