Screenshot 9

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας: “Η σχολική μας βιβλιοθήκη…ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!” – Δράση 15η

Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ
Δράση 15: Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη βοήθεια του προγράμματος Story Jumper  (Σύνδεση με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο) 
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα Βασικό Θεματικό Πεδίο:

Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία

Α. 2. Τεχνολογίες της επικοινωνίας και πληροφορίας(ΤΠΕ) – Α.2.1 Γνωριμία και Επικοινωνία με τις ΤΠΕ

 ΓΝΩΣΕΙΣ
  • Να αναγνωρίζουν βασικές μορφές ψηφιακής πληροφορίας (κείμενο, εικόνα). (Α.2.1. i. Γνωριμία των παιδιών με τα βασικά χαρακτηριστικά των ΤΠΕ)
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
  • Να εκτελούν απλές λειτουργίες/ενέργειες των ΤΠΕ για την ολοκλήρωση εργασιών/δραστηριοτήτων. (Α.2.1. ii.  Κατανόηση του υπολογιστή ως ενιαίου συστήματος)
  • Να χρησιμοποιούν απλά εργαλεία συνεργατικής δημιουργίας αρχείων. (Α.2.1. iii. Εξοικείωση με βασικά ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας)
ΣΤΑΣΕΙΣ
  • Να εκτιμούν τις διαφορετικές χρήσεις των ΤΠΕ, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν καθημερινές ανάγκες. (Α.2.1. i. Γνωριμία των παιδιών με τα βασικά χαρακτηριστικά των ΤΠΕ)
  • Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στη χρήση των ΤΠΕ ως εργαλείου ψυχαγωγίας .  (Α.2.1. iii. Εξοικείωση με βασικά ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας)

Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη βοήθεια του προγράμματος Story Jumper  – Α΄ Τμήμα

Σαν επέκταση της δράσης δημιουργίας των δύο “παραμυθοσαλατών” , “Ο Πινόκιο και η μαγική άρπα” και “Ο κύκνος της βασίλισσας Χιονάτης”, τα παιδιά με τη δική μας ενθάρρυνση προχώρησαν στη μετατροπή των “Μικρών Βιβλίων” τους σε “ψηφιακά βιβλία” με το πρόγραμμα storyjumper,  ανακαλύπτοντας τα οφέλη μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης και γενικότερα τη χρησιμότητα της τεχνολογίας. Τα παιδιά στο ρόλο του συγγραφέα, του εικονογράφου ( στις δράσεις που προηγήθηκαν) και του ψηφιακού δημιουργού (τοποθέτηση εικόνων στις ψηφιακές σελίδες, τοποθέτηση έτοιμων αυτοκόλλητων μέσω της εφαρμογής και γραφή του κειμένου)  συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των ψηφιακών βιβλίων! Τα δύο ψηφιακά μας βιβλία κοινοποιήθηκαν σε γονείς και φίλους, μέσω της ιστοσελίδας μας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό τη διάχυση της δράσης στο κοινό.

Αξιολόγηση δράσης

Για την αξιολόγηση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά με τους στόχους του σχεδίου δράσης και τα επιμέρους προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

  • Ψηφιακά Βιβλία
  • Παρατήρηση δράσης στο φυσικό μαθησιακό πλαίσιο (οργανωμένες και ελεύθερες δραστηριότητες)
  • Φωτογραφίες
  • Σχόλια των μαθητών καθόλη τη διάρκεια της δράσης

Φωτογραφικό Υλικό – Α΄ Τμήμα


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

IMG 7868A IMG 7878A IMG 7885A IMG 7886A IMG 7888A IMG 7891A Screenshot 2 Screenshot 3

Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη βοήθεια του προγράμματος Story Jumper  – Β΄  Τμήμα

Ψηφιακό βιβλίο με τις ζωγραφιές των παιδιών και αινίγματα από κλασσικά παραμύθια. Τα  αγαπημένα παραμύθια των παιδιών,  που τα γνωρίζαμε πολύ καλά ,τα διηγηθήκαμε ,τα παίξαμε, ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε – προσπαθώντας να βρούμε τι χαρακτηρίζει το κάθε παραμύθι φτιάξαμε αινίγματα που μας  εντυπωσίασαν πολύ!

Φωτογραφικό Υλικό – Β΄ Τμήμα


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper
20250414 095721

Σχέδιο Δράσης Σχολικής Μονάδας: “Η σχολική μας βιβλιοθήκη…ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!” – Δράση 14η (Β΄ Τμήμα)

Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ
Δράση 14: Δημιουργία “Μικρών Βιβλίων” – Παιδαγωγικές αρχές Célestin Freinet – Β΄ Τμήμα

Περιγραφή δραστηριοτήτων:

Η δημιουργία ιστορίας από τα παιδιά αποτελεί μια βασική δραστηριότητα ανάπτυξης του προφορικού λόγου, λεξιλογίου και γενικότερα δόμησης δημιουργικά της σκέψης μας προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα  στην ιστορία με ΑΡΧΗ – ΜΕΣΗ- ΤΕΛΟΣ . Ο Ρώσος ακαδημαϊκός  Προπ μελετώντας το λαϊκό  παραμύθι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, οι οποίες καθορίζουν τη δράση των δρώντων. Ζωγραφίσαμε  τις καρτέλες με βάση τα στοιχεία που προτείναμε  και συνθέσαμε  την ιστορία βάζοντας τις καρτέλες  σε σειρά  αλλά και αλλάζοντας ανάλογα με την ιστορία κάθε φορά. Με αφορμή τον Προπ και τις λειτουργίες του, αλλά και τη «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι,  αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες καρτέλες αναπαραγωγής παραμυθιακού λόγου,  και γίναμε εν δυνάμει συγγραφείς και όχι μόνο.

Φωτογραφικό Υλικό

20250414 095721 20250414 095702 20250314 124253 20250314 123809 20250314 123804 20250314 123752 20250314 123453 20250314 123303 20250314 123300