H ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ TOY PROJECT
1. Το πρόγραμμα και οι στόχοι του περιγράφονται σε άρθρο της ΕΡΑ Αιγαίου.
2. Tο εναρκτήριο ταξίδι του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Νάπολη της Ιταλίας με θεματική ενότητα την “Γλώσσα, Λογοτεχνία, Θέατρο” (Module 1: Literature and theater for the recognition of one’s own cultural roots).
Η ομάδα παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το σχολείο μας με θέμα “Ο Μύθος του Προμηθέα: Ο Τιτάνας που αγάπησε τους ανθρώπους περισσότερο από τον εαυτό του”.
Στο υλικό από την παρουσίαση του σχολείου μας περιλαμβάνονται τα εξής:
α) Η ιστορία του μύθου.
β) Το φυλλάδιο της ιστορίας που διανεμήθηκε κατά την διάρκεια της παρουσίασης.
γ) Το παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της παρουσίασης, βασισμένο στο μύθο του Προμηθέα.
δ) Το βίντεο που ετοιμάστηκε για να προβληθεί κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του μύθου από τις μαθήτριες Αγκάνι Θεoδώρα και Μαμμή Μαρία:
Erasmus+ MAS Lesvos Meeting Guide
“Ο κυβισμός του Θεόφιλου και του Πικάσσο”
Μια παρουσιάση που πραγματοποιήθηκε την 1η ημέρα συνάντησης, Δευτέρα 13 Μαΐου, στη λέσβο από τον Καπετάν Μύγα ( Δημήτριο Μιστριώτης Καθηγητή Εικαστικών ΠΕ08) προκειμένου να καταδειχθεί η σχέση της ζωγραφικής του παραδοσιακού Έλληνα Ζωγράφου Θεόφιλου Χατζη-Μιχαήλ με την Κυβιστική ζωγραφική του Ισπανού Μοντέρνου Ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο.
Η σύγκριση μεταξύ των δύο ζωγράφων που επιχείρησε να κάνει ο ομιλητής εστιάστικε σε σε δύο τομείς:
Α) Στην Προοπτική, όπου διαπιστώνεται πως και οι δύο συνδυάζουν την δισδιάστατη με την τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και των πραγμάτων.
Β) Στη σχέση Φιγούρας Φόντου, όπου στη περίπτωση σκληροπυρηνικών κυβιστικών έργων, η φιγούρα καταπίνεται από το φόντο ενώ στη περίπτωση άλλων κυβιστικών έργων η φιγούρα όπως στα έργα του Θεόφιλου, συντονίζεται με το φόντο, χωρίς να εξαφανίζεται. Τον συντονισμό αυτό φιγούρας φόντου ο Θεόφιλος το πραγματοποιεί με την χρήση ενός κρυμμένου γεωμετρικού Κανάβου παρόμοιο με αυτό των Αρχαίων Αιγυπτίων που από ότι φαίνεται χρησιμοποίησε η Ελληνική Τέχνη για αιώνες.
Λοιπά Παραδοτέα: