ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οι μαθητές, το προσωπικό και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής ευχαριστούν θερμά τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης προσέφερε στο σχολείο μας χρηματικό ποσό, μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, για την μνήμη της κ. Ελένης “Νίτσα” Αντωνιάδου.

Ένα μικρό βιογραφικό της κυρίας Ελένης “Νίτσα” Αντωνιάδου

Η κ. Αντωνιάδου ήταν μια σπουδαία Ελληνίδα. Κόρη του Απόστολου Αντωνιάδη, λοχαγού που μπήκε στην Κομοτηνή την 14η Μαΐου του 1920 με τον απελευθερωτικό στρατό μαζί με τον Στρατηγό Ζυμβρακάκη. Ο πατέρας της ήταν αυτός που ίδρυσε τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κομοτηνής στις 14 Μαΐου το 1926. Η κ. Αντωνιάδου ήταν δημοσιογράφος. Ανέλαβε την διεύθυνση της αρχαιότερης εφημερίδας του πατέρα της “Πρωΐα”. Όλη της η ζωή ήταν γεμάτη διακρίσεις και βραβεύσεις για τις υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο.

                                                                 Ο θεός να την αναπαύσει

9ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Την Παρασκευή 12.04.2019, ομάδα μαθητών του σχολείου μας, με συνοδούς την πληροφορικό του σχολείου κ. Στεργίου Ελευθερία και την λογοθεραπεύτρια κ. Στρατίδου Ευανθία, επισκέφθηκαν το 1ο ΓΕΛ / 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής.  Εκεί διοργανώνονταν το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ.), με υπεύθυνη την συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής (ΣΕΕ ΠΕ86) Γλυκερία Φωτιάδου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τον υπεύθυνο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Ροδόπης, Κωνσταντίνο Νταντουρή.

Το φεστιβάλ διεξήχθη παράλληλα σε 16 πόλεις της Ελλάδας Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Βόλο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρπενήσι,  Καστοριά, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) ψηφιακά έργα που δημιούργησαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής, σχολικών δραστηριοτήτων ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού / διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων. Να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ συμμετείχαν μαθητές από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να δώσει την ευκαιρία να αναδειχθεί και να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και να παρουσιαστούν τα ψηφιακά έργα τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία.

Οι μαθητές του σχολείου μας αρχικά παρακολούθησαν παρουσιάσεις μαθητών άλλων σχολείων και έπειτα συμμετείχαν στο εργαστήριο (work-shop) Aygmented reality – Escape Room. Στο εργαστήριο, οι μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν με μαθητές του 2ου Δημοτικού Αλεξανδρούπολης.  Στους μαθητές αρχικά δόθηκε από τους διοργανωτές υλικό το οποίο έπρεπε να ζωγραφίσουν. Έπειτα χρησιμοποιώντας tablets με κατάλληλες εφαρμογές είδαν αυτό που ζωγράφισαν σε τρισδιάστατη μορφή. Ο ενθουσιασμός και η χαρά των μαθητών ήταν πολύ μεγάλος. Αφού ολοκληρώθηκε το εργαστήριο, οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στον χώρο έκθεσης έργων μαθητών άλλων σχολείων.

Θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές. Οι μαθητές μας πέρασαν υπέροχα και το χάρηκαν πάρα πολύ. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όλους μας.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια  για την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας. Η τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας ή Augmented Reality είναι μια τεχνολογία που ενισχύει τον φυσικό κόσμο με ψηφιακό υλικό. Χρησιμοποιείται περισσότερο στις κινητές συσκευές και συνδυάζει την προβολή του φυσικού κόσμου, του οποίου όμως η απεικόνιση είναι επαυξημένη με ψηφιακές πληροφορίες (κείμενα, ήχους και video). Ο συνδυασμός της κάμερας με μία εικόνα δείκτη ή ακόμη και με το σύστημα GPS της κινητής συσκευής, επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για την εικόνα ή το γεωγραφικό σημείο αντίστοιχα, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών συσκευών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής Augmented Reality.

Είναι γεγονός πως  η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας δύναται να προσφέρει πολλά στην εκπαιδευτική διαδικασία  καθώς προσφέρει ένα περιβάλλον διαδραστικής μάθησης. Στο περιβάλλον αυτό,  ο χρήστης έχει την ευελιξία κίνησης στον φυσικό χώρο και αξιοποίησης των ψηφιακών πληροφοριών στη κινητή συσκευή χωρίς να είναι αναγκασμένος να βρίσκεται καθηλωμένος μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή. Οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη επαφίενται στη φαντασία του εκπαιδευτικού.

