Η 27 η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως < Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.>
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του Άουσβιτς ,του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης κρατουμένων του Β” Παγκοσμίου πολέμου ,που ταυτίστηκε με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων αλλά και χιλιάδων άλλων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.
Το Ολοκαύτωμα υπήρξε ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός ,ένα συλλογικό τραύμα που στοίχειωσε την παγκόσμια συνείδηση οδηγώντας στην καταρράκωση των αξιών του σύγχρονου πολιτισμού.
Το Ολοκαύτωμα άφησε βαθιές πληγές και στην πατρίδα μας. Υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν μαζικά περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι.
Στο νησί μας ,τη Ζάκυνθο, υπήρξαν εκείνη την περίοδο ,δυο εξέχουσες προσωπικότητες ,ο Δήμαρχος ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΡΕΡ και ο μητροπολίτης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές και δεν παρέδωσαν ούτε έναν Εβραίο στα χέρια των Ναζί. Έτσι ,το νησί μας ,δίκαια ονομάστηκε < ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ >
Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ο ρατσισμός ,η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός οδηγούν σε θηριωδίες που τραυματίζουν ανεξίτηλα την Ανθρωπότητα.
Στην τάξη μας τιμήσαμε την ημέρα αυτή γνωρίζοντας τη ζωή της ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ και διαβάζοντας αποσπάσματα από το γνωστό, σε όλο τον κόσμο, ημερολόγιό της. Επίσης αναλύσαμε τους όρους ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ,μιλήσαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τονίσαμε πως ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ.