1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου του 2021, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τις συμμετέχουσες ομάδες μαθητών και να τις προετοιμάσει στις εικαστικές δραστηριότητες που θα επακολουθούσαν.
Αρχικά ο Καπετάν Μύγας (Δημήτριος Μιστριώτης), εκπαιδευτικός ΠΕ08-εικαστικών, σε ένα νοερό πείραμα ζήτησε να φανταστούν οι παραβρισκόμενοι πως με κλειστά μάτια χαϊδεύουν το δισδιάστατο μιας φωτογραφίας και μετά να ανοίξουν τα μάτια ώστε να γίνει συνείδηση πως η τρίτη διάσταση αποτελεί φαινόμενο προβολής ενώ οι δύο διαστάσεις η χειροπιαστή πραγματικότητα.
Ο σκοπός ήταν ένα αισθητικό φαινόμενο εξόριστο στο βασίλειο της «τέχνης» να αποκτήσει επιστημολογικό περιεχόμενο και να φανερώσει τις δύο κατηγορίες που ο Πλάτων θεωρεί πως συναρτούν τα Αισθητά: Τα πράγματα και οι προβολές τους.
Τα πρώτα είναι το αντικείμενο της γλυπτικής και τα δεύτερα της ζωγραφικής, αλλά στον Ελληνικό κόσμο ο καλλιτέχνης ότι και να είναι καλλιεργεί με την τέχνη του την Αγάπη για το σύνολο της πραγματικότητας (όχι μόνο το σύνολο της Αισθητής αλλά και της Νοητής).
Στη Δύση μια διακοσμητική αντίληψη της τέχνης από την Ιταλική Αναγέννηση και πέρα, διένειμε πράγματα και προβολές σε γλυπτική και ζωγραφική αντίστοιχα, περιορίζοντας κάθε τέχνη στην κυρίαρχη αίσθηση της. Οι παραβάτες θεωρούνται αφελείς.
Αυτό είναι κατά την άποψη του ομιλούντα, σε αντίθεση με την επίσημη δυτική Ιστορία της τέχνης, το νόημα της επανάστασης του κυβισμού στον οποίο πρωτοστάτησε ο Ισπανός Πικάσο. Ο Πικάσο κατάφερε τον συνδυασμό χωρίς να θεωρηθεί αφελής, απλά δεν παραδέχεται η επίσημη Ιστορία, πως συνδύασε κάτι.
Το 1700 ο Σουλτάνος φέρνει Δυτικούς καλλιτέχνες στην Πόλη και δημιουργείται το διακοσμητικό ύφος του Τουρκομπαρόκ. Η θεματογραφία, τοπία συνήθως (χωρίς ανθρώπους), απεικονίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της Αναγεννησιακής προβολικής προοπτικής.
Στις Ελληνικές περιοχές η μόδα του Τουρκομπαρόκ επέτρεψε στους Αγιογράφους να Ιστορήσουν αστικές κατοικίες εξελίσσοντας την παραδοσιακή Αγιογραφία εκτός Ναού. Η σπιτική Αγιογραφία αυτή είχε μια προοπτική απόδοση του χώρου απολύτως παραδοσιακή, που συγγενεύει με αυτή του κυβισμού που έγινε στη Δύση 200 και 300 χρόνια μετά.
Εκτός από εξελιγμένες τεχνικές γεωμετρικής προοπτικής που συνδυάζει το δισδιάστατο και το τρισδιάστατο, οι Αγιογράφοι του Τουρκομπαρόκ πραγματοποιούν τον συνδυασμό αυτό και θεματολογικά: Ένα θέμα δισδιάστατο όπως ένα παράθυρο, κουρτίνα, μαρμάρινη πλάκα κλπ φέρει ένα άλλο θέμα τρισδιάστατο, όπως ένα τοπίο, νεκρή φύση κλπ. Με τρόπο που το έργο ταυτόχρονα μπορεί να χαρακτηριστεί είτε σαν π.χ. Παράθυρο ή Τοπίο, Πίνακας ή Μουσικοί, Πλάκα ή Βάζο κλπ.
Την τεχνική αυτή ο Καπετάν Μύγας την ονόμασε Διπλό Θέμα και την χρησιμοποιούσε στη δική του εικαστική εργασία με τα Μαντήλια, Ταμπέλες και Χαρτονομίσματα του.
Τα γεγονότα αυτά επέτρεψαν μια άσκηση με το διπλό θέμα του Ελληνικού Τουρκομπαρόκ στην οποία μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος μαθητές από την Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία:
2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Η δεύτερη δραστηριότητα αφορούσε την κατασκευή ψηφιδοτών από ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά με συντονήστρια την εικαστικό Γιούλα Κουτσουμπού.
Το βίντεο “Οι Γλάροι του Πλάτανου” δημιουργήθηκε ως παραδοτέο του προγράμματος και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάκρεια της κινητικότητας στη Λέσβο, 21 εως 27 Οκτωβρίου 2021:
Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
- Colegio Salesiano Santísima Trinidad Spain
- Mehmetik Anadolou Lisesi –Corum Turkey
- Scoala Gimnaziala Valisoara Romania
- Szkola Podstawowa w Gniazdowie Poland
- Vocational School Of Gera (EPAL Geras) Greece