Οι μαθητές της Δ’ τάξης ολοκλήρωσαν το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων της χρονιάς με τίτλο «Το νησί μου ΑΓΑΠΩ, καθαρό το ΔΙΑΤΗΡΩ» που ανήκει στη θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον». Το συγκεκριμένο εργαστήριο υλοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και τα βασικότερα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν:

  • Η ρύπανση των θαλασσών
  • Τα ζώα υπό εξαφάνιση
  • Σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις
  • Η μείωση των απορριμμάτων
  • Η επαναχρησιμοποίηση
  • Η ανακύκλωση

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παίξαμε, κάναμε πειράματα, συμμετείχαμε σε παιχνίδια ρόλων και δραματοποίησης, ζωγραφίσαμε, παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα βίντεο, συζητήσαμε, καταγράψαμε και αλλάξαμε πολλές από τις συνήθειές μας και όλα αυτά με έναν κοινό σκοπό… να διατηρήσουμε το νησί μας ΚΑΘΑΡΟ!

Ώρα για ανακύκλωση!

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας υπάρχουν διαθέσιμοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και οι μαθητές στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν σωστά. Ωστόσο, τι γίνεται όταν θέλουμε να πετάξουμε κάποιο σκουπίδι στην τάξη; Η τάξη μας είχε μόνο ένα καλάθι σκουπιδιών με αποτέλεσμα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα να τοποθετούνται στον ίδιο κάδο. Δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά και συναποφασίσαμε να διαμορφώσουμε μια γωνιά ανακύκλωσης μέσα στην τάξη μας! Ζωγραφίσαμε τον δικό μας μπλε κάδο, γράψαμε συνθήματα και τον τοποθετήσαμε κάτω από το δέντρο της γνώσης για να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που ανακυκλώνουμε κάτι, φροντίζουμε και δείχνουμε την αγάπη μας στο περιβάλλον!

11 12

Το εργαστήριο μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί καλύτερα, παρά με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Λιθακιάς με τίτλο «Τα σκουπίδια μου ΜΕΙΩΝΩ, το νησί μου δεν ΛΕΡΩΝΩ!». Τον χώρο του σχολείου μας επισκέφτηκαν για κάθε τμήμα της Δ τάξης ξεχωριστά δύο εκπαιδευτικοί οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές για το μέρος στο οποίο καταλήγουν τα απορρίμματα και τους προβληματισμούς μας γύρω από αυτούς τους χώρους (Χωματερές και ΧΥΤΑ). Στη συνέχεια, και μέσα από πολύ τραγούδι και παιχνίδι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βοηθήσουμε αν ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ τα απορρίμματά μας, αν τα ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ και αν τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πολλές μέρες θα σιγοτραγουδάμε…

Χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, πλαστικό!

Οι εκπαιδευτικοί: Έξαρχος Χαράλαμπος (Δ΄2), Κατριμπούζα Διδάμη (Δ’1), Λιβέρη Αθηνά

.jpg4 Αντιγραφή2 Αντιγραφή1 Αντιγραφή