ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ”

Στο σχολείο μας φέτος λειτουργεί οργανωμένο πρόγραμμα σίτισης όπου με τη βοήθεια της μεθόδου TEACCH οι μαθητές και μαθήτριές μας μαθαίνουν την ρουτίνα της σίτισης και γίνονται αυτόνομοι και ανεξάρτητοι.

Αναλυτικά, κάθε πρωί στις 9:00 με 9:20 οι μαθητές των τμημάτων 1,2,3 και στη συνέχεια στις 9:20 με 9:40 οι μαθητές των τμημάτων 4,5,6 μαζί με τους δασκάλους τους, τις ειδικότητες που έχουν εκείνες τις ώρες, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και το βοηθητικό προσωπικό ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να κατακτήσουν την αυτονομία τους στο τομέα του φαγητού.

Το πρόγραμμα και το υλικό οργανώθηκε από την Εργοθεραπεύτρια του σχολείου κυρία Μουρελάτου Σταμούλα και με τη στήριξη του βοηθητικού προσωπικού του σχολείου της κυρίας Καραπετρίδου Μαργαρίτας, της κυρίας Πλουμίδου Μαρίας καθώς και όλων των συναδέλφων λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά.

Τα βήματα που οι μαθητές μας ακολουθούν είναι τα εξής:

1. Πλένω τα χέρια μου πριν το φαγητό

2. Πηγαίνω στο χώρο της κουζίνας

3. Παίρνω το ειδικά σχεδιασμένο σουπλά

4. Παίρνω πιάτο, ποτήρι και πιρούνι ή κουτάλι

5. Τοποθετώ στο σουπλά τα σκεύη μου

6. Τρώω με προσοχή, μαθαίνω να τρώω με πιρούνι ή κουτάλι

7. Όταν τελειώσω, μαζεύω, καθαρίζω και περιμένω να τελειώσει η ομάδα μου για να επιστρέψω στην τάξη.

Οι μαθητές μας φέρνουν από το σπίτι ξεχωριστό τσαντάκι φαγητού, όπως ζητήθηκε από τους γονείς, στοχεύοντας στην διευκόλυνσή τους.

Οι παρακάτω φωτογραφίες θα βοηθήσουν την καλύτερη κατανόηση του προγράμματος:

Στη συνέχεια του προγράμματος, καθημερινά γίνεται διαφορετική επιλογή μαθητή για το πλύσιμο των πιάτων. Ακόμη μία σημαντική δεξιότητα που βοηθά στην κατάκτηση της αυτονομίας των παιδιών μας. Χρησιμοποιούμε και πάλι κάρτες ως οπτική καθοδήγηση για την διευκόλυνση της εκμάθησης του πλυσίματος των σκευών.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια εκμάθησης της υγιεινής διατροφής. Ζητήθηκε από τους γονείς το πρωινό των μαθητών να περιλαμβάνει υγιεινές τροφές όπως φρούτα, γιαούρτι, τοστ, κουλούρι, χυμό, χειροποίητες πίτες, κέικ και να αποφεύγονται τα κρουασάν, οι σοκολάτες και οι ανθυγιεινές τροφές γενικώς.