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Την Παρασκευή 12.04.2018, ο αγαπημένος μας μαθητής Σελατίν είχε τα γενέθλιά του! Όλοι μαζί γιορτάσαμε, σβήσαμε τα κεράκια και γευτήκαμε την πεντανόστιμη τούρτα!

Ευχόμαστε και πάλι Χρόνια Πολλά στον Σελατίν μας!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Σήμερα Πέμπτη 11.04.2019, επισκέφθηκε το σχολείο μας η κ. Τεγοπούλου, οδοντίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, με στόχο την επίδειξη του σωστού βουρτσίσματος  και τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής των μαθητών. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Τεγοπούλου εξέτασε έναν έναν τους μαθητές και κρατήθηκαν σημειώσεις σχετικά με το τι οδοντιατρικές ενέργειες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της στοματικής τους υγιεινής. Να σημειώσουμε ότι στο σχολείο μας διεξάγεται καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγιεινής με υπεύθυνη την νοσηλεύτρια του σχολείου μας, κ. Ευσταθοπούλου Έφη και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό του σχολείου κ. Καραπετρίδου Μαργαρίτα και κ. Πλουμίδου Μαρία.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής καθώς επίσης και το κατάστημα παιχνιδιών “Το παιχνίδι”, που βρίσκεται στην Κομοτηνή, για την ευγενική χορηγία εποπτικού υλικού. Το εξαίρετο εποπτικό υλικό που μας χορηγήθηκε, είναι απαραίτητο στο σχολικό μας χώρο και συμβάλει σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με δεδομένη την περιορισμένη γενικών οικονομική στήριξη, η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και αξιέπαινη.

  Οι μαθητές, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής.

Ελάτε να γυμναστούμε!!!

Σήμερα Τρίτη 9.4.2019, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ομάδα μαθητών του σχολείου μας επισκέφθηκε το 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου και υπό την εποπτεία των καθηγητών φυσικής αγωγής αλλά και των δασκάλων τους, συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Ελάτε να γυμναστούμε”.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν και γυμνάστηκαν κάνοντας Tae kwon do, Jiu jitsu, στίβο και σκυταλοδρομίες. Οι μαθητές όχι μόνο γυμνάστηκαν αλλά διασκέδασαν με την ψυχή τους και έκαναν καινούργιους φίλους.

Εθισμός στο διαδίκτυο για μικρά παιδιά

Σας παρουσιάζουμε το παρακάτω βίντεο, της ιστοσελίδας Saferinternet4kids.grγια την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο κατάλληλα προσαρμοσμένο για μικρά παιδιά.
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Σήμερα, 4 Απριλίου 2019, είναι η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία έχουν κακοποιηθεί και κυκλοφορούν χωρίς φαγητό και νερό στους δρόμους. Οι φιλοζωικές οργανώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα για όλα αυτά τα ζώα.

Ο Δήμος Κομοτηνής και το δημοτικό κυνοκομείο, διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας, καλώντας μας όλους να υιοθετήσουμε ή να συνδράμουμε για την ευημερία τους.

Ομάδα μαθητών του σχολείου μας παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Τα παιδιά γέμισαν χαρά από την επαφή τους με τα σκυλάκια που χάιδεψαν και τάισαν. Μια βόλτα στο πάρκο και στην παιδική χαρά της πλατείας έκλεισε την εκδρομή μας με ενθουσιασμό και πανέμορφα συναισθήματα.

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προσελκύσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Επίσκεψη απο το 3ο Γυμνάσιο

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 μαθητές από το 3ο γυμνάσιο Κομοτηνής επισκέφτηκαν το σχολείο μας. Μας έφεραν δώρα, πολύ χαρά και ενθουσιασμό! Η επίσκεψή τους ξεκίνησε με μία ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και ενημέρωσή τους από την κυρία Βιργινία Βαϊτσούδη κι όλο το προσωπικό, σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία του σχολείου, τα προγράμματα, τις ειδικότητες, τις δράσεις μας και τόσα άλλα που προέκυψαν με συζήτηση. Η υπεύθυνη της επίσκεψης, η κυρία Καράκη Δήμητρα, φυσικοθεραπεύτρια του σχολείου μας, είχε οργανώσει ένα πλήθος δραστηριοτήτων και παιχνιδιών γνωριμίας που πραγματοποιήθηαν στο χώρο του γυμναστηρίου και ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Στο τέλος οι μαθητές έγραψαν τις εντυπώσεις τους και υποσχέθηκαν πως θα ξανάρθουν σύντομα!

Σας ευχαριστούμε για τα δώρα και τη χαρά που μας προσφέρατε.